Ilie Bolojan, președintele interimar al PNL, după demisia lui Nicolae Ciucă în urma rezultatului dezastruos de la prezidențiale, a vorbit marți, 26 noiembrie, la sediul partidului, în prima conferință în noua calitate pe care o are. Bolojan a prezentat progranul PNL și ce le vor propune românilor pentru alegerile parlamentare de duminică, 1 decembrie.
Preşedintele interimar al PNL a anunţat că PNL va propune, în primele şase luni de mandat al Legislativului, reducerea numărului de parlamentari la 300, conform referendumului. Alte propuneri vizează reducerea cheltuielilor cu demnitarii, reducerea subvenţiei partidelor, reducerea numărului de ministere.
Principalele declarații:
"Nu vom face promisiuni care sună bine și vom încerca să le spunem corect lucruri care credem noi că sunt adevărate și necesare și, de asemenea, să urmărim ca tot ce spunem să și respectăm."
"PNL va propune următoarele lucruri pentru reforma statului și a lumii politice. E nevoie, în primul rând de o reformă a lumii politice. Nu ai nicio legitimitate să ceri oamenilor să ia anumite măsuri dacă nu le faci demonstrația că și tu faci cel puțin la fel ce le ceri lor."
"Lumea politică trebuie reformată de la nivelul superior. Și PNL va propune primele 6 luni, prin grupurile parlamentare, reducerea numărului de parlamentari, conform referendumului, la 300. Dacă vor trece aceste propuneri sau nu, rămâne de văzut, dar noi le vom susține, le vom depune și, dacă nu se iau în primul an al ciclului electoral care vine, e foarte puțin probabil să se ia în anii preelectorali. Această reducere a numărului de parlamentari este generată atât de referendumul pe care l-am avut, darv și de scădereab populației. "
"Este nevoie să reducem cheltuielile cu demnitarii, în sensul în carec să avem mai puțini demnitari, mai puțini miniștrii, secretari de stat, șefi de agenții, cu toate structurile adiționale, consilieri, cabinete șamd."
"PNL va susține reducerea subvențiilor pentru partidele politice pentru că între campanii partidele nu au nevoie de sume atât de mari. În anul electoral, când știți și dvs. sunt cheltuieli cred că este corect să beneficiezi de niște subvenții pentru a nu recurge la practici vechi, corupție, grupuri de interese și așa mai departe."