Ziare.com

Romania, tot mai departe de euro?

Vineri, 31 Decembrie 2010, ora 11:18

   

Romania, tot mai departe de euro?
Desi nu indeplineste decat un singur criteriu din cele cinci impuse pentru adoptarea euro, iar autoritatile europene se pregatesc sa inaspreasca conditiile de aderare pentru a preveni probleme similare cu cele provocate de Grecia, Irlanda, Portugalia, Italia sau Spania, Romania si-a propus sa faca primul pas catre trecerea la moneda unica in 2012.

Sase tari membre ale Uniunii Europene lupta cu deficitele, datoria externa si inflatia pentru a adopta euro in urmatorii ani. Dintre acestea, cu exceptia tarilor baltice, doar Romania si-a propus si o data concreta pentru a intra in anticamera monedei europene (2012) urmand sa adopte euro din 2015, scrie Romania Libera.

Inainte de a adopta efectiv moneda europeana, tarile candidate intra, timp de doi, ani in Mecanismul Ratelor de Schimb (ERM 2), perioada in care, pe langa criteriile privind deficitele, datoria si inflatia, tarile candidate trebuie sa aiba si un curs de schimb liber, care sa nu oscileze cu mai mult de 15% fata de nivelul stabilit initial.

In prezent, Romania depasesc cu mult exigentele criteriilor de la Maastricht in ceea ce priveste deficitul bugetar, datoria externa si inflatia.

Siutuatia nu da semne ca ar putea fi alta nici in 2012. Astfel, estimarilor departamentelor de cercetare ale bancilor din Romania arata ca sansele Romaniei de a indeplini criteriile de pre-aderare raman aproape nule si in 2012.

Potrivit estimarilor celei mai mari banci locale, BCR, inflatia va ramane peste 3% in 2012, deficitul bugetar va cobora insa doar pana la 4% din Produsul Intern Brut, in timp ce datoria externa nu va putea scadea sub 70%.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1679 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Importante sunt masurile pentru pregatirea de intrare in zona Euro! Chiar daca adoptarea Euro se va face mai tarziu, stabilizarea economiei si disciplina fiscala severa necesare pentru aderare ar reprezenta un pas foarte important pentru tara noastra.

Macar de ar fi guvernele in stare sa pregateasca tara pentru asa ceva in urmatorii ani.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor