Când vine vorba de cină, sosul bolognese este un favorit de necontestat în multe familii.
O combinație savuroasă de sos bogat de carne, paste al dente și o cantitate generoasă de brânză este greu de egalat.
Însă dezbaterea despre ce ingrediente ar trebui sau nu ar trebui incluse în această rețetă italiană clasică durează de mult timp. Cu toate acestea, acum, situația pare să fie mai aproape de a fi clarificată.
O versiune actualizată a preparatului a fost publicată de Academia Italiană de Bucătărie, un organism fondat în 1953 pentru a proteja tradițiile culinare italiene.
Deși mulți sunt familiarizați cu ingrediente precum carnea tocată de vită, vinul roșu, morcovii, țelina și ceapa, există un ingredient surpriză.
Potrivit academiei, o instituție culturală recunoscută oficial în Italia din 2003, trebuie să folosiți un pahar de lapte integral în rețetă.
Laptele este inclus pe lista ingredientelor deoarece „ajută la reducerea acidității roșiilor și a vinului roșu” și „frăgezește carnea tocată, creând o textură delicată, care se topește în gură”, explică Amira Georgy, director culinar la Taste Australia.
Academia menționează că laptele este opțional, dar subliniază că utilizarea sa este o tradiție, scrie dailymail.com.
„Adăugați laptele la jumătatea procesului de gătire și lăsați-l să se evapore complet”, precizează rețeta.
„Apoi condimentați cu sare și piper înainte de a servi.”
Laptele nu este singurul ingredient care poate surprinde – pancetta proaspătă și nucșoara sunt, de asemenea, incluse.
Academia a prezentat și o listă de „variante inacceptabile” pentru bolognese, care include vițelul, pancetta sau baconul afumat, precum și utilizarea exclusivă a cărnii de porc în loc de vită.
De asemenea, se specifică faptul că usturoiul, rozmarinul, pătrunjelul sau alte ierburi și condimente nu ar trebui folosite, la fel cum nici coniacul în loc de vin sau făina ca agent de îngroșare nu sunt permise.
În schimb, se pot adăuga ingrediente pentru a „îmbogăți” un bolognese, cum ar fi ficăței, inimi și pipote de pui, cârnați de porc curățați și sfărâmați, mazăre albă adăugată la finalul gătitului sau ciuperci porcini uscate și rehidratate.
1. Într-o cratiță grea, antiaderentă, cu diametrul de 24-26 cm, topiți pancetta tocată sau mărunțită împreună cu ulei de măsline.
2. Folosind un cuțit de bucătar, tocați fin ceapa, țelina și morcovul (nu folosiți un procesor de alimente).
3. Adăugați legumele în ulei și pancetta și gătiți-le la foc mic, amestecând constant cu o lingură de lemn, până se înmoaie, dar fără să se rumenească.
4. Ridicați focul la mediu, adăugați carnea și sfărâmați-o, apoi gătiți aproximativ 10 minute, amestecând mereu, până se rumenește.
5. Adăugați vinul și gătiți la foc mediu până se evaporă complet. Adăugați pasta și piureul de roșii.
6. Amestecați bine, adăugați o cană de supă fierbinte (sau apă) și fierbeți la foc mic, acoperit, timp de aproximativ 2 ore (sau 3, în funcție de preferințe și tipul de carne), adăugând supă fierbinte (sau apă) pe măsură ce este necesar.
7. Adăugați laptele (dacă îl folosiți) la jumătatea timpului de gătire și lăsați-l să se evapore complet. Condimentați cu sare și piper înainte de servire.
Când este gata, sosul va avea o nuanță bogată de roșu-maroniu, o textură groasă și lucioasă.