VIDEO Tudor Chirila, mesaj mobilizator pentru tineri: "Te rog eu, iesi la vot. Pentru ca un oras nu se construieste doar cu speranta. Va veni o vreme cand vei avea nevoie de orasul acesta"

Miercuri, 23 Septembrie 2020, ora 21:25
6990 citiri
VIDEO Tudor Chirila, mesaj mobilizator pentru tineri: "Te rog eu, iesi la vot. Pentru ca un oras nu se construieste doar cu speranta. Va veni o vreme cand vei avea nevoie de orasul acesta"
Tudor Chirila

Actorul si cantaretul Tudor Chirila (45 de ani) a transmis un mesaj mobilizator catre tineri, pe care ii roaga sa iasa la vot duminica, 27 septembrie, daca le pasa de orasul in care traiesc.

Artistul spune mesajul video postat pe Facebook care sunt motivele pentru care tinerii ar trebui sa-si exercite dreptul de a alege primarii Capitalei, dar si problemele cu care se confrunta Capitala Romaniei. "Cand e vorba de orasul nostru, tinerii nu voteaza pentru ca sunt deconectati de politica, de viata civica, pentru ca la scoala nu le spune nimeni copiilor ce inseamna sa fii cetatean. Inseamna sa si votezi", spune Chirila, printre altele.

Mesajul transmis tinerilor de Tudor Chirila:

Cand esti tanar, lumea e a ta pentru ca esti tanar, poti ajunge oriunde si speri. Viata ta se hraneste mult din speranta, din iubiri, ai impresia ca lumea e a ta.Te gandesti la ce o sa faci in viata, la ce facultate vei merge, de ce meserie te apuci sau la ce party te duci sambata. Nu prea ai tu treaba cu spitalele, asta daca ai putin noroc. Nu trebuie sa platesti taxe, sa stai la cozi la ghisee, aplecat la ferestre mici, n-ai carnet, dar nu te deranjeaza nici transportul in comun pentru ca esti tot timpul cu mintea in alta parte si n-ai nici foarte multe drumuri de facut.

Pentru ca atunci cand suntem tineri, viata noastra interioara este atat de bogata, incat ce se intampla in exterior paleste. Totusi, ce se intampla in exterior, in Bucuresti in cazul nostru, ne influenteaza viata fara sa simtim. Si ajungem sa intram in viata reala, in viata aceea dupa facultate si sa avem de a face cu toate problemele pe care tineretea noastra le-a neglijat si pe care acum ne lovesc greutate. Cand esti tanar, nu te gandesti ca vei avea nevoie de orasul acesta si te vor lovi toate problemele nerezolvate pana acum: te vei lovi de trafic, de birocratie, iti va fi greu sa-ti faci o casa, vei sta doi ani dupa autorizatie, pentru ca primariile nu functioneaza sau pentru ca nu cunosti tu drumul spagii.

N-o sa gasesti o scoala buna chiar in cartierul tau, iar daca ajungi intr-un spital de stat trebuie sa te gandesti daca n-o sa pleci de acolo cu bacterii, caruciorul copilului tau se va lovi de toat emasinile care ocupa trotuarul, iar autoritatile vor fi plictisite de problema ta. Poluarea va incepe sa te afecteze direct, te vor trata mereu ca pe un strain. O sa platesti taxe si o sa te enervezi pentru ca nu vei primi nimic de ele. Apoi o sa pleci din tara ca sa gasesti fericirea in alte locuri mai bune, unde ghici? Oamenii voteaza. Votul este o chestiune democratica. Votezi, de fapt, in fiecare zi: cu ce sa te imbraci, la ce terasa mergi cu prietenii, unde mergi in vacanta cu grupul, votezi ca sa poti sa te intelegi cu ceilalti.

Cand e vorba de orasul nostru, tinerii nu voteaza pentru ca sunt deconectati de politica, de viata civica, pentru ca la scoala nu le spune nimeni copiilor ce inseamna sa fii cetatean. Inseamna sa si votezi. Primarul Bucurestiului trebuie decis mai ales de tineri pentru orasul acesta va fi al lor. Doar ca mersul la vot este descurajat, pentru ca politicienilor le convine sa scoata la vot doar cei care pot fi manipulati si care nu mai au nevoie atat de mult de alt oras ca tinerii. Politicienii cred ca pot cumpara voturile oamenilor cu cateva pomeni electorale care sa poata face uitate adevaratele probleme ale orasului.

Dar eu cu cine votez? Asta-i intrebarea. A fost o campanie murdara, cu atacuri la persoana, cu limbaj suburban, basculante puse sa intrerupa conferinte de presa, cu acuze nedemonstrate, fara vreo dezbatere care sa delimiteze candidatii. O campanie in care televiziunile obisnuite cu manipularea sau cu trunchierea adevarului si-au dat concursul ca sa creeze confuzie, sa descurajeze si sa se asigure ca la vot va merge doar publicul lor.

O campanie din care sa reiasa ca toti sunt la fel, nu? Pentru ca se acrediteaza ideea ca toti sunt la fel de incompetenti, de corupti, de indolenti, ca nu ai de unde alege. Dar adevarul este ca nu, nu sunt toti la fel, pentru ca nu toti oamenii nu sunt la fel. De 30 de ani exista o mafie politica si administrativa care a pus stapanire pe Romania si pe orasele ei.

Sunt cei indestructibili legati de un singur interes: banul public care poate fi bagat mai usor in buzunar. Doar votul te arunca in lupta pentru un oras mai bun. Daca nu votezi, consimti la ce e mai rau. Cand orasul acesta va deveni inamicul tau, vei pleca sa cauti un oras mai bun in strainatate, dar sa nu uiti ca el a fost contruit doar datorita faptului ca unor oameni le-a pasat si au mers la vot.

Nu mi se pare atat de complicat. Da un search pe Google dupa numele candidatilor si afla lucruri despre ei. Vezi trecutul lor, ce au realizat in viata, ce profesii au, de unde vin, din ce partide, cum sunt acele partide, ce au facut etc. Putina documentare te va ajuta sa te hotarasti. Votul nu e un examen, ci doar un instrument.

Te rog eu, iesi la vot. Pentru ca un oras nu se construieste doar cu speranta. Daca vrei sa ai ceva de spus despre orasul tau, iesi la vot. Si apoi, pazeste-ti votul, trage-i la raspundere pe cei care te dezamagesc si nu-si onoreaza promisiunile. Iesi la vot pentru ca va veni o vreme cand vei avea nevoie de orasul acesta. Daca nu tu, poate parintii si prietenii tai care au ramas aici. Iesi la vot pentru ca viitorul este mult mai aproape decat ti se pare acum.

Noua modă: Cluburi de noapte unde băutura și fumatul sunt interzise, dar răsună muzica creștină
Noua modă: Cluburi de noapte unde băutura și fumatul sunt interzise, dar răsună muzica creștină
Un club de noapte din Nashville, SUA, redefinește conceptul de credință - și clubbing - cu întruniri frecventate, care au reguli stricte împotriva twerking-ului (dansul lasciv), băuturii și...
Tudorel Toader pierde șefia Universității ”Cuza” din Iași. Înfrângere clară la al doilea tur al alegerilor
Tudorel Toader pierde șefia Universității ”Cuza” din Iași. Înfrângere clară la al doilea tur al alegerilor
Universitatea ”Al. I. Cuza” din Iași a organizat luni, 18 martie, al doilea tur al alegerilor pentru funcția de rector. După primul tur, fostul ministru al Justiției Tudorel Toader,...
#Chirila, #mesaj, #tineri, #vot, #alegeri , #stiri PAS