Ce nume noi și care sunt personajele controversate care ajung în Parlamentul European. Aleșii vor câștiga peste 7.000 de euro pe lună

Duminica, 23 Iunie 2024, ora 03:00
8010 citiri
Ce nume noi și care sunt personajele controversate care ajung în Parlamentul European. Aleșii vor câștiga peste 7.000 de euro pe lună
Parlamentul European FOTO Facebook / European Parliament

Aproape jumătate din lista europarlamentarilor români care urmează să își preia mandatul sunt nume noi în panoplia Parlamentului European. Printre aceștia sunt atât foști miniștri, precum Gabriela Firea sau Vasile Dîncu, cât și secretari de stat sau personaje care au stârnit controverse în ultima vreme, cum e cazul Dianei Ivanovici Șoșoacă sau al avocatului Gheorghe Piperea.

Între reprezentanții României se întoarce și Adina Vălean, actual comisar european pentru Transport.

În cazul multora, nu se poate spune că funcția, de altfel bine plătită, vine ca un colac de salvare, având deja mai multe proprietăți sau chiar obiecte de artă și bijuterii de zeci de mii de euro în declarațiile de avere.

Alianța PSD-PNL a obținut în alegerile de pe 9 iunie 19 mandate din cele 33 care îi revin româniei, adică peste jumătate din locuri. Primul nume nou al partidelor Coaliției este fostul ministru și primar Gabriela Firea. Fostul ministru al Familiei a pierdut mandatul în plin scandal al azilelor groazei din Voluntari, acolo unde soțul său conduce primăria, iar Primăria Capitalei a pierdut-o în fața actualului primar, Nicușor Dan, care a învins-o și anterior în alegerile din 2020, după patru ani de mandat.

Firea este și printre reprezentanții cu cele mai mari averi. Deține, potrivit declarației sale de avere, bijuterii în valoare totală de 113.306 euro și tablouri de 11.000 de euro, veniturile sale de anul trecut venind de pe urma funcției de senator și cea de ministru. Fosta primărița a ajuns în politică direct de pe ecranele televizoarelor, după o carieră de jurnalist, care pare acum a fi un trecut îndepărtat în condițiile în care în 2002 spunea în publicația „Despre tine” că, „decât politician, mai bine casnică”.

Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

Un alt nume de pe lista PSD-PNL care a avut un mandat de ministru este Vasile Dîncu. A demisionat însă din conducerea Ministerului Apărării în urma unor declarații nepotrivite privind negocierea unei păci în locul Ucrainei, despre care a arătat că nu își poate asuma pierderea de teritorii. Afirmațiile sale au fost aspru criticate până în vârful statului, și de către președintele Klaus Iohannis. De altfel, social-democratul strânsese deja la acel moment mai multe gafe și declarații nefericite și a dat de înțeles la plecare că nu mai este dorit de șeful de stat.

Actual senator din partea PSD, și Vasile Dîncu se afirmă printr-o avere destul de proeminentă, având obiecte de lux în valoare de zeci de mii de euro trecute în declarația de avere, casa apartamentul, terenul și cele două mașini declarate. La categoria venituri a trecut indemnizația de senator plus alte venituri obținute din activitatea didactică sau chiar premii.

Reîntoarcere după un mandat de comisar european

Pe lista Coaliției se reîntoarce în Parlamentul European și Adina Vălean, notată pe locurile PNL. Vălean a ocupat funcția de comisar european pentru Transporturi din 2019, fiind și anterior eurodeputat. În 2014-2017 a fost vicepreședintă a Parlamentului European, iar înainte a fost membru al Parlamentului României și este cunoscută pentru că a contribuit la reducerea tarifelor pentru traficul de internet în străinătate.

Adina Vălean are în declarația de avere două case de locuit și două apartamente, trei autoturisme și bijuterii de 18.000 de euro și are investiții de aproape 95.000 de euro. De pe urma funcției a câștigat aproape 270.000 de euro anual.

Pe listă se regăsește și Gheorghe – Florin Cârciu, numit în 2022 secretar de stat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, fiind notat pe pagina Guvernului că și-a desfășurat activitatea profesională în Franța, începând cu 1992. Este absolvent de Știinte Economice, iar în declarația de avere a trecut o casă în Franța, un apartament în Satu Mare și un autoturism marca Bentley. Are însă și datorii la o bancă din Franța, iar anul trecut a câștigat 60.000 de euro de la o companie franceză și alți aproape 116.000 de euro.  

Din secretariatul guvernului vine și Roxana Mînzatu,  care a câștigat un mandat de parlamentar în 2016 pe listele PSD, iar în 2019 a fost ministru al Fondurilor Europene. Mînzatu este printre personajele cu o avere mai restrânsă. Are un teren și o casă în Brașov, iar anul trecut a câștigat 116.000 lei de pe urma funcției în stat.

Și Virgil Popescu este unul dintre viitorii europarlamentari care au condus un portofoliu în guvern. A fost ministru al Energiei și are în declarația de avere două apartamente, o casă de locuit și una de vacanță și peste zece terenuri. Are mai multe investiții, dar și datori la o bancă, în valoare de peste 150.000 de euro. A avut anul trecut venituri de la Ministerul Energiei, Camera Deputaților și Universitatea Craiova.

Mușoiu Ștefan este parlamentar PSD, cu un trecut în administrația publică, dar și în televiziune pe partea tehnică.  Are în declarația de avere două terenuri, două apartamente, dar și bijuterii de 19.500 euro. Aici se adăugă totuși și un împrumut la o bancă, veniturile venind atât de pe urma funcției de parlamentar, cât și din dividende și chirii.

AUR și SOS România intră în Parlamentul European

Dintre reprezentanții Opoziției, unul dintre numele noi care merg la Bruxelles este fostul președinte USR, Dan Barna, care va renunța la continuarea în Parlamentul României. Fostul șef de partid are trei apartamente, un teren și un tablou în valoare de 8500 de euro.

Fostul șef de partid merge împreună cu Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, care are declarația de avere aproape goală. A încasat anul trecut aproape 16.000 de euro și deține acțiuni la o bancă, în valoare de 9.000 lei, dar și un împrumut.

Din cele 6 mandate câștigate pe lista AUR, cinci sunt personaje noi și membri de partid. Primul intrat pe lista AUR este Claudiu Târziu, fost copreședinte al formațiunii politice. Puțini știu însă că Târziu a fost și unul dintre liderii Coaliției pentru Familie, organizație care a strâns semnăturile pentru demararea referendumului pentru redefinirea familiei în Constituție. Târziu a trecut în declarația de avere un apartament, un autoturism, dar și un împrumut la o bancă.

Pe lista AUR se regăsește și Gheorghe Piperea, care s-a afirmat în urmă cu mai mulți ani pentru munca sa de avocat. Ulterior s-a remarcat în spațiul public pentru teoriile sale conspiraționiste. Piperea a fost și consilier onorific al premierului în mandatul lui Mihai Tudose. Piperea are mai multe terenuri și case de locuit, dar și un apartament, în declarația sa de avere fiind notate și obiecte de lux precum ceasuri, bijuterii și tablouri de zeci de mii de euro. Anul trecut a avut venituri de la Curtea de Arbitraj, Universitatea București și editor CH beck, dintr-o chirie, dar și de pe urma funcției de avocat.

Colecție de artă de sute de mii de euro și criptomonede

Nou în Parlamentul European va fi și deputatul AUR Axinia Adrian-George, de profesie inginer, care deține o casă, un spațiu comercial și cinci terenuri. Pe lângă salariul de parlamentar a avut și căștiguri din dividende       

Pe lista AUR merge în Parlamentul European și Șerban Sturdza, fost președinte al Ordinului Arhitecților din România. Sturdza are mai multe proprietăți, printre care și un hotel cu restaurant. Pe declarația de avere a trecut ceasuri și o colecție de artă de 800.000 euro, printre care și tablouri moștenite.  

În Parlamentul European intra și SOS România, partidul condus de Diana Șoșoacă, care va merge alături de fostul om de televiziune Luis Lazarus. Cei doi s-au afirmat în ultimii ani prin poziții controversate, în special în perioada pandemiei de coronavirus, când erau nelipsiți de la proteste. Senatoarea Diana Șoșoacă s-a remarcat în special pentru suspiciunile privind urmărirea agendei ruse. Ea a fost prezentă la mai multe evenimente ale Ambasadei ruse la București, unde s-a prezentat imediat după izbucnirea războiului din Ucraina alături de alți colegi din Parlament. Șoșoacă a mai stârnit controverse prin proiectele sale și scandalurile din Parlament, în timp ce Luis Lazarus este cunoscut pentru perioada în care apărea la OTV.

Diana Șoșoacă a trecut în declarația de avere patru terenuri, două apartamente și o casă în Dâmbovița, obiecte de artă în valoare de 5.000 de euro și două mașini. Are două împrumuturi pe persoană fizică și și-a completat veniturile de senator din profesia de avocat anul trecut. În cazul colegului său, Luis Lazarus, în declarația de avere apar obiecte de artă, ceasuri și bijuterii de zeci de mii de euro, dar și investiții în criptomonede. Veniturile sale au constat anul trecut în activitatea desfășurată în mediul online pe Youtube și Facebook.

Odată ajunși în Parlamentul European, aleșii vor câștiga un venit net de peste 7.000 euro lunar, la acești bani fiind adăugate mai multe beneficii, cum ar fi diurna sau acoperirea cheltuielilor de transport și cazare.

Diana Șoșoacă, fără „familie” europeană după refuzul suveraniștilor formați de AfD. Ce alternative au europarlamentarii SOS România: „Asta a fost tot”
Diana Șoșoacă, fără „familie” europeană după refuzul suveraniștilor formați de AfD. Ce alternative au europarlamentarii SOS România: „Asta a fost tot”
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, SOS România a reușit să obțină două mandate de europarlamentari. Cei doi reprezentanți ai partidului sunt Diana Șoșoacă și Luis Lazarus....
Diana Șoșoacă, respinsă de extremiștii din Parlamentul European, care au format un grup de dreapta. S-au opus parlamentarii maghiari
Diana Șoșoacă, respinsă de extremiștii din Parlamentul European, care au format un grup de dreapta. S-au opus parlamentarii maghiari
Partidul Alternativa pentru Germania (AfD) și-a unit miercuri forțele cu alte partide de extremă dreapta din Europa pentru a forma un al treilea grup de extremiști de dreapta în Parlamentul...
#Parlamentul European, #salariu europarlamentari, #aur, #Diana Sosoaca, #Gabriela Firea , #alegeri 2024
  1. Acuzații grave lansate de George Simion: „Asta au făcut băieții șmecheri și Sebastian Burduja!"
  2. Guvernul Ciolacu a stabilit ținta exporturilor pentru anul 2024. Anunț de ultimă oră al ministrului
  3. Surpriză! Pe cine a ales Elena Lasconi șef de campanie pentru alegerile prezidențiale
  4. „Înaltă trădare!". Diana Șoșoacă cere punerea sub acuzare a lui Klaus Iohannis
  5. Cei mai anoști prezidențiabili din perioada postcomunistă
  6. De ce nu mai au partidele lideri carismatici care sǎ atragă voturi și când a apus epoca lor. „Mitul salvatorului nu va dispărea niciodată”
  7. Cum se modifică legea după tragedia din Bucegi. Parlamentarii reiau dezbaterile pe un proiect mai vechi
  8. ”Guvernul Ciolacu a făcut cadou fiecărui copil născut în 2024 o datorie suplimentară de 1.342 de euro”. Acuzațiile USR
  9. Promisiunea făcută de Franța României: ”Poate conta pe sprijinul nostru deplin”
  10. Anunțul premierului după tragedia de pe Jepii Mici: ”Nu toți urșii sunt criminali”