Pasajul Unirii din centrul Bucureștiului pare o zonă crepusculară. După mai multe accidente grave din cauza limitatorului de gabarit, din care unul s-a soldat cu victime, acum s-a luat decizia închiderii traficului greu la suprafață.
Începând de săptămâna aceasta, circulația rutieră din zona Pieţei Unirii a fost la intersecţia dintre Strada Halelor şi Splaiul Independenţei, precum şi la cea a Bulevardelor Corneliu Coposu şi I.C. Brătianu, potrivit unui comunicat al Primăriei Sectorului 4.
De această dată problema este pe deasupra pasajului.
Horațiu Cosma, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor, a explicat pentru Ziare.com ce este de fapt această tasare și cât de periculoasă este.
”Este o tasare a șoselei de deasupra pasajului. Este trist ce s-a întâmplat acolo. S-a redus gabaritul prin tot felul de ”floricele” puse de către Primăria Sectorului 4, apoi tragedia cu autocarul din Grecia. Acum aflăm că mașinile grele, autocare, autobuze care circulă frecvent prin acea zonă, pe lângă faptul că nu mai pot intra în pasaj din cauza gabaritului redus, acum nu mai pot nici pe deasupra fiindcă a apărut această tasare. Mi se pare așa o delăsare totală din partea autorităților responsabile de acolo.
Știm că e o problemă de câțiva ani au cosmetizat puțin prin pasaj, creând o problemă și acuma își dau seama în ceasul al 14 -lea că și pe deasupra e o problemă. Astfel de tasări nu apar în general peste noapte. Există operațiuni de monitorizare, de verificare a infrastructurii și ele apar așa într-un timp îndelungat, mai ales dacă acel planșeu nu a fost reabilitat de foarte mult timp și să știe acest lucru și exista în plan reabilitarea lui acolo trebuie să facă niște lucrări de întreținere, de intervenție măcar minimală, care să nu permită să se ajungă într-o asemenea situație, de închis traficul greu și pe deasupra.
Adică Doamne ferește dacă va fi ceva și mai grav, îl închid și pentru mașinile mici. Până să va fi așa un fel de ”No man's land” la Unirii, se va putea circula nici pe dedesubt, nici pe deasupra.
Nu știu pe unde mai ajungem să circulăm. E strigător la cer ce se întâmplă acolo? Trebuie intervenit rapid”, a spus Horațiu Cosma.
Da, cât de periculos, cât de periculoasă este tasarea asta?
”Depinde ce fel de tasare este. A fost un caz pe Autostrada Orăștie - Sibiu, cea inaugurată în campania electorală în 2014 și închisă un an mai târziu fiindcă au apărut niște tasări foarte urâte. Depinde de la tasare la tasare. Pot fi chestiuni de câțiva centimetri care se stabilizează și care se pot rezolva printr-o asfaltare.
Pe zona de autostrăzi, drumuri naționale au mai fost astfel de cazuri sau poate să fie ceva mai grav, care să tot lucreze în profunzime și atunci să ajungă chiar la situații de închidere, cum ziceam, a traficului complet. În această situație de la Unirii trebuie să se facă o expertiză, să vină niște experți care să monitorizeze să vadă exact ce e, cât e de profundă trasarea și să ia decizii. Dar repet, chestiunea asta nu e de ieri de azi asta se întâmplă pe o perioadă mai lungă de timp.
Probabil acum câteva luni era un milimetru acum mai puține luni erau 3 milimetri și a crescut în dimensiune până a ajuns la momentul acesta în care s-a propus închiderea traficului de peste 3.5 tone dacă de la momentul acela de acum câteva luni s-ar fi luat niște măsuri, poate nu am fi ajuns astăzi dar decizia aceasta”, a mai spus fostul secretar de stat.
S-ar fi putut prabușit planșeul?
”Nu vreau să cred că se ajunge la prăbușirea planșeului. Acesta ar fi scenariul apocaliptic cel mai defavorabil. Dar subliniez dacă nu se ocupă nimeni de monitorizarea și de luarea unor măsuri atunci când se întâmplă ceva în la momentul T0 se poate ajunge evident și la astfel de cazuri în care pur și simplu nu mai mai rezistă un astfel de planșeu, acuma nu cred că e cazul.
Adică dacă au luat decizia aceasta și permit în continuare traficul ușor, nu cred că este așa de grav.
Dar atâta timp cât traficul greu nu mai este permis nici pe sub pasaj, nici pe deasupra și sunt puține alternative de ocolit zona. Practic va aglomera zonele limitrofe”, a mai spus Horațiu Cosma.
Circulația prin Pasajul Unirii a fost redeschisă în luna septembrie 2022, după ce a fost închisă timp de două luni pentru lucrări de punere în siguranță a pasajului. Lucrările au fost făcute de Primăria Sectorului 4 și au costat 12 milioane de euro, scrie Hotnews.ro.
Pentru a crește vizibilitatea în tunel, au fost montate 498 de corpuri de iluminat și bandă LED pe o suprafață de 4 kilometri. Totodată, la suprafață au fost instalați 30 de stâlpi de iluminat precum și 150 de proiectoare (pe rampă), astfel încât, iluminatul în pasaj să devină un ghidaj de siguranță pentru șoferi.
După redeschidere, șase vehicule de mari dimensiuni au rămas blocate, fie în poarta gabaritică, fie în tunelul rutier.
În primele două zile de la inaugurare, două autocare s-au blocat în indicatorul pus înainte de intrarea în pasajul Unirii și care arată și verifică înălțimea maxim admisă.
Pe 8 septembrie, Pasajul Unirii, proaspăt reabilitat de Primăria Sectorului 4, a fost blocat de un TIR care a acroșat limitatorul de înălțime.
Apoi, pe 21 septembrie un camion a rămas blocat în Pasajul Unirii din Bucureşti, după ce şoferul a ignorat limitatorul de înălţime şi a forţat trecerea prin tunel, astfel că plafonul a fost deteriorat.
În 23 decembrie, o persoană a murit, iar alte 21 de persoane au fost rănite după ce un autocar cu aproape 50 de turiști greci au intrat în limitatorul de înălțime de la Pasajul Unirii din Capitală.
În luna noiembrie, Primăria Sectorului 4 a pus noi marcaje la intrarea în Pasajul Unirii, recent reabilitat, ca să atragă atenția șoferilor să nu depășească înălțimea maxim admisă, 3,5 metri. Măsura a fost luată după ce, de la deschidere, mai multe autocare au rămas blocate fiindcă nu au respectat limita de înălțime.
Noile limitatoare sunt prevăzute cu indicatoare pe care este trecută înălțimea maximă admisă, iar bara transversală a noilor porți este prevăzută cu o serie de elemente de atenționare, sub forma unei „perdele metalice.”