Decizia Parlamentului European privind documentele de călătorie rusești, eliberate în Ucraina și Georgia

Joi, 10 Noiembrie 2022, ora 18:20
2069 citiri
Decizia Parlamentului European privind documentele de călătorie rusești, eliberate în Ucraina și Georgia
Imagine din exteriorul clădirii ce găzduiește Consiliul Europei FOTO / Facebook CE

Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene şi Parlamentul European au ajuns, joi, la un acord provizoriu cu privire la acceptarea documentelor de călătorie ruseşti eliberate în Ucraina şi Georgia, potrivit unui comunicat emis de UE.

Textul asupra căruia s-a convenit face obiectul aprobării de către Consiliul UE şi Parlamentul European înainte de a trece prin procedura de adoptare formală.

”Această decizie reprezintă un răspuns la agresiunea militară neprovocată şi nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei şi la practica Rusiei de a elibera paşapoarte internaţionale ruseşti rezidenţilor din regiunile ocupate. Totodată, această decizie vine în urma deciziei unilaterale a Rusiei de a recunoaşte independenţa teritoriilor georgiene Abhazia şi Osetia de Sud în 2008”, se mai arată în comunicat.

Documentele de călătorie ruseşti care sunt eliberate în regiunile ocupate de Rusia în Ucraina ori în teritoriile separatiste din Georgia sau cele care sunt eliberate persoanelor cu reşedinţa în aceste regiuni sau teritorii nu vor fi acceptate ca documente de călătorie valabile pentru obţinerea unei vize sau pentru trecerea frontierelor spaţiului Schengen.

Statele membre UE nu recunosc în prezent documentele de călătorie ruseşti eliberate în aceste regiuni ”sau sunt pe cale de a nu le recunoaşte”, iar această decizie urmăreşte ”să instituie o abordare comună, să asigure buna funcţionare a politicii privind frontierele externe şi a politicii comune a vizelor şi să garanteze securitatea statelor membre ale UE”, conchide comunicatul citat.

#Parlament European, #decizie, #documente, #calatorie, #Ucraina, #Georgia , #Rusia