Quatargate: Întâmplarea prin care serviciile secrete belgiene au ajuns la scandalul de mită din Parlamentul European

Vineri, 16 Decembrie 2022, ora 23:20
7152 citiri
Quatargate: Întâmplarea prin care serviciile secrete belgiene au ajuns la scandalul de mită din Parlamentul European
Europarlamentara elenă Eva Kaili/ FOTO: CNBC

Spionii belgieni care au descoperit scandalul de mită din Qatar, în care ar fi implicat un vicepreședinte al Parlalmentului European, investigau amestecul străin pe scară largă în Uniunea Europeană, potrivit ministrului justiției belgian.

Ministrul belgian justiției, Vincent Van Quickenborne, a declarat pentru ziarul belgian Le Soir: „A fost un dosar la care serviciile secrete lucrează de mai bine de un an, împreună cu serviciile de informații externe, pentru a elucida suspiciunile de mită pentru eurodeputați date de către diverse ţări.

Investigațiile anterioare conduse de Bruxelles cu privire la presupusa influență rusă și chineză în UE au scos la iveală spionii Kremlinului care operează în funcții de trimiși comerciali și diplomați.

Scandalul de corupție care a implicat Parlamentul European a luat o întorsătură dramatică joi, 15 decembrie, când Parchetul European a anunțat o cerere de ridicare a imunității a doi europarlamentari.

Prima europarlamentară elenă, Eva Kaili, membră grupului socialiștilor și democraților, a fost deja reținută săptămâna trecută de poliția belgiană pentru suspiciuni de corupție. A doua este Maria Spyraki, un europarlamentar grec din Partidul Popular European de centru-dreapta.

Biroul a spus că cererea se bazează pe un raport de investigație primit de la Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF), privind „suspiciunea de fraudă în detrimentul bugetului UE, în legătură cu gestionarea indemnizației parlamentare. "În special, cererea vizează banii plătiți asistenților parlamentari."

Nu este clar dacă evoluția este legată de acuzațiile recente privind o campanie de influență ilegală care implică Qatar și Maroc.

Partenerul Evei Kaili vorbește despre un "creier" al operațiunii

Italianul Francesco Giorgi, partenerul de viaţă al fostei vicepreşedinte a Parlamentului European, Eva Kaili, şi-a recunoscut implicarea în scandalul mitei din legislativul european care afectează deopotrivă Qatarul şi Marocul.

El a vorbit şi despre alte persoane implicate, a informat joi cotidianul belgian Le Soir. Giorgi, asistent parlamentar în vârstă de 35 de ani şi tatăl unei fetiţe de 2 ani pe care o are cu Eva Kaili, în vârstă de 44 de ani, şi-a recunoscut vina în faţa poliţiştilor şi a judecătorului de instrucţie la interogatoriile la care a fost supus de autorităţile belgiene în scandalul izbucnit vinerea trecută. Asistentul parlamentar, căruia judecătorul i-a menţinut miercuri decizia de arestare preventivă, l-a indicat drept ''creier'' al operaţiunii de fraudă pe fostul parlamentar italian Pier Antonio Panzieri, de la domiciliul căruia poliţia a confiscat 700.000 de euro. Panzieri a fost şi el inculpat şi a fost arestat preventiv. Soţia şi fiica lui Panzieri au fost reţinute în Italia, iar Belgia a cerut extrădarea lor.

Giorgi a mai acuzat încă doi eurodeputaţi social-democraţi: belgianul Marc Tarabella, al cărui domiciliu a fost deja percheziţionat de autorităţi în cadrul anchetei, dar care se află în libertate; şi italianul Andrea Cozzolino, pentru care tânărul Giorgi lucra ca asistent. În ceea ce o priveşte, Kaili se află în detenţie şi urmează să fie adusă în faţa justiţiei la 22 decembrie, ea neputând să se prezinte miercuri din cauza unei greve a funcţionarilor. La percheziţii, poliţia a descoperit sute de mii de euro cash la locuinţa lui Kaili şi Giorgi, care au o relaţie de cinci ani.

Agenţii l-au surprins şi pe tatăl lui Kaili ieşind dintr-un hotel din Bruxelles cu saci de bani, circumstanţă care le-a permis poliţiştilor să acţioneze, în pofida imunităţii parlamentare de care se bucură politiciana socialistă elenă. Le Soir, cotidianul care, împreună cu Kanack, au dezvăluit în premieră scandalul, adaugă că Giorgi nu a acuzat-o pe europarlamentara belgiană Maria Arena, ea nefiind deocamdată vizată de operaţiunea poliţiei, care a făcut totuşi public faptul că unul dintre asistenţii acesteia este la rândul său inculpat. Noile informaţii dezvăluite de Le Soir relevă tot mai clar că nu doar Qatarul, ci şi Marocul a oferit mită unor oficiali din legislativul european. Mai concret, cotidianul belgian îl semnalează pe ambasadorul Marocului la Varşovia, Abderrahim Atmoun, şi pe doi agenţi ai serviciului secret marocan, pe care nu-i identifică.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Partidul Mişcarea Populară (PMP) a anunţat că, în cursul zilei de miercuri, Curtea de Apel Bucureşti a respins recursurile formulate de Cristian Diaconescu şi, prin urmare, ”a fost validat...
#Parlamentul European, #scandal, #coruptie, #UE, #Qatar, #maroc, #eva kaili , #stiri externe