Amenințările teroriste de la Paris: ”Nu poți să te oprești să respiri”

Vineri, 29 Martie 2024, ora 14:50
1875 citiri
Amenințările teroriste de la Paris: ”Nu poți să te oprești să respiri”
Turnul Eiffel FOTO / Twitter

Guillaume Ancel, fost ofiţer în armata franceză şi scriitor, a vorbit, vineri, la RMC, despre necesitatea de a nu intra în panică în faţa riscului terorist înaintea Jocurilor Olimpice de la Paris.

Cu patru luni înainte de începerea Jocurilor Olimpice de la Paris, problema securităţii a căpătat o importanţă şi mai mare după atentatul de la Moscova, soldat cu peste 130 de morţi, revendicat de o ramură a Statului Islamic, şi după ce planul Vigipirate a fost ridicat la statutul de "atac de urgenţă". DGSI face presiuni chiar şi pentru un plan B pentru ceremonia de deschidere din 26 iulie.

"Ţin foarte mult la colegii mei din securitatea internă, dar dacă i-am asculta, nu am mai fi făcut nimic de mult timp", a spus el.

"Este o lume care te face să fii puţin paranoic. Este perfect normal ca ei să îşi aducă expertiza pentru a ne spune că există ameninţări. Există ameninţări tot timpul. Nu poţi să te opreşti să respiri doar pentru că eşti ameninţat, altfel nu mai treci nici pe trecerile de pietoni".

"Jocurile Olimpice atrag în mod evident atenţia tuturor mişcărilor teroriste, dar şi acestea au resurse limitate", adaugă Guillaume Ancel. "Important este să se planifice din timp şi să se organizeze cât mai multe lucruri posibil. Nu suntem niciodată la adăpost de acest risc. Am văzut-o clar cu atacul de săptămâna trecută de la Moscova, probabil cel mai paranoic oraş din lume în prezent, alături de Coreea de Nord. Nimeni nu poate garanta că poate fi evitat. Nu putem înceta să trăim doar pentru că există trei organizaţii teroriste care ameninţă constant Franţa".

Ancel este "senin şi optimist". "Prioritatea rămâne să găzduim aceste Jocuri, care sunt încă un eveniment mondial care ar trebui să ne aducă mai multă bucurie decât îngrijorare", conchide el.

Jocurile Olimpice vor avea loc în perioada 26 iulie-11 august, iar Jocurile Paralimpice în perioada 28 august-8 septembrie.

Quarterly Report - Editia 4

Două halterofile din România s-au calificat la Jocurile Olimpice
Două halterofile din România s-au calificat la Jocurile Olimpice
Halterofilele Loredana Toma şi Mihaela Cambei s-au calificat la Jocurile Olimpice de la Paris, astfel că acum Team România are 88 de sportivi. Loredana Toma s-a calificat la JO, după ce s-a...
Barman de 36 de ani din Rusia, condamnat la 25 de ani de închisoare. Cum și-a exprimat disprețul față de războiul lui Putin
Barman de 36 de ani din Rusia, condamnat la 25 de ani de închisoare. Cum și-a exprimat disprețul față de războiul lui Putin
Un tribunal militar rus a condamnat joi, 23 mai, la 25 de ani de închisoare un bărbat acuzat că ar fi incendiat infrastructura feroviară şi că s-a alăturat unui grup pro-Kiev, o pedeapsă...
#Paris, #terorism, #amenintare, #jocurile olimpice , #stiri din sport