Episcopul care îl înfruntă pe ÎPS Teodosie: "De ce de Crăciun preferăm să fim cu noul, iar de Paști vrem cu tot dinadinsul să fim cu vechiul?"

Marti, 11 Aprilie 2023, ora 11:56
12215 citiri
Episcopul care îl înfruntă pe ÎPS Teodosie: "De ce de Crăciun preferăm să fim cu noul, iar de Paști vrem cu tot dinadinsul să fim cu vechiul?"
PS Ignatie, episcopul Hușilor și ÎPS Teodosie FOTO dobrogealive.ro

Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, susţine că Paştele adevărat este acolo unde se află Sfânta Lumină, adică la ortodocşi, precizând că la catolicii aceasta nu există.

El a menţionat că nu vrea să îi judece pe catolici, doar îi compătimeşte, comentând astfel propunerea fostului ministru de externe Teodor Baconschi ca Biserica Ortodoxă Română să celebreze Paştele odată cu catolicii şi protestanţii. Baconschi a argumentat că decalajul pascal dintre ortodocşi şi restul lumii creştine pare o relicvă a Războiului rece. Şi profesorul Adrian Papahagi a exprimat un punct de vedere similar, anunțând că va cere Sinodului BOR să calculeze data Paștilor pe calendarul gregorian, astfel că ortodocșii români vor sărbători Învierea în aceeași zi cu credincioșii catolici.

Mitropolitul Clujului, ÎPS Andrei, a declarat luni, 10 aprilie, că salută un astfel de demers, însă va fi foarte greu de explicat tuturor credincioșilor ortodocși o astfel de schimbare.

Patriarhia Română a anunțat că soluționarea acestei probleme, care nu este una de natură dogmatică, ci una de unitate inter-bisericească, presupune reînceperea unor consultări între Bisericile Ortodoxe și decizia unui viitor și necesar Sinod pan-ortodox, arată instituția bisericească.

ÎPS Teodosie a respins categoric ideea calculării datei Învierii Domnului după calendarul gregorian, așa cum cer unii intelectuali și oameni ai Bisericii.

„Acolo este Paștele adevărat unde vine Sfânta Lumină. Au catolicii Sfântă Lumină? N-au. Au alții Sfântă Lumină? N-au. Toți se adună la lumina ortodocșilor și strigă Adevărata Lumină a ortodocșilor. Dar nu îndrăznesc să vină că e greu la ortodocși”, a spus Teodosie al Tomisului.

Lumina Sfântă va veni și „pe nou”

PS Ignatie, episcopul Hușilor, a explicat într-o postare pe pagina de Facebook a Episcopiei Hușilor faptul că, „dacă Nașterea lui Hristos, Crăciunul, este noutatea absolută, de ce vrem ca Paștile, Învierea Sa, să rămână atașate de vechiul “absolut” al calendarului? Tot ceea ce este de la Hristos este înnoitor și se înnoiește permanent. Inclusiv Tradiția este înnoitoare și dinamică, având permanent legată de ea fidelitatea credinței față de propriile rădăcini ale adevărului și ale autenticității.”

De asemenea, acesta a dat asigurări că „Lumina sfântă va veni și “pe nou”, pentru că vine de la Hristos, noutatea absolută, nu de la calendarul pe vechi. Mai mult, lumina din noaptea de Paști dintr-un sat izolat din Vaslui, care sigur nu are aeroport, este la fel de sfântă ca şi cea care vine pe avion de la Ierusalim. Și cred cu tărie că va fi la fel de înnoitoare ca și aceea, pentru că Paștile cel adevărat, așa cum ne spune Sfântul Ioan Gură de Aur, este săvârșirea Euharistiei, Hristos euharistic, Lumina lumii.”

În încheiere, episcopul Ignatie îi întreabă pe “cei încremeniți în proiect”: de ce de Crăciun preferăm să fim cu “noul”, iar de Paști vrem cu tot dinadinsul să fim cu “vechiul”? Doar este Același Hristos, noutatea absolută.

Când revine vremea caldă. Prognoza meteo actualizată pentru 1 Mai și Paște
Când revine vremea caldă. Prognoza meteo actualizată pentru 1 Mai și Paște
Regimul termic prognozat de meteorologi pentru următoarele două săptămâni (22 aprilie - 5 mai) va fi unul cu alternanţe semnificative de temperatură, atât pe timpul zilelor, cât şi pe...
Prețuri de Mamaia în Vama Veche. Cât costă să mănânci și să te cazezi de 1 Mai: ”Gradul de ocupare depășește 90%”
Prețuri de Mamaia în Vama Veche. Cât costă să mănânci și să te cazezi de 1 Mai: ”Gradul de ocupare depășește 90%”
Românii se pregătesc pentru vacanța de 1 Mai și de Paște. Hotelierii de pe litoral, de la Vama Veche, se laudă că rezervările s-au epuizat deja. Distracția va începe din 26 aprilie,...
#paste, #schimbare data, #Paste catolic, #Paste ortodox, #Teodosie Arhiepiscopie Tomis, #contrazis, #episcop, #craciun , #biserica