Mii de români se pregătesc să plece din țară de frica războiului. Când se mai pot face programări la direcțiile de pașapoarte

Marti, 08 Martie 2022, ora 03:01
80017 citiri
Mii de români se pregătesc să plece din țară de frica războiului. Când se mai pot face programări la direcțiile de pașapoarte
Nu mai sunt locuri libere pentru luna martie pentru pașapoarte FOTO Facebook/ Direcția Generală de Pasapoarte

Speriați de perspectiva conflictului armat care se apropie din ce în ce mai mult de granițele țării, românii au dat buzna la sediile serviciilor de eliberare a pașapoartelor din întreaga țară.

Solicitările pentru eliberarea acestui document sunt făcute în special pentru copiii de până în 14 ani care nu pot părăsi România fără pașaport.

Luni 7 martie 2022, pe site-ul epasapoarte.ro nu se mai puteau face programări online pentru pașaport decât spre finalul lunii aprilie, iar la unele servicii erau locuri disponibile abia în luna mai.

Locurile disponibile în martie s-au epuizat în câteva zeci de minute, iar spre seară site-ul epasapoarte.ro nu mai era funcțional, probabil din cauza numărului foarte mare de solicitări.

Oricum volumul de solicitări pentru eliberarea pașapoartelor începuse să crească și odată cu scăderea numărului de cazuri de COVID-19 și ridicarea restricțiilor în cele mai multe țări europene. Dar, odată cu debutul conflictului armat din Ucraina, ghișeele serviciilor de pașapoarte au fost luate cu asalt de-a dreptul de românii speriați de perspectiva războiului.

Reprezentanții Direcției Generale de Pașapoarte au anunțat că, la primele semnale de creștere a volumului de solicitări de pașapoarte, programul serviciilor a fost prelungit, în unele județe chiar până la ora 20.00.

”Încă de la primele semnale de creștere a volumului solicitărilor de pașapoarte, pentru evitarea supraaglomerării la sediile serviciilor publice comunitare de pașapoarte, Direcția Generală de Pașapoarte a recomandat instituțiilor prefectului, în cadrul cărora sunt organizate serviciile publice comunitare de pașapoarte, dispunerea prelungirii programului de lucru cu publicul, precum și suplimentarea, până la capacitatea maximă, a stațiilor de preluare a cererilor, utilizate la nivelul structurilor teritoriale de pașapoarte.

În acest context, în prezent, a fost prelungit programul de lucru cu publicul de luni până vineri, astfel:

- în intervalul orar 08.00 – 20.00: S.P.C.P. Argeș, București, Constanța, Dolj, Timiș și Satu Mare;

- în intervalul orar 08.30 – 20.30 SPCP Galați;

- în intervalul orar 08:00-18:00: S.P.C.P. Botoșani și Suceava, iar în ziua de miercuri programul de lucru cu publicul realizându-se în intervalul orar 08.00-18.30;

- în intervalul orar 08:30 – 18.30: S.P.C.P. Brăila, Buzău, Cluj, Dâmbovița și Ilfov;

- în intervalul orar 08:30 – 18.30: S.P.C.P. Teleorman începând din data de 08.03.2022.;

- în intervalul orar 08:00 – 20.00: S.P.C.P. Călărași începând din data de 08.03.2022.

În cazul structurilor de pașapoarte care încă nu și-au prelungit programul de lucru cu publicul, Direcția Generală de Pașapoarte a recomandat efectuarea unei analize de către conducerea instituțiilor prefectului și a serviciilor publice comunitare de pașapoarte, cu privire la oportunitatea luării acestei măsuri în funcție de numărul de solicitări.

Având în vedere cele expuse, recomandăm verificarea programului de lucru cu publicul prin accesarea site-urilor instituțiilor prefectului, la secțiunea „Pașapoarte – Adresa și programul de lucru”, se arată într-un comunicat al DGP.

Totodată, instituția recomandă ca, în situația în care nu mai sunt identificate locuri disponibile pentru programare în perioada dorită, aceștia pot verifica disponibilitatea la alte structuri teritoriale de pașapoarte.

Menționăm că, întrucât aplicația de programare on-line este accesată în prezent de un număr tot mai mare de solicitanți, există posibilitatea ca timpii de răspuns să fie peste media obișnuită, anunță DGP.

#pasapoarte, #razboi Ucraina, #refugiati, #documente, #programare online , #Razboi Ucraina