Cum e mai ieftin să schiezi iarna asta în Valea Prahovei și Brașov. Toate variantele de transport spre pârtii

Marti, 06 Decembrie 2022, ora 02:17
3700 citiri
Cum e mai ieftin să schiezi iarna asta în Valea Prahovei și Brașov. Toate variantele de transport spre pârtii
Pârtie Sinaia, cota 2000 FOTO Facebook/Gondola Sinaia

Administratorii marilor domenii schiabile din Valea Prahovei și Brașov au anunțat noile tarife la skipass pentru sezonul de iarnă 2022-2023, cele mai scumpe stațiuni pentru practicarea sporturilor de iarnă fiind în acest sezon Predeal și Sinaia.

Predealul este stațiunea montană care practică la ora actuală cele mai scumpe tarife la cartela de o zi pentru accesul pe pârtie (skipass). Telescaunul operat de o societate privată a majorat tarifele încă de acum un an, astfel că un skipass valabil o zi, pentru un adult costă 230 de lei și 110 lei pentru copil. Cartela valabilă pentru două zile costă 415 lei pentru un adult și 200 de lei pentru un copil, în timp ce cartela pentru nocturnă (valabilă între orele 17.00 și 21.00) costă 125 de lei pentru adult și 75 de lei pentru copil.

Stațiunea Predeal este preferată de familiile cu copii, dar și de schiorii începători. Are două pârtii cu grad de dificultate mare, în lungime totală de 2 kilometri (Subteleferic și Variantă Subteleferic), dar și celebra pârtie Clăbucet, printre cele mai lungi din România, de aproape 2,5 kilometri, cu grad de dificultate medie la care se adaugă încă 700 de metri, Clăbucet Variantă. În schimb sunt alte șapte pârtii scurte, cu lungimi între 100 și 400 de metri, preferate de copii și începători.

Sinaia, stațiunea cu cel mai mare domeniu schiabil din România (peste 30 de kilometri în total, lungimea pârtiilor) anunță scumpiri mari la skipass pentru sezonul de iarnă 2022-2023. Dacă în sezonul anterior, o cartelă valabilă o zi pentru un adult costa 170 de lei în timpul săptămânii și 180 de lei în weekend, în sezonul ce stă să înceapă, administrația publică locală anunță majorări de tarife între 20 și 30 la sută, față de prețurile anterioare.

Astfel, cel mai probabil, un adult va plăti pentru un skipass 200 de lei pe zi, iar un copil va plăti aproximativ 150 de lei pe zi, în condițiile în care în sezonul anterior, cartela pentru cei mici era de 110 lei în timpul săptămânii și 117 lei în weekend.

Vlad Oprea, primarul stațiunii Sinaia, a declarat pentru ziare.com, că în următoarele două, trei zile, prețurile valabile pentru sezonul de schi 2022-2023 vor fi făcute publice pe site-ul oficial sinaia.go, dar că în principal se vor opera majorări de tarife cu până la 30 la sută.

Scumpirile la Sinaia sunt justificate și de faptul că din această iarnă, turiștii vor putea folosi un skipass unic pentru toate instalațiile de transport pe cablu, Gondola 1400 și Gondola Carp, telescaune, teleschi și telecabină, după ce aceasta din urmă a fost cumpărată de la operatorul privat de către administrația publică locală.

Sinaia este preferată de schiorii cu experiență, mai ales pentru pârtiile de mare altitudine, de la Cota 2000. Aici se află trei pârtii negre (de mare dificultate) Carp, Târle și Papagal cu o lungime totală de aproape trei kilometri, dar și alte 16 pârtii (Lăptici, Valea Soarelui, Valea Dorului, Călugărul etc) de dificultate medie și alte patru pentru începători.

Azuga este, alături de Bușteni, stațiunea de pe Valea Prahovei preferată de schiorii începători sau cu experiență medie și care nu sunt dispuși să cheltuie o avere pentru o zi pe pârtie. Autoritățile locale au stabilit deja noile tarife pentru sezonul de schi 2022-2023, iar în această localitate pare că tarifele sunt cele mai ieftine din zonă, până la acest moment. Un skipass, valabil o zi, pentru un adult este 150 de lei, în timp ce o urcare cu telescaunul costă 11 lei de persoană (2 puncte). Administratorii au stabilit și tarife pentru taberele de iarnă, un pachet cu 10 cartele (250 de puncte/cartela) costă 5000 de lei.

În Azuga se regăsesc șapte pârtii de schi cu o lungime totală de 7 kilometri.

1. Pârtia Cazacu Teleski – Lungime 400m (dificultate: medie, diferență de nivel 115m)

2. Pârtia Cazacu – Variantă – Lungime 1920m (dificultate: medie, diferență de nivel 530m)

3. Babyski Cazacu – Lungime 150m (foarte ușoară, pentru cei care învață să schieze)

4. Pârtia Sorica – Lungime 2100m (dificultate: medie, diferență de nivel 561m)

5. Pârtia Sorica Teleski (finalul Pârtiei Sorica) – Lungime 700m (dificultate medie, instalație iluminat nocturn)

La Bușteni pârtia de schi și instalațiile de transport pe cablu se află încă în organizare. Tot domeniul schiabil Kalinderu a fost preluat în toamnă de administrația publică locală de la societatea privată care l-a administrat în ultimii ani. Pe site-ul Primăriei Bușteni există publicată Hotărârea de Consiliu Local în care este precizat că au fost stabilite noile tarife la transportul pe cablu, dar fără ca acestea să fie făcute publice.

Potrivit unor surse din cadrul administrației publice locale, valoarea cartelelor care permit accesul pe pârtia din Bușteni a rămas aceeași ca anul trecut. În sezonul anterior, un skipass valabil o zi, pentru un adult a fost de 140 de lei și 100 de lei pentru un copil cu vârsta cuprinsă între 5 și 12 ani.

În Bușteni există o singură pârtie de schi, Kalinderu, în lungime de 1500 de metri cu grad mediu de dificultate. În paralel este amenajată și o pârtie destinată exclusiv turiștilor care preferă sania. Este aleasă în special de tineri și copii.

Și Poiana Brașov a anunțat noile tarife pentru skipass pentru sezonul de iarnă 2022-2023. Deși este considerată o stațiune de fițe, pentru accesul pe pârtiile din Poiană, un adult plătește 170 de lei pentru o cartelă valabilă o zi, iar un copil, 100 de lei pe zi. De la ora 14.00, valoarea unui skipass este de 70 de lei pentru adult și 45 de lei pentru copil.

Domeniul schiabil din Poiana Brașov are o suprafață de 80 km pătrați și include 10 pârtii omologate cu dimensiuni variate şi toate gradele de dificultate totalizând 24.5 kilometri.

Pârtia Drumul Roșu este preferată de turiștii începători, având grad de dificultate mediu-ușor, Sulinar (mediu), Kenzel, Subteleferic și Lupului (preferate de experimentați).

Pârtiile din stațiunile montane din Prahova și Brașov nu sunt practicabile deocamdată. La Sinaia, la Cota 2000, stratul de zăpadă măsoară sub zece centimetri, iar în următoarele zile se anunță vreme caldă. Nici în Brașov nu este suficient de multă zăpadă pentru amenajarea pârtiilor.

Hotelul Express din Predeal, scos la vânzare de CFR Marfă pentru 15 milioane de lei. Compania va fi închisă din cauza datoriilor uriașe
Hotelul Express din Predeal, scos la vânzare de CFR Marfă pentru 15 milioane de lei. Compania va fi închisă din cauza datoriilor uriașe
CFR Marfă scoate la vânzare Hotelul Express, situat în centrul staţiunii Predeal, în cadrul procesului amplu de valorificare a activelor neutilizate în activitatea de transport feroviar de...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#partie schi, #partie Sinaia Valea Soarelui, #partie azuga, #partie busteni, #Predeal , #stiri sociale