Sănătatea începe din cavitatea bucală, spun medicii, iar alegerea unei paste de dinți nu este mereu ușoară. Deși credem că mineralele sunt esențiale pentru sănătatea dinților, folosite în exces ar putea fi dăunătoare. Spre exemplu, este recomandat să folosim pastele de dinți care conțin fluor cu prudență, doar la recomandarea dentiștilor.
În cazul copiilor, atenția trebuie să fie și mai mare. Potrivit specialiștilor, până la vârsta de 2 ani, cantitatea de pastă de dinți nu trebuie să fie mai mare decât cea a unui bob de mazăre.
La copiii până în doi ani, se pune foarte puțină pastă de dinți, de dimensiunea unui bob de orez. Între 2 și 6 ani, mai precis până când apare dentiția definitivă, cantitatea de pastă se mărește până la dimensiunea unui bob de mazăre. După 6 ani, când copiii și-au schimbat dentiția în dentiția definitivă, pasta de dinți trebuie să fie de dimensiunea periuței de dinți. Trebuie să o acopere pe toată”, a subliniat medicul Traian Comănescu, invitat în emisiunea Medicool.
Deși este esențial pentru remineralizarea smalțului dentar, cantitatea de fluor nu poate fi depășită, dacă medicul stomatolog consideră că pacientul nu are nevoie de acest mineral.
„Practic, afectează creierul. În același timp, excesul de fluor acționează în mod dăunător la nivelul glandei tiroide și la nivelul scheletului în general”, s-a exprimat medicul Traian Comănescu, pentru sursa citată.
Potrivit ultimelor date ale Institutului Național de Sănătate Publică, doi din trei români intenţionează să meargă la dentist în 2024, cel mai mare procent din ultimii 6 ani. În același timp, două din trei persoane consideră că nu au probleme dentare.