Cum a sprijinit PSD partidul lui Dan Voiculescu pentru a primi subvenție de la stat, deși nu a participat la alegeri

Miercuri, 22 Decembrie 2021, ora 19:10
4642 citiri
Cum a sprijinit PSD partidul lui Dan Voiculescu pentru a primi subvenție de la stat, deși nu a participat la alegeri
Partidele vor primi anul viitor subvenții de 214 milioane de lei FOTO ppusl.ro

Partidul Umanist Social Liberal, care se proclamă continuatorul Partidului Conservator al lui Dan Voiculescu, va primi subvenție de la stat în 2022, deși nu a participat la alegerile de anul trecut, în urma unui amendament depus miercuri, 22 decembrie, de patru parlamentari afiliați grupului PSD.

”75% din bugetul anual acordat partidelor politice vor fi împărțite partidelor politice care aveau ca membri cel puțin un deputat sau un senator afiliat unui grup parlamentar la finalul primei sesiuni a anului 2021”, prevede amendamentul aprobat de comisiile de specialitate din Parlament, potrivit Europa Liberă.

Cei patru parlamentari care au depus amendamentul sunt Steluța Cătăniciu, Grațiela Gavrilescu, Ana Predescu și Vlad Popescu Piedone. Aceștia sunt membri ai Partidului Umanist Social Liberal, dar au candidat pe listele PSD în 2020, în prezent fiind afiliați grupului PSD din Camera Deputaților.

Până la adoptarea acestui amendament, partidele care primeau subvenție de la stat erau cele care au depășit pragul de 5% la alegerile parlamentare sau au aleși locali.

În 2021, de această subvenție au beneficiat PSD, PNL, USR și AUR pentru scorul obținut la parlamentare și locale, dar și Pro România și PMP pentru rezultatele de la alegerile locale. UDMR are dreptul să încaseze subvenția, dar preferă banii ca minoritate națională, deoarece suma este mai mare.

PPU-SL nu a avut dreptul la subvenție anul acesta pentru că nu a candidat la alegerile parlamentare. Are însă parlamentari afiliați la alt grup, motiv pentru care va solicita subvenția anul viitor. Prezența celor patru parlamentari pe listele PSD a fost o înțelegere între Dan Voiculescu și liderii din Kiseleff, susțin surse politice.

Mai exact, amendamentul vizează articolul 18, alineat 3, din legea finanțării partidelor politice care prevede că unul dintre criteriile pentru acordarea subvenției este și numărul de voturi primite la alegerile generale pentru Camera Deputaților și Senatului. Pentru ca PPU-SL să primească bani de la bugetul de stat, articolul respectiv nu se va mai aplica în 2022.

În total, partidele vor primi anul viitor subvenții de 214 milioane de lei. Procentul care îi revine fiecărei formațiuni politice este stabilit de Autoritatea Electorală Permanentă.

#Partidul Umanist Social Liberal, #Dan Voiculescu, #subventie de la stat, #subventie patide, #PSD, #amendament , #stiri Dan Voiculescu