Obiceiuri ciudate de Paște în România și în lume. Cum sărbătoresc oamenii Învierea

Sambata, 23 Aprilie 2022, ora 21:30
5832 citiri
Obiceiuri ciudate de Paște în România și în lume. Cum sărbătoresc oamenii Învierea
În Filipine, de Paște se organizează un eveniment public pentru spălarea păcatelor și vindecarea de boli FOTO captură YouTube

Sărbătoarea Învierii lui Hristos are în lume aspecte diferite, de-a lungul timpului păstrându-se tradiții și obiceiuri bizare sau amuzante.

La creștini, simbolul Învierii sunt ouăle roșii. Se spune că, după ce a fost răstignit, Maica Domnului a așezat un coș cu ouă lângă cruce, care au fost înroșite de sângele care picura din rănile Mântuitorului.

Tradiții și superstiții în România

Din bătrâni se spune că din primul ou ciocnit în ziua de Paște trebuie să mănânce toți membrii familiei, pentru a fi întotdeauna împreună.

În mai multe sate din Moldova, tradiția este ca oamenii să se spele pe față cu apa dintr-un vas în care au fost puse flori, bani și un ou roșu. Astfel vor fi sănătoși, bogați și rumeni. Banii din vas îi revin celui care se spală ultimul.

Tot în Moldova se spune că cel al cărui ou nu se sparge de Paște își va găsi sfârșitul înaintea celuilalt.

De asemenea, se spune că gospodăria va fi protejată de rele dacă cel care aduce acasă Lumina Sfântă de la slujba de Înviere face o cruce din fum pe grinda ușii.

În Țara Moților, tinerii trebuie să ia toaca de la biserică, să o ducă în cimitir și să o păzească. Dacă este furată, ei sunt pedepsiți și trebuie să organizeze a doua zi un ospăț, la care să participe inclusiv ”hoții”. Dacă cei care au încercat să fure toaca nu au reușit, ei sunt cei care trebuie să plătească ospățul.

În Bucovina, ouăle încondeiate se sparg ”cap cu cap” în prima zi de Paște și în a doua ”dos cu dos”. Se mai crede că fetele care spală în noaptea de Înviere limba clopotului de la biserică și folosesc apa a doua zi pentru a se spăla pe față vor fi mai atrăgătoare.

În zona Transilvaniei, un cunoscut obicei este ”stropitul”, preluat de la maghiari. Băieții merg la tinerele fete și le stropesc cu parfum pentru a nu se ”veșteji”.

Se spune că de Paște este bine să purtăm haine noi.

Dacă oul ciocnit în prima zi de Paște are două gălbenușuri, acest lucru poate prevesti o nuntă. O altă superstiție spune că oul nu trebuie mâncat cu sare, pentru că vei transpira tot anul. La masa de Paște ar fi bine să mănânci mai întâi oul, apoi pește și pasăre, pentru a fi sprinten și ușor.

Se mai crede că în lumea cealaltă te vei întâlni cu cei cu care ciocnești ouăle vopsite în ziua de Paște.

Dacă un ou roșu va rezista 40 de zile după Paște, ai putea avea noroc tot anul.

Dacă dormi în ziua de Paște, se spune că vei fi somnoros tot anul și vei avea ghinion.

Dacă privești într-un vas cu apă neîncepută, se spune că vei avea vederea bună tot anul.

Există și credința că sufletele celor care mor de Paște ajung direct în Rai, fiind scutite de Judecata divină. De asemenea, copiii născuți de Paște ar fi binecuvântați.

5 tradiții ciudate de Paște în lume

Unul dintre cele mai bizare moduri în care oamenii sărbătoresc Paștele este în Filipine. Acolo se organizează un eveniment public pentru spălarea păcatelor și vindecarea de boli, la care persoanele prezente se autoflagelează, lovindu-se pe spate cu bețe din bambus și lame ascuțite, și umblă apoi pe stradă. Unele dintre ele sunt chiar crucificate. Este un act prin care se dorește reproducerea suferinței îndurate de Hristos.

În Finlanda, sărbătoarea pascală seamănă cu Halloween-ul. Copiii se costumează în vrăjitori și vrăjitoare și poartă medalioane în formă de mături, umblând din casă în casă pentru a primi dulciuri. De asemenea, în orașe se fac mai multe focuri de tabără, întrucât se crede că în această perioadă vrăjitoarele devin mai puternice.

În unele zone din Anglia, se organizează concursuri în care oamenii rostogolesc ouă pe deal, făcând trimitere la rostogolirea pietrei de la mormântul lui Hristos înainte de Înviere.

În Polonia, bărbatul, considerat cap al familiei, este scutit de treburile din bucătărie. O legendă spune că, dacă acesta participă la prepararea pâinii tradiționale, aluatul nu va crește, iar barba și mustața lui vor albi.

În Cehia și Slovacia există obiceiul ca femeile să fie ”lovite” cu o nuia, oamenii considerând că acest ritual le va aduce noroc și le va garanta fericirea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#paste, #sarbatori pascale, #Obiceiuri Paste, #obiceiuri ciudate Paste, #obiceiuri bizare paste, #traditii Paste, #superstitii , #Paste
Comentarii
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5
Hristos a Inviat ! Doresc tuturor crestinilor un an de Pace,