Fizicienii de la Laboratorul de științe nucleare din cadrul Institutului de Tehnologie din Massachusetts (MIT) din Statele Unite, împreună cu alți experți, au reușit să facă o descopeerire revoluțioanară: prima detectare din istorie a particulelor exotice ”X”.
Dovezile au fost găsite în cadrul unui experiment efectuat de cercetători la Acceleratorul de Particule CERN de la Geneva, Elveția.
Descoperirea, în premieră mondială, ar putea redefini tipurile de particule care erau abundente în momentul creării universului, în primele milionimi de secundă după Big Bang, potrivit MIT News.
În primele momente ale formării lumii, universul era o plasmă agitată, de trilioane de grade, formată din quarci și gluoni, particule elementare care s-au adunat pentru scurt timp în nenumărate combinații, înainte de a se răci și de a se instala în structuri mai stabile pentru a crea neutronii și protonii de materie obișnuită.
În haosul de dinainte de răcire, o parte din acești quarci și gluoni s-au ciocnit aleatoriu pentru a forma particulele ”X” de scurtă durată, numite așa datorită structurilor misterioase, necunoscute, spun experții.
Un filosof de la New York șochează omenirea: Lumea de astăzi va fi înlocuită de altceva ireal VIDEO
Acum fizicienii de la MIT și alți cercetări au reușit să găsească în premieră dovezi ale existenței acestor particule X în plasma produsă în Acceleratorul de particule Large Hadron Collider (LHC) de la CERN, cu sediul în apropiere de Geneva, Elveția.
În mijlocul ”supei” de particule ultradense, în care s-au produs 13 miliarde de coliziuni cu ioni grei, cercetătorii au descoperit aproximativ 100 de particule X, un tip cunoscut sub numele de X (3872), poreclit după masa estimativă a particulei.
Rezultatele publicate în această săptămână în revista Physical Review Letters, marchează prima dată când cercetătorii au reușit să detecteze particulele X în plasma de quarci-gluoni, un mediu care speră că va lumina structura încă necunoscută a acestor particule.
”Aceasta este doar începutul poveștii. Am arătat că putem găsi un semnal. În următorii ani, dorim să folosim plasma de quarci-gluoni pentru a sonda structura internă a particulei X, ceea ce ar schimba viziunea asupra tipului de material, pe care ar trebui să îl producă universul”, a spus Yen-Jie Lee, profesor de fizică la MIT.
Să specificăm faptul că în urmă cu aproximativ 10 ani, tot la CERN, oamenii de știință au confirmat, că au descoperit o noua particulă, bosonul Higgs, numită și "particula lui Dumnezeu". Bosonul Higgs este considerat ca fiind cheia pentru înțelegerea Universului.