Cine sunt parlamentarii care nu își vor duce la bun sfârșit mandatele. Au ajuns în PE sau la cârma instituțiilor de stat

Luni, 05 August 2024, ora 03:14
6090 citiri
Cine sunt parlamentarii care nu își vor duce la bun sfârșit mandatele. Au ajuns în PE sau la cârma instituțiilor de stat
Ședință a Camerei Deputaților FOTO Camera Deputaților

La finalul mandatului, în actuala legislatură a Parlamentului României, o bună parte din cei intrați inițial, în 2020, pe listele partidelor, nu vor mai fi prezenți. Unii dintre aleși au părăsit Legislativul României pentru Parlamentul European, în timp ce alții au plecat cu mult înainte, unii fiind propuși chiar de către colegi pentru diferite funcții în instituțiile statului.

În cazul PNL, șase deputați au fost schimbați. Ultimul care a plecat este Virgil Daniel Popescu, fostul ministru al Energiei, ales recent în Parlamentul European. Anterior, în februarie 2024, au plecat Gabriel Avrămescu și Maria Gabriela Horga, după ce au fost votați de Parlament în conducerea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). Avramescu a obținut funcția de prim-vicepreședinte, iar Horga pe cea de vicepreședinte. În octombrie 2023 a părăsit funcția și Pavel Popescu, care a fost numit tot prin votul colegilor săi în funcția de vicepreședinte ANCOM. Olar Corneliu a decedat în 2022, iar Ionuț Sorin Banciu a părăsit

Legislativul în 2021 pentru a prelua funcția de secretar de stat în Ministerul Mediului.

În locul lor au intrat membri precum Mara Mareș, șefa tineretului PNL, în 2023. În urma plecărilor au ajuns în Parlament chiar anul acesta și Alina Miclea și Claudia Pecingină. Cristina Agnes Vecerdi a intrat în 2021, iar Ignat Ioan Alin în 2022.

De la PSD au plecat cinci deputați aleși din 2020. Ultimul plecat este Ștefan Mușoiu, care a obținut un mandat în Parlamentul European. Claudiu-Augustin Ilișanu a plecat în aprilie, după ce a fost numit prefect de Bacău. Anterior, în 2023, a plecat Carmen Ileana Mihălcescu, fiind numită consul general al României la Salonic. Acum ea este propusă pentru poziția de ambasador în Republica Elenă. Halici Nicușor a demisionat după ce a fost numit prefect al județului Vrancea, la începutul anului 2022. Acum este noul președinte ales al Consiliului Județean Vrancea. Primul care a părăsit Parlamentul este Pătrăuceanu Constantin-Neculai, care a renunțat la mandat la numai două săptămâni de la debutul sesiunii.

Astfel, printre cei care au preluat mandatul de deputat se numără și Alexandra Huțu, care are în acest fel un mandat aproape complet. De atunci au mai intrat în Parlament Laurențiu Daniel-Marin și Petre Florin Manole, șeful filialei PSD Sector 1. Ultimii intrați sunt Vasile Budacă și Patrichi Liviu Daniel, care își va duce mandatul din toamnă, după vacanța parlamentară și până la finalul anului, fiind vorba de doar 3 luni.

Și în cazul Opoziției sunt membri care părăsesc finalul mandatului pentru fotoliul din Parlamentul European. Deputatul Dan Barna a fost înlocuit în forul Camerei Deputaților chiar de către fostul său consilier de stat pe vremea când era vicepremier, Marius Vulcan.

De la AUR pleacă în Parlamentul European Axinia Adrian George, fiind înlocuit de Pușcașu Petre. Grupul său a mai pierdut un membru în 2022, după decesul lui Feodorov Lucian. În locul său a venit în Legislativ Radu-Vicențiu Grădinaru.

Mutările din Senat

În Senatul României PSD pierde doi membri care pleacă în Parlamentul European. Este vorba despre fostul ministru al Apărării Vasile Dîncu și fosta ministră a Familiei, ambii ieșiți din Guvern în urma unor scandaluri. Gabriela Firea a încercat de asemena să obțină din nou Primăria Capitalei, având două candidaturi la alegerile din 9 iunie. PSD a mai pierdut un membru spre finalul anului 2023, când Ion Mocioalcă a fost numit vicepreședinte la Curtea de Conturi, prin votul colegilor săi.

Mocioalcă a fost înlocuit anul trecut de Adrian Constantin Torma, iar foștii miniștri Vasile Dîncu și Gabriela Firea, au fost înlocuiți de Adrian Larisa Antipa și de Răzvan Iulian Ciortea.

Dintre senatorii PNL a plecat Iuliana Scântei, votată tot de colegii săi pentru funcția de judecător la Curtea Constituțională a României în 2022. Ulterior a plecat și Sorin Ioan Bumb, fiind ales în Comitetul de reglementare al ANRE în 2023. În 2022 a demisionat din funcția de senator și Gheorghe Carp, abandonul venind pentru meseria de medic.

În PNL alți cinci membri au preluat mandatele de senatori după debutul legislaturii din 2020. În 2022 au intrat Liviu Brătescu, Ion Iordache, și Patricia Moș. În 2023 au intrat Cladiu Vasile Răcuci și Dohotar Mihăiță.

La USR, senatorii Cosmin Cristian Viașu și Anca Dragu au fost înlocuiți de Virgil Marius Bob și de Adina Săniuță. Dragu a fost șefă a Senatului, fiind înlăturată în urma formării coaliției PSD-PNL, după ieșirea USR, pe atunci USRPLUS, de la Guvernare. Dragu a părăsit de tot Parlamentul României pentru a accepta funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei.

În cazul AUR, au rămas două locuri vacante, unul după plecarea în Parlamentul European a Dianei Șoșoacă, actuala șefă SOS România, care a trecut la neafiliați încă din 2021. Un alt loc a rămas vacant ca urmare a obținerii unui mandat de europarlamentar și de către fostul copreședinte al partidului, Claudiu Târziu. În locul lor au venit în parlament Ionela Dumitru și Andrei Dîrlău.

Și în cazul UDMR este un membru care a fost înlocuit. Este vorba despre Novak Csaba Zoldan, care i-a predat mandatul de senator lui Novak Levente în 2022, pentru a conduce Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale.

Iohannis neagă că vrea să demisioneze pentru a ajunge la șefia Senatului. Cum s-a „rostogolit” zvonul în presă
Iohannis neagă că vrea să demisioneze pentru a ajunge la șefia Senatului. Cum s-a „rostogolit” zvonul în presă
Președintele Klaus Iohannis a declarat marți, 17 septembrie, că își va încheia mandatul la termen. Șeful statului dezminte unul dintre scenariile vehiculate luni, conform căruia înaltul...
Ciucă, lipsa de empatie și de verbe: ajunge în turul 2?
Ciucă, lipsa de empatie și de verbe: ajunge în turul 2?
Atmosfera de bucurie politică de ieri de la PNL, unde liberalii l-au lansat oficial pe Nicolae Ciucă în cursa pentru Cotroceni, a contrastat puternic cu dramele produse de inundații. Un...
#parlamentari, #Camera Deputatilor, #Senatul Romaniei, #mandat , #parlamentari
  1. Iohannis neagă că vrea să demisioneze pentru a ajunge la șefia Senatului. Cum s-a „rostogolit” zvonul în presă
  2. Ciucă, lipsa de empatie și de verbe: ajunge în turul 2?
  3. După valurile de critici, Roxana Mînzatu ține capul sus în prima reacție publică: "Era timpul ca România să aibă o astfel de influență"
  4. Analistul politic Sorin Ioniță: Premierul Ciolacu a obținut opusul postului promis în Comisia Europeană
  5. USR, declarații acide la adresa lui Ciolacu după funcțiile primite de România în Comisia Europeană: "E un premiu de consolare"
  6. "Este un eșec pentru România". Atacuri la Ciolacu după dezvăluirea portofoliului obținut în Comisia Europeană
  7. E oficial! Roxana Mînzatu, numită vicepreședinte al Comisiei Europene și comisar pentru Muncă
  8. România, lovitură răsunătoare la Bruxelles: Ar putea primi funcția de vicepreședinte al Comisiei Europene și un portofoliu important SURSE
  9. Scandal privind semnăturile Dianei Șoșoacă pentru prezidențiale. SOS România acuză atacuri absurde la adresa partidului
  10. Schimbare de calcule în Comisia Europeană. Ce portofoliu ar putea prelua România