Muncitor vietnamez din Romania, la un pas sa fie omorat de la un joc de carti. Pedepsele din prima instanta, considerate "excesiv de severe"

Marti, 04 August 2020, ora 10:43
3048 citiri
Muncitor vietnamez din Romania, la un pas sa fie omorat de la un joc de carti. Pedepsele din prima instanta, considerate "excesiv de severe"
FOTO Pixabay

Curtea de Apel Bucuresti a pronuntat sentinta finala in dosarul a doi muncitori vietnamezi trimisi in judecata pentru tentativa de omor, dupa un incident care a avut loc in martie 2019, in Complexului Imobiliar Cosmpolis din Ilfov.

Doi muncitori vietnamezi care lucrau in Complexul Imobiliar Cosmopolis, unde si locuiau, au fost condamnati definitiv la patru, respective trei ani si patru luni de inchisoare pentru tentativa de omor si complicitate la tentativa de omor. Sentinta a fost aplicata intr-un dosar in care cei doi vietnamezi au fost acuzati ca l-au atacat cu un cutit pe un conational, coleg de munca.

Incidentul a avut loc in martie 2019. Muncitorii vietnamezi erau la locurile de cazare, in afara programului de lucru, iar patru dintre ei jucau carti asezati pe podea. "Cei patru jucau carti asezati pe podeaua camerei, moment in care a intrat inculpatul N.V.T si i-a spus lui N.H.N. sa meraga cu el in camera deoarece doreau sa bea bere. Pentru a-l determina pe N.H.N. sa il asculte, N.V.T. le-a luat cartile de joc de pe jos. In acest contex, persoana vatamata N.V.B. i-a cerut inculpatului sa ii dea cartile de joc inapoi, reprosandu-i ca le-a stricat jocul, iar acesta a aruncat pe jos cartile de joc, dupa care a iesit din camera fara a mai spune ceva", se arata in rechizitoriu.

Potrivit procurorilor, considerand ca a fost jignit de unul dintre jucatorii de carti, N.V.T. "a mers in camera in care se afla inculpatul T.H.D si i-a spus ca vrea sa sa il bata pe N.V.B. deoarece acesta l-a agresat si i-a cerut acestuia sa il ajute". "Inculpatii s-au inarmat cu cutite artizanale (gen satar) utilizate pentru pregatirea alimentelor la gatit. T.H.D. l-a urmat pe N.V.T. care iesise afara din camera si se afla in fata sa, mergand direct in camera nr. 1 unde se afla persoana vatamata N.V.B. Inculpatul N.V.T. a intrat in camera si a mers direct catre persoana vatamata, atacandu-l cu cutitul si aplicandu-i mai multe lovituri care au vizat zona capului. O parte din lovituri si-au atins tinta, dupa care persoana vatamata s-a aparat ridicand bratele si apoi un scaun din plastic. Inculpatul T.H.D. nu a intervenit efectiv in agresiune, ramanand in spatele lui N.V.T, acordandu-i acestuia un sprijin de natura morala, prezenta sa fiind de natura a intimida persoana vatamata, dar si pe celelalte persoane prezente", se mai arata in rechizitoriul procurorilor.

Pedepsele din prima instanta, considerate excesive

In urma agresiunii, victima a avut nevoie de 30-35 de zile de ingrijiri medicale, considerandu-se ca viata victimei nu a fost pusa in pericol. Astfel, cei doi vietnamezi au fost trimisi in judecata pentru tentativa de omor si complicitate la tentativa de omor. Prima faza a procesului s-a judecat la Tribunalul Bucuresti, unde autorul tentativei de omor a fost condamnat la cinci ani de inchisoare, iar complicele sau la patru ani de inchisoare.

Cu ocazia apelului, judecat la Curtea de Apel Bucuresti, pedepsele au fost reduse de la cinci la patru ani pentru autorul tentativei de omor si de la patru la trei ani si patru luni pentru complice.

Judecatorii Curtii de Apel Bucuresti au considerat pedepsele aplicate de prima instanta "excesive". "Retinand situatia de fapt expusa mai sus, Curtea apreciaza ca hotararea apelata este netemeinica sub aspectul individualizarii judiciare a pedepselor aplicate, considerand ca prin raportare la criteriile de individualizare prevazute de art. 74 C.p. pedepsele aplicate sunt excesiv de severe. Astfel, desi prin savarsirea faptei se releva o atingere semnificativa a valorii sociale aparate prin norma de incriminare, urmarea produsa (leziuni traumatice care au necesitat 30 - 35 de zile de ingrijiri medicale si care nu i-au pus in pericol viata), dar si circumstantele personale favorabile inculpatilor, respectiv lipsa antecedentelor penale, atitudinea sincera, faptul ca sunt persoane integrate social, care au un loc de munca sunt imprejurari care urmeaza a fi valorificate prin aplicarea unor pedepse orientate catre minimul special prevazut de lege", se arata in sentinta Curtii de Apel Bucuresti, care este definitiva.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#carti, #vietnamezi, #tentativa de omor , #stiri PAS