Cum a ajuns AUR să piardă aproape 20% dintre parlamentari. Execuții și demisii cu scandal

Joi, 12 Ianuarie 2023, ora 03:40
10495 citiri
Cum a ajuns AUR să piardă aproape 20% dintre parlamentari. Execuții și demisii cu scandal
Băncile AUR din Parlament devin din ce în ce mai goale FOTO Facebook / Claudiu Târziu

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) este singurul partid parlamentar din actualul legislativ care a rămas fără aproximativ 20% dintre aleșii inițial. Astfel, din decembrie 2020 când AUR intra în Parlament cu 47 de parlamentari, astăzi a ajuns la 38.

Pe lângă parlamentari și o serie de apropiați ai partidului s-au distanțat încă de anul trecut, printre care și consultantul politic al lui George Simion, Anton Pisaroglu. Acesta afirma în aprilie anul trecut că, în contextul războiului din Ucraina, politica lui George Simion devine „periculoasă pentru România”.

Parlamentari la bucată

Ultimul parlamentar pe care AUR l-a pierdut este deputatul Dumitru Focșa, care a fost executat de conducerea AUR după ce în presă s-a aflat că în noaptea din 4 spre 5 ianuarie 2023, acesta și-a bătut soția.

„Biroul Național de Conducere al AUR a decis astăzi să îl excludă pe Dumitru Viorel Focșa din partid, după ce acesta și-a agresat fizic soția în timpul unui scandal casnic. Ancheta internă întreprinsă de Juriul de Onoare al Alianței pentru Unirea Românilor a stabilit că acuzațiile apărute în spațiul public în urma scandalului declanșat la domiciliul familiei Focșa se confirmă”, a transmis AUR. Cel mai probabil acesta va fi exclus și din grupul parlamentar al partidului începând cu luna februarie, atunci când aleșii își vor relua activitatea.

Revocarea lui Focșa reprezintă însă continuarea unei serii lungi de plecări și revocări din AUR, care, de la 33 de deputați și 14 senatori a ajuns la 26 de deputați, respectiv 12 senatori. Conform regulamentului Parlamentului, dacă AUR mai pierde 5 senatori partidul va rămâne fără grup parlamentar, minimul necesar fiind de 7 membri. De cealaltă parte, la Camera Deputaților, minimul este de 10 aleși.

Când au început plecările

În decembrie 2020, nici bine nu se încheiaseră alegerile parlamentare că AUR anunța că exclude din rândurile sale primul membru. Intrat în Parlament pe listele AUR, ca deputat de Brașov, Francisc Tobă a rămas fără sprijinul parlamentar al partidului, după ce, în presă, apăruseră informații care arătau că numele lui Tobă apare în dosarul represiunii de la Sibiu din timpul Revoluției din 1989.

De o excludere rapidă a avut parte și senatoarea Diana Șoșoacă. După ce timp de mai multe săptămâni difuzase mai multe mesaje controversate, printre care și diverse teorii ale conspirației privind pandemia de COVID-19 sau efectele vaccinului, pe 10 februarie conducerea AUR anunța că o exclude pe Șoșoacă din grupul parlamentar pe motiv că „a adus atingere intereselor și imaginii partidului”.

În aceeași zi cu excluderea lui Șoșoacă conducerea AUR a hotărât să-l execute și pe deputatul Mihai Lasca, pe care partidul îl acuză că la momentul înscrierii pe listele de candidați ai partidului, acesta „a omis să prezinte faptul că este urmărit penal pentru organizare de grup infracțional și este condamnat penal pentru vătămare corporală”.

Următoarea plecare a avut loc pe 2 august, după ce Anamaria Gavrilă, deputat ales pe listele AUR, a anunțat că își dă demisia pe motiv că nu a avut susținere în interiorul formațiunii. Mesajul său a fost însă criticat de mai mulți susținători AUR care o acuză că motivul real ar fi faptul că dorește să se înscrie în PNL.

Alegeri și amenințări

Un nou val de execuții și plecări din AUR a avut loc în martie 2022, la scurt timp după alegerile pentru șefia partidului, câștigate aproape în unanimitate de către George Simion. Fostul contracandidat al lui Simion pentru șefia AUR, deputatul Dănuț Aelenei, anunța atunci că demisionează din grupul parlamentar al partidului pe motiv că ar fi fost amenințat. Totodată, acesta a sugerat că alegerile ar fi fost fraudate.

„Nu poţi să conduci o ţară, domnule Simion, dacă în interiorul partidului tău faci lucruri ilegale şi nestatutare. La Constanţa există un număr de 18 înregistrări luate în mod ilegal parlamentarilor AUR, înregistrări transmise, tolerate şi folosite împotriva mea tocmai de conducerea de partid. (...) În ultimele zile am fost ameninţat verbal că o să fiu călcat de o maşină, dar nu pot demonstra acest lucru. Chiar astăzi asupra mea şi soţiei a avut loc o încercare de atentat pentru care am dovezi”, afirma Aelenei. La scurt timp a demisionat și soția acestuia, Evdochia Aelenei, care a intrat la Senat tot pe listele AUR.

Tot în luna martie, Biroul Național de Conducere al AUR anunța că este „forțat” să excludă mai mulți parlamentari ai partidului pe motiv că au „dăunat” imaginii publice a partidului. Cei trei excluși au fost deputații Dănuț Aelenei, Nicolae Roman și Ciprian Ciubuc. Ultimul a lansat apoi mai multe atacuri la adresa lui George Simion și susținea că liderul AUR este controlat de generali ai Serviciului de Informații Externe (SIE).

Într-un interviu pentru Ziare.com, Ciubuc dezvăluia că lista biroului de conducere care a fost votată la congresul partidului a venit „la pachet” și că nu a existat un vot uninominal asupra membrilor. Conform deputatului, în noua echipă de conducere se află apropiați de-ai lui George Simion care-i respectă ordinele.

„Mai mult, sunt două secretare angajate la deputați care conduc partidul. Nu au studii superioare, sunt patru oameni în biroul de conducere care nu au studii superioare și nici măcar liceul nu știu dacă îl au terminat. Și au fost aleși în biroul de conducere tocmai pentru a putea influența votul din conducerea partidului. Niște marionete”, mai notează Ciubuc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#parlamentari AUR, #George Simion, #Claudiu Tarziu, #alegeri parlamentare, #demisie aur , #Stiri George Simion
Comentarii
Poza eu-ca
eu-ca
rank 5
Au de unde. Usr nu mai are ca se cearta intre ei. Usr la guvernare
Poza alfabeta
alfabeta
rank 1