Prima actiune parlamentara PMP: Cere pozitie fata de presiunile Rusiei

Marti, 24 Septembrie 2013, ora 19:36
2471 citiri
Prima actiune parlamentara PMP: Cere pozitie fata de presiunile Rusiei

Cei patru parlamentari ai Partidului Miscarea Populara, Eugen Tomac, Valerian Vreme, Mihaela Stoica si Clement Negrut, au solicitat Camerelor Reunite ale Parlamentului adoptarea unei declaratii politice de condamnare a presiunilor Federatiei Ruse fata de Republica Moldova.

"Dincolo de relatia unica cu Republica Moldova, avem obligatia, in calitate de institutie fundamentala a statului roman, sa confirmam sprijinul nostru neconditionat in procesul de integrare a acesteia in UE. La fel de important este ca Romania sa ia atitudine fata de presiunile Federatiei Ruse asupra statului vecin", a declarat presedintele PMP, deputatul Eugen Tomac.

El s-a referit la embargoul impus de Rusia asupra vinurilor moldovenesti, amintind ca Guvernul Romaniei a fost neasteptat de tacut in aceasta chestiune.

"Sunt surprins ca Guvernul de la Bucuresti a fost pana la aceasta data atat de timid in aceasta chestiune, cand, de fapt, ar fi trebuit sa fie primul care reactioneaza in sprijinul Republicii Moldova. Parlamentul European a facut deja o astfel de declaratie pentru a apara acele tari din Parteneriatul Estic care au fost expuse presiunilor Rusiei, menite sa le descurajeze de la asocierea cu UE. Acelasi lucru trebuie sa-l facem si noi la Bucuresti si sper ca deputatii romani sa inteleaga acest lucru", a mai spus Tomac.

Federatia Rusa a intensificat presiunile asupra Republicii Moldova, in contextual apropierii acesteia de Uniunea Europeana si a apropiatei semnari de acorduri cu UE ale guvernului de la Chisinau. In afara embargoului asupra vinurilor moldovenesti, Rusia I-a amenintat pe moldoveni, prin vicepremierul Dmitri Rogozin, ca s-ar putea sa "inghete" la iarna, aluzie la o posibila taiere a livrarilor de gaze.

#Miscarea Populara presiuni Rusia, #Miscarea Populara Parlament Republica Moldova , #stiri Partidul Miscarea Populara