Cum văd SUA Parteneriatul strategic cu țara noastră: ”România a ajuns foarte departe comparativ cu alte țări foste comuniste”

Miercuri, 26 Octombrie 2022, ora 22:41
6914 citiri
Cum văd SUA Parteneriatul strategic cu țara noastră: ”România a ajuns foarte departe comparativ cu alte țări foste comuniste”
Parteneriatul strategic SUA-România a fost semnat în 1997 FOTO freepik.com

Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Statelor Unite la Bucureşti, David Muniz, a lăudat miercuri, 26 octombrie, eforturile făcute de România pentru dezvoltare după căderea comunismului.

Oficialul american a precizat că evoluţia țării noastre în cei 25 de ani de la semnarea Parteneriatului strategic cu SUA este uimitoare, dar că mai sunt progrese de făcut.

”Este chiar uimitor. Am avut privilegiul să lucrez în diferite ţări foste comuniste. Pot face o comparaţie. România chiar a ajuns foarte departe, mai departe ca multe ţări, desigur alăturându-se NATO şi UE - realizări foarte importante. Ştim cu toţii că mai sunt multe lucruri de făcut pe mai departe, acesta este adevărul pentru fiecare ţară şi pentru aici. Ne place să spunem "nu rata pădurea pentru copaci", ceea ce înseamnă că, dacă vezi unde a ajuns România în cei 25 de ani (de la semnarea Parteneriatului strategic - n.r.), în cei 32 de ani de când s-a încheiat comunismul este uimitor. Este complet diferită. Chiar zilele trecute mă uitam la un material video din 1997, la Televiziunea Română, la cum arăta totul şi cum erau oamenii îmbrăcaţi şi cum se purtau, aceste lucruri s-au schimbat în timp şi se pot vedea schimbările sociale şi economice. Cred că este în beneficiul nostru să ne uităm la astfel de lucruri şi să ne reamintim şi să fim pozitivi în ceea ce priveşte viitorul”, a subliniat David Muniz, cu ocazia deschiderii expoziţiei fotografice itinerante ”Noi, Poporul: 25 de ani de Parteneriat strategic”.

El a descris relaţia dintre România şi SUA ca fiind foarte puternică. ”Lucrăm împreună în atâtea domenii, cel al securităţii, energie nucleară, petrol şi gaze şi alte domenii în care România este lider în zona Mării Negre - independenţă energetică şi securitate. Relaţia dintre popoarele noastre înfloreşte”, a mai spus Muniz, potrivit Adevărul.

Expoziţia, care marchează 25 de ani de Parteneriat strategic între România şi SUA, a fost deschisă, miercuri, în Piaţa Universităţii de Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe şi Agenţia Naţională de Presă Agerpres şi în colaborare cu Universitatea din Craiova.

#parteneriat strategic SUA Romania, #david muniz, #Ambasada SUA Bucuresti, #comunism , #stiri politice