PNL vrea să bage în politică o nouă categorie profesională. Avocații, notarii și medicii pot fi deja parlamentari sau consilieri locali

Vineri, 07 Februarie 2025, ora 17:05
4669 citiri
PNL vrea să bage în politică o nouă categorie profesională. Avocații, notarii și medicii pot fi deja parlamentari sau consilieri locali
Arhitecții ar putea deveni în curând parlamentari sau consilieri locali FOTO Facebook/Camera Deputaților

Mai mulți parlamentari PNL au depus vineri, 7 ianuarie, o inițiativă legislativă prin care o nouă categorie profesională va putea să dețină în același timp calitatea de deputat sau senator, consilier în consiliile locale sau judeţene și meseria de bază.

Liberalii spun că avocații, notarii și medicii, care pot deveni parlamentari fără probleme, aduc funcției expertiza lor, iar același lucru l-ar putea face și arhitecții.

Proiectul, semnat de 9 parlamentari liberali, modifică şi completează Legea nr. 184/2001 privind organizarea şi exercitarea profesiei de arhitect.

Actul normativ prevede eliminarea din lege a referirilor la faptul că Ordinul Arhitecţilor din România ar fi o organizaţie apolitică.

De asemenea, proiectul conţine, într-un articol nou introdus, că exercitarea profesiei de arhitect este compatibilă numai cu:

  • a) "calitatea de deputat sau senator, consilier în consiliile locale sau judeţene
  • b) activităţi şi funcţii didactice în învăţământul superior, activităţi didactice cu conţinut juridic, în învăţământul liceal şi gimnazial
  • c) activităţi în domeniul cercetării ştiinţifice sau al creaţiei intelectuale
  • d) alte activităţi prevăzute de lege"

Potrivit iniţiatorilor, scopul acestui proiect este de "a elimina barierele inutile, de a permite specialiştilor în arhitectură să contribuie la dezvoltarea politicilor publice, menţinând, totodată, standardele profesionale ridicate".

"De exemplu, în cazul avocaţilor, notarilor sau medicilor, legislaţia permite exercitarea profesiei simultan cu deţinerea calităţii de parlamentar, fapt care subliniază recunoaşterea valorii adăugate aduse de aceşti profesionişti în procesul legislativ", precizează aceştia în expunerea de motive a proiectului.

Totodată, iniţiatorii susţin că modificarea propusă are ca scop "promovarea expertizei profesionale în sfera decizională", precum şi "eliminarea discriminărilor profesionale".

"Arhitecţii, prin natura profesiei lor, au o înţelegere profundă a spaţiului urban, dezvoltării sustenabile, planificării teritoriale, prezenţa lor în forurile legislative aduce o valoare adaugată procesului decizional", arată aceştia.

"Compatibilitatea dintre profesia de arhitect cu funcţiile publice elective răspunde unei nevoi de a elimina barierele care limitează participarea activă a profesioniştilor în viaţa publică", au menţionat iniţiatorii.

Proiectul va intra în dezbaterea Senatului, Camera Deputaţilor fiind decizională.

De la Vadim la Simion: ce vor extremiștii și câți sunt?
De la Vadim la Simion: ce vor extremiștii și câți sunt?
Analiză: George Simion va culege multe voturi de la tineri, de la oamenii din vestul și sudul țării, de la cei cu studii primare și medii. Votanții extremiști par la fel de mulți și de...
Adio, PNL! Își face Bolojan un partid nou?
Adio, PNL! Își face Bolojan un partid nou?
Cotroceniul a intrat în dispozitiv de luptă. Anularea alegerilor prezidențiale din 8 decembrie 2024, o măsură fără precedent în istoria democratică a ultimilor 35 de ani, a aruncat un...
#parlamentari romani, #PNL, #arhitectura, #compatibilitate functie, #Ordinul Arhitectilor Romania , #parlamentari
  1. Bani grei pentru angajații de la Senat: Salarii fabuloase și sporuri pentru condiții „vătămătoare”
  2. CTP, despre cum trebuie „judecate” deplasările lui Klaus Iohannis: „Se numește Iohănneală, ești un angajat la stat, la sfârșitul fiecărei deplasări faci o notă”
  3. Sorin Grindeanu spune cum ar putea intra Nicușor Dan în turul doi. „Nu e cea mai fericită soluţie pentru pesediști să nu avem candidat”
  4. Marcel Ciolacu a răbufnit la adresa „boților și tiriboților”. „Oameni buni, hai să îi înjurăm și noi pe ei”
  5. Semne de scindare în AUR. Claudiu Târziu, despre George Simion: „A ajuns să se auto-desemneze drept candidat, alții ar putea să ducă bătălia mai bine”
  6. Anunțul ministrului de Interne în scandalul amânării programului Visa Waiver. „Din ceea ce am înțeles noi, nu este o chestiune legată de România”
  7. Regretul lui Liviu Dragnea, după anularea alegerilor prezidențiale. Cum îl susținea fostul președinte al PSD pe actualul șef al CCR. „A fost ordin din străinătate”
  8. Justiția revine în prim-plan în campania electorală. Elena Lasconi promite audieri publice pentru numirea de noi judecători la CCR
  9. Candidatul independent care participă „nu doar pentru a câștiga, ci pentru un meci frumos”. „În echipa de 11 candidaţi, eu am numărul 10 pe tricou”
  10. Marcel Ciolacu, ironic la adresa lui Victor Ponta. Comparația care l-ar înfuria pe candidatul independent la prezidențiale. „Este o copie la indigo”