Pastila pentru diabetici care va lua locul locul injecției cu insulină. Este mai ușor de administrat și foarte eficientă

Vineri, 02 Septembrie 2022, ora 00:18
4793 citiri
Pastila pentru diabetici care va lua locul locul injecției cu insulină. Este mai ușor de administrat și foarte eficientă
Aparat de măsurarea insulinei și doza injectabilă FOTO: Pixabay.com

Oamenii de știință lucrează la o nouă metodă de administrarea insulinei pentru diabetici. Injecțiile ar putea fi înlocuite cu un tratament mai ușor de administrat.

O echipă de la Universitatea din Columbia Britanică a dezvoltat o pastilă de insulină care este la fel de eficientă ca injecțiile cu acest hormon, scrie Daily Mail.

Pilula poate livra cu succes insulină în organism fără utilizarea de ace.

De ce este mai eficientă această pilulă față de încercările anterioare

O pilulă cu insulină pentru diabetici nu este o noutate. În trecut, experții au mai încercat să simplifice tratamentul acestor pacienți însă acesta nu a avut eficiența dorită deoarece cantități mari de insulină ajungeau în stomac unde nu aveau nicio eficiență, astfel că s-a renunțat la el.

Acum, oamenii de știință de la Universitatea din Columbia Britanică (UBC) din Canada, au dezvoltat o pastilă care furnizează o doză întreagă de insulină ficatului unei persoane.

Mulți diabetici au nevoie de mai multe doze de insulină pentru a-și gestiona starea de sănătate. În prezent, metoda standard de livrare a acesteia este prin injecții cu ace mici de mai multe ori pe zi. Acest lucru poate fi deosebit de inconfortabil, greu de manevrat și este mai greu decât administrarea unei pilule.

Diabetul este a opta cauză de deces în America, responsabil pentru puțin peste 100.000 de decese în fiecare an. Statisticile arată că în România, 1 din 10 persoane au diabet. În rapoartele medicilor sunt, oficial, peste 800.000 de romani diagnosticați.

Din ce este fabricată noua pilulă cu insulină

Cercetătorii au dezvoltat o ”tracțiune” care folosește o membrană subțire numită mucoasă bucală care se găsește în mucoasa interioară a obrajilor și în partea din spate a buzelor unei persoane.

Această membrană oferă o căptușeală de protecție în jurul dozei și îi permite să treacă până la destinație fără a pierde medicamentul pe parcurs.

Insulina este produsă în mod natural în pancreas, apoi ajunge la ficat, unde ajută la procesarea zahărului din sânge.

O persoană care suferă de diabet de tip 1 nu produce suficientă insulină pentru a gestiona zahărul din sânge. Toți diabeticii de tip 1 au nevoie de o anumită doză de insulină pentru a-și gestiona starea.

Cei cu diabet zaharat de tip 2 pot avea nevoie și de medicamente cu insulină, deoarece cantitatea de substanță pe care o produce în mod natural corpul lor poate să nu fie suficientă pentru a face față nivelului crescut de zahăr din sânge.

Injecția standard de insulină consta în 100 de unități internaționale (UI) per injectare.

Deoarece, în cazul unei capsule, cea mai mare cantitate din aceasta se pierde pe drum după ce a fost înghițită, încercările anterioare de a dezvolta o pastilă de insulină au trebuit să transporte în jur de 500 iu pentru a funcționa corect.

Acest lucru este extrem de ineficient și ar putea crește inutil costul pastilelor - mai ales în situația în care insulina este foarte scumpă în țări precum Statele Unite.

Există, de asemenea, problema cât de repede se eliberează serul. Injecțiile acționează rapid și oferă organismului aportul de insulină de care are nevoie.

Tabletele pot dura adesea două până la patru ore pentru a livra doza. Pilula dezvoltată de echipa UBC este eliberată complet în 30 de minute până la două ore.

„Asemenea injecției cu insulină cu acțiune rapidă, tableta noastră cu administrare orală se absoarbe după o jumătate de oră și poate dura aproximativ două până la patru ore”, a spus dr. Alberto Baldelli, unul dintre specialiștii care au luat parte la cercetare.

Momentan, cercetătorii au testat pilula lor nou dezvoltată pe șobolani. Rezultatele studiilor au fost promițătoare.

„Chiar și după două ore de la livrare, nu am găsit nicio insulină în stomacul șobolanilor testați”, a spus Yigong Guo, primul autor al studiului și doctorand la UBC.

„Totul a fost în ficat și aceasta este ținta ideală pentru insulină – este cu adevărat ceea ce am vrut să vedem”, a mai spus specialistul.

Echipa UBC speră că noua sa invenție poate ajuta la eliminarea acestui decalaj pentru cei al căror pancreas nu produce suficientă insulină și le poate oferi o opțiune mai ușoară de a primi doze.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Domeniile unde există o lipsă cronică de angajați: ”Ne facem singuri țară bananieră, dar realitatea din teren este alta”
Domeniile unde există o lipsă cronică de angajați: ”Ne facem singuri țară bananieră, dar realitatea din teren este alta”
Angajatorii europeni reclamă o nouă criză pe piața forței de muncă. Rezultatele a două sondaje arată că peste jumătate din firmele mici și mijlocii din România susțin că nu pot găsi...
Legătura dintre depresie și băuturile carbogazoase. Efectele consumului îndelungat al sucurilor acidulate asupra sănătății
Legătura dintre depresie și băuturile carbogazoase. Efectele consumului îndelungat al sucurilor acidulate asupra sănătății
Experții trag un semnal de alarmă legat de efectele pe care consumul zilnic de băuturi carbogazoase le are asupra organismului uman pe termen scurt, dar mai ales pe termen lung. Acestea pot...
#pastila insulina, #cercetare, #injectii insulina, #diabet , #sanatate