Cum să recunoști simptomele alarmante ale Parkinson. Boala afectează milioane de oameni

Duminica, 12 Martie 2023, ora 22:58
5136 citiri
Cum să recunoști simptomele alarmante ale Parkinson. Boala afectează milioane de oameni
Vârstnic pe o bancă FOTO Unsplash

Boala Parkinson este o tulburare neurologică progresivă care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Poate fi un diagnostic devastator atât pentru persoana care îl primește, cât și pentru cei dragi.

Deși boala Parkinson poate fi dificil de diagnosticat, recunoașterea semnelor și simptomelor poate fi primul pas către obținerea ajutorului și a tratamentului necesar pentru gestionarea afecțiunii.

Cauza exactă a bolii Parkinson nu este pe deplin înțeleasă, dar se crede că implică o combinație de factori genetici și de mediu. Unele mutații genetice au fost asociate cu un risc crescut de Parkinson, iar expunerea la anumite toxine sau substanțe chimice poate juca, de asemenea, un rol. Vârsta este, de asemenea, un factor de risc semnificativ, deoarece riscul de a dezvolta boala Parkinson crește odată cu vârsta, potrivit medical-news.org.

Simptomele bolii Parkinson

Tulburări de somn

Tulburările de somn sunt unul dintre cele mai frecvente simptome non-motorii ale bolii Parkinson. Persoanele cu boala Parkinson se pot confrunta cu probleme de somn, cum ar fi vise vii sau coșmaruri. Aceste probleme tind să progreseze odată cu boala. Boala Parkinson poate perturba ciclul natural somn-veghe al creierului și astfel apar tulburările.

Dificultate la înghițire

Dificultățile la înghițire și salivarea sunt simptome comune care afectează multe persoane cu boala Parkinson. Aceste probleme pot duce la situații incomode și jenante și pot crește riscul de pneumonie și alte complicații. În boala Parkinson, mușchii gurii și gâtului sunt slăbiți, ceea ce face dificilă înghițirea alimentelor și a băuturii. Acest lucru poate provoca sufocare, tuse și dificultăți de respirație. Salivarea este, de asemenea, frecventă, deoarece mușchii gurii și gâtului nu mai funcționează corect.

Pierderea mirosului

Pierderea mirosului este un simptom non-motor comun în boala Parkinson. Poate apărea cu ani înainte ca simptomele motorii să se dezvolte și se crede că este cauzată de degenerarea celulelor nervoase din sistemul olfactiv. Cercetările au arătat că pierderea mirosului poate fi un marker precoce util pentru Parkinson și că este asociată cu simptome motorii mai severe și un declin cognitiv mai mare.

Durere și sensibilitate

Unul dintre cele mai dificile simptome de gestionat în boala Parkinson este durerea cronică care, cel mai probabil, vine odată cu diagnosticul. Durerea poate lua diferite forme, cum ar fi durerea musculo-scheletică, distonică sau neuropatică. Studiile au arătat că durerea afectează până la 85% dintre persoanele cu Parkinson și le poate afecta calitatea vieții, starea de spirit și mobilitatea.

Distonie

Contracțiile dureroase, cunoscute sub numele de distonie, pot îngreuna viața pacienților cu boala Parkinson. Distonia este o tulburare de mișcare care poate apărea în Parkinson și alte afecțiuni neurologice. Distonia se caracterizează prin contracții musculare involuntare care provoacă răsuciri și mișcări repetitive sau posturi anormale. Poate afecta diferite părți ale corpului, cum ar fi gâtul, fața, brațele sau picioarele și poate fi duce la invaliditate. Cauzele distoniei pot implica anomalii în ganglionii bazali, o regiune a creierului care este afectată în Parkinson.

Probleme intestinale și ale vezicii urinare

Boala Parkinson este cauzată de degenerarea celulelor nervoase dintr-o parte a creierului numită substanța neagră. Acest lucru duce la o scădere a dopaminei, o substanță chimică ce ajută la controlul mișcării. Cu toate acestea, dopamina joacă, de asemenea, un rol în reglarea sistemului nervos autonom, care controlează funcțiile involuntare ale corpului, cum ar fi controlul vezicii urinare și intestinului. Ca urmare, persoanele cu boala Parkinson pot avea probleme ale vezicii urinare și intestinului din cauza perturbărilor acestui sistem. În plus, mușchii care controlează aceste funcții pot deveni mai slabi în timp, contribuind la dificultăți de continență urinară și intestinală.

Dificultăți de vorbire și comunicare

Pe măsură ce boala progresează, mușchii responsabili pentru vorbire și înghițire pot deveni mai slabi și mai puțin coordonați, ceea ce duce la dificultăți de articulare, proiecție a vocii și alimentație.

Hipotensiune ortostatică

Hipotensiunea ortostatică este o problemă frecventă cu care se confruntă persoanele cu boala Parkinson. Este o scădere bruscă a tensiunii arteriale care apare atunci când te ridici, care poate provoca amețeli și chiar leșin.

Înghețarea mersului

Înghețarea mersului este un simptom comun și frustrant al bolii Parkinson care afectează mobilitatea și echilibrul. Apare atunci când o persoană simte dintr-o dată că picioarele sale sunt lipite de pământ și nu poate face un pas înainte.

Sindromul picioarelor neliniștite

Sindromul picioarelor neliniștite se caracterizează printr-o nevoie copleșitoare de a mișca picioarele, care este adesea însoțită de senzații incomode, cum ar fi furnicături sau arsuri. Sindromul poate provoca tulburări semnificative de somn, care la rândul lor pot agrava alte simptome ale bolii Parkinson.

Transpirație excesivă

Transpirația excesivă poate fi cauzată de mai mulți factori, inclusiv efectele secundare ale medicamentelor, modificări ale sistemului nervos și modificări ale sistemului de termoreglare al corpului.

Modificări ale vederii

Aceste modificări pot include vedere încețoșată, vedere dublă și dificultăți de percepție a profunzimii. Aceste simptome pot fi cauzate de mai mulți factori, inclusiv modificări ale sistemului nervos, efecte secundare ale medicamentelor și probleme oculare. Boala Parkinson afectează capacitatea creierului de a procesa informațiile vizuale, ceea ce poate duce la dificultăți de percepție și procesare vizuală.

Modificări la nivelul pielii

Aceste modificări pot include piele uscată, piele grasă, mâncărime și modificări ale pigmentării. Cauza exactă a acestor modificări ale pielii nu este pe deplin înțeleasă, dar se crede că acestea sunt legate de modificări ale sistemului nervos și de efectele secundare ale medicamentelor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#parkinson, #simptome Parkinson, #Parkinson boala , #sanatate