Rafila anunță un plan pentru distribuirea pastilelor cu iod la nivel local. Primăriile și direcțiile de sănătate publică nu știu nimic

Sambata, 12 Martie 2022, ora 03:20
14792 citiri
Rafila anunță un plan pentru distribuirea pastilelor cu iod la nivel local. Primăriile și direcțiile de sănătate publică nu știu nimic
Cererea pentru pastilele cu iod a crescut substanțial în mai multe state europene FOTO Unsplash

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a anunțat luni, 7 martie, că Antibiotice Iași va asigura necesarul de pastile cu iod pentru întreaga populație a României, comprimate ce ar urma să fie distribuite local prin primării și autoritățile de sănătate publică.

Deși în teorie pare că există o strategie, nici Primăria Municipiului București, nici Direcția de Sănătate Publică, nu au primit informări în privința acestui plan.

Concret, Rafila a anunțat că Antibiotice Iași a început producția din 8 martie, cu o capacitate de 2,5 milioane de pastile în 48 de ore, urmând să acopere necesarul de 30 de milioane de comprimate.

”Pastilele vor fi duse la direcţiile de sănătate publică, important este să ajungă în cât mai scurt timp la nivelul fiecărei primării”, a declarat Alexandru Rafila în 7 martie.

Anterior, Ministerul Sănătății a transmis, în 5 martie, că ”în caz de nevoie, acest produs va fi distribuit în cel mai scurt timp populaţiei de către autorităţile de sănătate publică din fiecare judeţ”. De asemenea, reprezentanții ministerului au adăugat că, în cazul unui accident nuclear, pastilele cu iod trebuie să fie administrate ”doar în primele ore”.

PMB ȘI DSP București nu au primit informări în acest sens

Deși planul expus de Rafila și de Ministerul Sănătății dă impresia că există o strategie, nici Primăria București (PMB), nici Direcția de Sănătate Publică București (DSP) nu au primit nicio informare cum că ar urma să primească un stoc de pastile cu iod pentru a gestiona distribuirea către populație în caz de nevoie.

Surse din cadrul PMB au declarat pentru Ziare.com că nu au primit nicio informare în acest sens. Mai mult, au explicat că ar fi necesară încheierea unui protocol între DSP și primării pentru ca cele din urmă să se poată ocupa de distribuirea pastilelor, protocol care nu există, drept urmare doar DSP s-ar putea ocupa.

Totuși, Oana Nicolescu, directorul DSP București, a spus pentru Ziare.com că ”nu a primit nicio informare referitoare la acest subiect”.

Antibiotice Iași a confirmat pentru Ziare.com că a început producția de pastile cu iod din 8 martie.

Fiind întrebată dacă Ministerul Sănătății a încheiat vreun protocol sau contract de achiziție cu Antibiotice Iași, Mihaela Melinte, PR-ul companiei, a declarat că ”nu poate răspunde deoarece nu știe exact” și că ”doar ministerul poate da acest tip de declarații”.

”Noi nu vindem acest produs populației. Prin Ministerul Sănătății, care comandă acest produs, ulterior va fi distribuit prin DSP-uri am înțeles, dar aceste declarații le poate face doar autoritatea competentă, nu noi”, a adăugat Mihaela Melinte.

Ziare.com a înaintat o solicitare către Ministerul Sănătății în privința lămuririi acestui aspect, dacă există un protocol sau contract semnat până acum, dar nu a primit răspuns până la momentul publicării articolului.

Ce se întâmplă în alte state europene

Românii nu sunt singurii care au luat cu asalt farmaciile în căutarea pastilelor cu iod încă din momentul în care Vladimir Putin a invocat posibilitatea folosirii armelor nucleare în războiul din Ucraina.

Același fenomen s-a întâmplat și în alte țări. De exemplu, la 1 martie, aproape 30.000 de belgieni s-au dus la farmacie pentru a lua pastile cu iod gratuite, ca urmare a amenințărilor nucleare venite din partea Rusiei și a bombardamentelor din zona centralelor nucleare din Cenobîl și Zaporojie, potrivit Brusselstimes.com.

În total 32.483 de comprimate cu iod au fost distribuite într-o singură zi, a treia cea mai mare cifră de la începutul măsurătorilor în 2018, când guvernul a lansat o campanie de informare privind riscurile nucleare și a pus la dispoziție gratuit în farmacii pastile cu iod.

Farmaciile din Italia au raportat de asemenea o creștere a cererii de pastile cu iod și de suplimente ce conțin această substanță în luna martie, doar că în anumite regiuni ale țării pot fi cumpărate doar pe bază de rețetă, potrivit thelocal.it.

O farmacistă din Roma a declarat pentru sursa citată că furnizorii au rămas fără pastile cu iod, descriind cererea ridicată ca fiind ”complet anormală”.

Totuși, Italia are o strategie concepută în eventualitatea unui accident nuclear. Planul de urgență prevede că, dacă s-ar considera necesar, stocurile de tablete de iod deținute în farmaciile italiene ar fi colectate și distribuite de către Departamentul pentru Protecție Civilă sau de către autoritățile locale de sănătate. Ministerul italian al Sănătății și Departamentul pentru Protecție Civilă au început săptămâna aceasta o verificare a stocurilor de iod din farmaciile din întreaga țară, potrivit rapoartelor presei italiene.

O creștere semnificativă a cererii a fost înregistrată și în Finlanda, Polonia, România, Cehia, Croația și Bulgaria, potrivit Euronews.com.

„În ultimele șase zile, farmaciile bulgare au vândut la fel de multe pastile cu iod cât vând în mod normal într-un an”, a declarat președintele sindicatului farmaciilor din Bulgaria, conform sursei citate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Documente secrete ale Rusiei dezvăluite de americani: Strategia lui Putin de a scoate Statele Unite din joc
Documente secrete ale Rusiei dezvăluite de americani: Strategia lui Putin de a scoate Statele Unite din joc
Concomitent cu războiul din Ucraina, Vladimir Putin a realizat un concept de politică externă al Rusiei, special țintit împotriva Statelor Unite și a aliaților săi occidentali. Presa...
Xi Jinping îl pune pe Putin în scaunul din spate: China îi dă o lovitură Rusiei de teama represaliilor SUA
Xi Jinping îl pune pe Putin în scaunul din spate: China îi dă o lovitură Rusiei de teama represaliilor SUA
Dacă anunțul privind prietenia ”fără limite” dintre Rusia și China a făcut valuri la vremea respectivă, iată că relația dintre Xi Jinping și Vladimir Putin capătă alte accente, iar...
#pastile iod, #pastile iod accident nuclear, #razboi Ucraina, #Alexandru Rafila, #DSP , #pastile iod