Orașul din Europa în care ești mai fericit și mai bogat fără mașină. "Nu trebuie să te abții de la nimic"

Luni, 22 August 2022, ora 12:07
15616 citiri
Orașul din Europa în care ești mai fericit și mai bogat fără mașină. "Nu trebuie să te abții de la nimic"
Imagine panoramică a orașului Paris FOTO Hepta

Revenit recent dintr-o vizită într-o metropolă din Europa, Lucian Mîndruță a relatat la cald schimbările pe care le-a descoperit acolo după pandemie.

După ce oamenii au evitat transportul în comun și aglomerația din cauza riscului de a se îmbolnăvi, Primăria din Paris a încurajat deplasarea pe bicicletă și trotinetă și a amenajat piste speciale pe majoritatea aretrelor, după cum a scris Lucian Mîndruță pe Facebook.

"Tocmai m-am întors de la Paris și orașul e enorm de schimbat după epidemie.

Ce s-a întâmplat? Foarte simplu: în perioda de lockdown, în care nu se circulă cine știe ce - dar și după, când oamenii nu prea simțeau nevoia să se urce alături de alții în autobuze - primăria a decis să încurajeze masiv mersul pe bicicletă și trotinetă.

Ca atare, pe majoritatea arterelor s-au făcut piste. Dar nu piste la mișto că la noi, marcate doar cu vopsea (și peste care parchează mașinile). Nu. Piste late, care au luat o bandă întreagă de circulație de la mașini și au dat-o oamenilor.

Rezultatul? În acest moment (august) am văzut mai mulți oameni pe biciclete și trotinete decât în mașini. Pur și simplu traficul auto e mai puțin intens decât cel velo.

Sigur, e august. În septembrie va fi mai greu, nu mai zic în iarnă. Dar în general occidentalii știu să se îmbrace pentru pedalat și când e frig (de la ei am învățat și eu), iar în Paris nu prea e ghețuș și destul de rar zăpadă. Așa că îmi imaginez că unii vor continuă, în vreme ce alții vor lua transportul în comun.

Iar pistele vor rămâne.

Firește, asta e posibil într-un oraș care s-a luptat să redevină un spațiu urban decent în ultimele două-trei decenii. Asta a inclus politici treptate de creștere a taxelor pe mașini, a prețului parcării, în parlalel cu îmbunătățirea transportului în comun.

Dar mai e ceva: dacă vrei orașe în care oamenii să se simtă bine fără mașini trebuie să le dai și siguranță că pot ieși din ele, tot fără mașini. Asta înseamnă trenuri. Multe, curate, civilizate. Și asta Franța are de mult.

În acest moment, în Paris ești mai fericit și mai bogat dacă nu ai mașină. Dar asta pentru că nu trebuie să te abții de la nimic în lipsa ei, în materie de lifestyle: nici de la picnic în pădure, nici de la un drum la mare.

Și mai are un mare avantaj: densitatea locuitorilor mai mică decât la noi, de exemplu. Și asta ajută în trafic.

Ce-a făcut comunismul a fost să construiască în disperare cartiere de dormitoare, cât mai aproape de fabrici, complet indiferent la viitor și la fericirea oamenilor. Pentru ei, societatea era o mașinărie, iar oamenii rotițe. Nu era de presupus că trebuie să fie fericiți.

Azi mergem pe aceeași rețeta, din păcate, de dată asta pentru maximizarea profitului. Noile ansambluri imobiliare, lipite unele de altele, sunt o oroare. Iar traficul, pe singură șosea care duce acolo? Un coșmar așteptând mutarea locatarilor.

Dar sunt așa pentru că avem în foarte puține cazuri primari cu viziune. Și ei au copilărit în comunism, nici ei nu văd un alt viitor decât în blocuri lipite și, eventual, cu mai multe parcări la subsol.

Bucureștiul a fost cândva Micul Paris. Acum, Parisul se îndepărtează din nou de noi, cu viteză.

Cu viteză de 20 de km/h, care pare mică, dar care adună în ea tot ce înseamnă civilizație, într-un oraș al oamenilor, nu al mașinilor.

Au ajuns aici pentru că au avut viziune, întinsă pe mai multe generații de primari.

Tot pe mai multe generații de primari noi avem orbire. De stânga sau de dreapta, dar tot orbire. Și spaima că publicul ar putea cumva să nu te mai voteze.

De parcă singurul scop al politicianului e să fie votat din nou, nu să schimbe în bine România și orașele ei", a scris Lucian Mîndruță pe Facebook.

Sute de publicații, influenceri și reclame cu finanțare de la Moscova propagă dezinformare și teorii conspiraționiste în România. Cine a luat bani de la ruși
Sute de publicații, influenceri și reclame cu finanțare de la Moscova propagă dezinformare și teorii conspiraționiste în România. Cine a luat bani de la ruși
Milione de euro au fost direcționați în ultimii opt ani către site-urile, influenceri conspiraționiști și publicații cu conținut de extremă dreapta. Banii au provenit de la AdNow, o...
Fiica DJ a lui Vladimir Putin ar trăi la Paris, sub pseudonim. Ce se știe despre tânăra de 21 de ani
Fiica DJ a lui Vladimir Putin ar trăi la Paris, sub pseudonim. Ce se știe despre tânăra de 21 de ani
Elizaveta Krivonoghih, cunoscută și sub numele de Luiza Rozova, este fiica unei femei care a avut o aventură cu Vladimir Putin, în timp ce liderul de la Kremlin era căsătorit cu Liudmila...
#Paris, #schimbari, #pandemie, #trafic, #masini, #piste biciclisti, #Lucian Mindruta , #Franta
  1. Polițiști șpăgari, condamnaţi la închisoare cu executare. Câți bani au primit de la șoferi ca să nu-i amendeze
  2. Rusia se laudă cu distrugerea unui blindat pe care, oficial, Ucraina nu-l are. Propagandă rusească sau secret deconspirat? VIDEO
  3. Percheziții în dosare de camătă și înșelăciune. Dobânzi de 225.000 de euro la bani împrumutați
  4. UE ar putea permite vânătoarea lupilor în România, după 45 de ani. Cum vrea Comisia Europeană să schimbe legea
  5. O provocare TikTok a băgat în spital zeci de copii din România. Ce este "Superman Challenge" și la ce riscuri se expun cei care o încearcă
  6. Ministerul Educației vrea modificări în cazul învățământului universitar. Ce se va întâmpla cu examenul de licență
  7. Zelenski a dezvăluit câți soldați a pierdut Ucraina de la începutul războiului. Rușii au pierdut de zece ori mai mulți
  8. Crește numărul fraudelor online în perioada sărbătorilor. La ce trebuie să fie atenți utilizatorii
  9. Un magnat imobiliar riscă să fie executat dacă nu restituie 9 miliarde de dolari, după cea mai mare fraudă bancară din lume
  10. Norvegia trimite avioane F-35 în Polonia pentru a apăra un aeroport de la granița cu Ucraina. „Vor proteja spaţiul şi flancul estic al NATO”