Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Pasărea care ar putea fi readusă la viață în laborator după mai bine de 350 de ani. Specia a fost vânată până la dispariție VIDEO

Sambata, 04 Februarie 2023, ora 08:35
8537 citiri
Pasărea care ar putea fi readusă la viață în laborator după mai bine de 350 de ani. Specia a fost vânată până la dispariție VIDEO
Ultima dată când a mai fost văzută o pasăre Dodo a fost în 1662 FOTO captură video YouTube

O echipă de biologi și specialiști în genetică din California au primit o finanţare de 225 de milioane de dolari pentru a readuce la viață specii dispărute, relatează CNN.

Printre acestea se află și pasărea Dodo, care a dispărut în secolul XVII.

Păsările Dodo au fost descoperite în 1598, când marinarii olandezi au ajuns pentru prima dată pe insula Mauritius, din Oceanul Indian, singurul habitat al speciei. Erau viu colorate, aveau o înălţime de aproape un metru şi o greutate cuprinsă între 10 şi 18 kilograme. Însă cel mai curios lucru pentru marinari era că părările nu arătau niciun fel de teamă de oameni, ci doar curiozitate. Exploratorii care au continuat să viziteze insula au văzut însă în blândeţea păsării un prilej numai bun să o vâneze. În plus, şobolanii aduşi de corăbii au epuizat sursele de hrană ale păsărilor, relatează Digi24.

Biologii cred că, în trecutul îndepărtat, păsările Dodo puteau zbura. După ce au rămas izolate pe insulă, unde nu aveau prădători naturali, au renunţat la zbor şi s-au adaptat la o viaţă paşnică, crescând mult şi în dimensiuni.

Ultima dată când pe insulă a mai fost văzută o pasăre Dodo a fost în 1662.

Cum ar putea fi readusă la viață pasărea Dodo

Proiectul aparține start-upului numit ”Colossal Biosciences”, în care s-au reunit mai mulţi specialişti în secvenţiere şi editare genetică şi biologie sintetică.

”În mod clar ne aflăm în mijlocul unei crize a extincţiilor. Este responsabilitatea noastră să motivăm oamenii să se gândească la asta”, a declarat Beth Shapiro, profesoară la Universitatea din California specializată în secvenţierea ADN-ului, care este implicată în proiect. Aceasta a precizat că prima etapă a fost deja realizată. Genomul păsării Dodo a fost secvenţiat în totalitate, folosindu-se material genetic prelevat de la rămăşiţele unui exemplar care fusese adus din Mauritius în Danemarca. Oamenii de ştiinţă vor compara informaţiile genetice ale păsării Dodo cu cele ale altor păsări din familia porumbeilor, care se înrudesc cu specia dispărută. Astfel vor fi evidenţiate mutaţiile genetice care ”fac din Dodo un Dodo”, iar aceste mutaţii ar urma să fie recreate prin editare genetică. Acest proces presupune extragerea celulelor germinale dintr-un ou de porumbel şi cultivarea şi editarea lor în laborator. Celulele vor fi modificate în aşa fel încât să capete caracteriticile păsării Dodo și apoi vor fi injectate înapoi în ou, din care ar trebui să eclozeze un exemplar din specia dispărută.

Procedeul a fost folosit deja cu succes într-un experiment anterior, când, prin manipulare genetică, din materialul genetic prelevat de la un răţoi a fost creat în laborator un pui de găină.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#pasare dodo, #specie disparuta, #readucere la viata, #Cercetatori , #specie