PMP - ce castiga dreapta din aparitia noului partid? (Opinii)

Duminica, 02 Februarie 2014, ora 10:24
4419 citiri
PMP - ce castiga dreapta din aparitia noului partid? (Opinii)
Foto: Adevarul

Eugen Tomac ia microfonul in mana si anunta triumfator: "Partidul Miscarea Populara are de astazi in randurile sale 15 parlamentari". Dupa cuvintele sale, urmeaza o serie de aplauze care fac sa rasune sala. Carevasazica, toti se bucura de aceste racolari.

Am vazut la tv prima conventie a PMP, partidul caruia i s-au alturat, de curand, Elena Udrea si alti 14 parlamentari ai PDL. Printre cei care aplaudau la auzul cuvintelor lui Tomac i-am vazut pe Cristian Preda, Teodor Baconschi, Cristian Papahagi, Gabriel Berca. Unii, actuali parlamentari, altii, fara nicio ocupatie legislativa. Unii, la al treilea partid din cariera (Berca - PNL, PDL, Elena Undrea - PNL, PDL), altii, demisionari din PDL (Preda, Baconschi, Papahagi), altii, exclusi din PDL (Florin Popescu).

In ce mod pleaca la drum atat de laudata formatiune de dreapta, Partidul Miscarea Populara? Pai, la prima vedere, nu pare a fi altceva decat un partid al traseistilor, oameni care au parasit PDL acum sau cu ceva timp in urma.

Foarte putine figuri noi am vazut la acea masa de la conventia partidului, printre ele fiind si domnul Marian Preda, sociolog si presedintele Fundatiei Miscarea Populara. Or mai fi si altii, dar, din pacate nu sunt atat de vizibili. Practic, toata atentia este indreptata spre Elena Udrea care, de cand s-a alaturat PMP, a umplut paginile site-urilor de stiri.

Membrii de vaza ai partidului vorbesc, cu insistenta, de alegerile parlamentare si de cele prezidentiale. Partidul vrea cat mai multe mandate de europarlamentar si castigarea alegerilor prezidentiale. Nu-i rau pentru un partid de-abia nascut, dar ambitiile lor pot fi fatale unitatii asa-numitei drepte din Romania, in plan parlamentar. Sa nu uitam ca alegeri legislative am avut in toamna lui 2012, iar altele nu mai au loc decat in 2016.

Prin noua scindare parlamentara, Opozitia devine practic inexistenta. Probabil ca PMP va mai atrage ceva parlamentari si se va constitui intr-un grup, iar PDL va pierde si pe viitor alti membri. Dupa cum decurg evenimentele in acest moment, cu o Elena Udrea extrem de critica la adresa PDL si a lui Vasile Blaga, mi-e greu sa cred ca mai putem vorbi de o dreapta unita la nivel parlamentar.

Pe de alta parte, sa nu uitam ca unii dintre oamenii care se alatura acum PMP sunt politicieni care au ajuns in Legislativ la redistribuirea voturilor de la parlamentare (vezi cazul Elena Udrea), si altii care au pierdut lamentabil in colegiile in care au participat (vezi Teodor Baconschi care nu a luat decat 19% in colegiul in care a candidat, in fata Danielei Popa care a strans 60%).

Acesti oameni au plecat din partid dupa ce au pierdut alegerile parlamentare candidand pe lista unui partid pe care acum il reneaga. Stau si ma intreb de ce nu au parasit PDL inainte de alegeri si de ce nu au candidat ca independenti?

Doama Udrea, de pilda, dupa ce a pierdut Primaria Capitalei din postura de presedinte al PDL Buuresti, s-a dus departe, tocmai la Roman, pentru a obtine un nou mandat de parlamentar, sutinuta puternic de Gheorghe Stefan, binecunoscut personaj in lumea fotbalului romanesc. Asta dupa ce, cu patru ani inainte, candidase in Bucuresti, intr-un colegiu din Drumul Taberei. Vasile Blaga nu era si atunci in cardasie cu Ponta si Sova pentru contracte cu CNADNR, dupa cum sustine doamna Udrea?

In aceasta stagiune parlamentara, USL a inghitit aproape toti parlamentarii PP-DD, partidul lui Dan Diaconescu. Multi dintre pepededisti au trecut la PNL, PSD sau PC. Este o practica ce a devenit extrem de utilizata, mai ales, dupa formarea acelui pseudopartid numit UNPR, cu ajutorul caruia PDL-ul lui Emil Boc a guvernat Romania.

Observam ca traseismul politic este, in continuare, o practica uzuala, iar noile formatiuni politice se scalda in aceeasi mocirla cu adversarii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Elena Udrea Partid Miscarea Populara, #PMP alegeri europarlamentare, #Miscarea Populara membri , #Elena Udrea