Cum arăta Patinoarul Floreasca în urmă cu 50 de ani: "Superbe amintiri din copilărie" FOTO

Vineri, 09 Decembrie 2022, ora 04:39
5488 citiri
Cum arăta Patinoarul Floreasca în urmă cu 50 de ani: "Superbe amintiri din copilărie" FOTO
Persoană la patinoar FOTO Pixabay

O fotografie cu Patinoarul Floreasca care datează din anii 70 a fost postată în mediul online.

În imaginea alb-negru se vede o mulțime mare de oameni.

"Patinoarul Floreasca în anii 70", scrie în textul care însoțește fotografia postată pe pagina Bucureștiul secret.

"Superbe amintiri"

Imaginea a stârnit nostalgii printre urmăritorii paginii.

"M-am născut în cartierul acesta și mă duceam în fiecare zi acolo pe timp de iarnă, ce amintiri frumoase."

"Superbe amintiri din copilărie și adolescență legate de acest loc. Am prins și câteva amintiri vagi cu Groapa dinaintea curățării."

"Mulți am copilărit aici!"

"Adoram!"

"Mergeam aproape în fiecare zi la patinoar."

"Ce fain era, erau centre în cartier de închiriat patine și închiriam pe 2 săptămâni și mergeam la patinoarul Floreasca."

"Aveam de toate...ne-au invidiat toți şi acum ne-au distrus aceşti MERCENARI."

"Aveam cartele la ouă, ulei unt."

"Mai ales pentru murături ne invidiau tot vestul. Ce ar mai fi socializat și vesticii la cozi interminabile la alimente de bază!! Bancuri, ocheade, flirturi, meciuri de fotbal ascultate la radio pe baterii cu brigada!!! O nebunie!!! Dar vesticii nu aveau asemenea divertisment de calitate asigurat gratis de Primul Erou Al Țării. La ei era urât: doar muncă și zi de cumpărături doar duminica. Ei mergeau puhoi doar la concerte la Abba pe vremea aia. O plictiseală capitalistă."

Despre Parcul Floreasca

Parcul Floreasca se află în București, pe Calea Floreasca, Sector 1. Bulevardul Mircea Eliade îl desparte de Lacul Floreasca.

A fost proiectat în perioada 1961-1963, pe locul unde se afla „groapa Floreasca”.

În anul 1960, în parc a fost construit Patinoarul Floreasca.

Asanarea Gropii Floreasca

„Groapa Floreasca” era o mahala a Bucureștiului interbelic, mizeră, parțial electrificată, plină de gunoaie și locuită de mulți borfași.

În 1953, în România s-a organizat cel de al IV-lea Festival mondial al tineretului, București (25 iulie - 14 august 1953). Multe din manifestări urmau să aibă loc la Sala Floresca, aflată peste drum de Groapa Floreasca. Pentru că acest cartier era, de fapt, un ghetou țigănesc al Bucureștiului, care nu oglindea în nici un fel „supremația socialismului”, a fost înconjurat cu un gard de scânduri înalt de doi metri, pentru a-l ascunde de ochii străinilor.

În ziua de 4 octombrie 1960 la Sfatul Popular al Regiunii București a fost înregistrată Hotărârea Consiliului de Miniștri al Republicii Populare Române nr. 1446/4.X.1960 referitoare la „…stabilirea unor măsuri privind asanarea cartierului denumit Groapa Floreasca din orașul București”, document semnat de Chivu Stoica, președintele Consiliului de Miniștri al Republicii Populare Române.

Hotărârea prevedea că în cartierul denumit „Groapa Floreasca”, delimitat de perimetrul: la Vest: Str. Av. Radu Beller de la nr. 32-70; La Sud: Str. Av. Proptopescu numere cu soț; La Est: Uzina Termotehnică; La Nord: Malul Lacului Floreasca, se va proceda la demolarea tuturor clădirilor, în vederea creării unui parc. Mutarea locuitorilor și demolarea imobilelor urma a se termina până la data de 20 octombrie 1960.

În acest scop, Comitetul executiv al Sfatului popular al Capitalei urma să procedeze la mutarea locatarilor din imobilele ce se aflau în acest cartier, asigurându-le cazarea.

După 1989, terenul din Parcul Floreasca pe care se afla patinoarul și instalațiile anexe au devenit proprietatea privată a societății IAPIT Divertis SA, fosta întreprindere de Agrement și Produse Industriale pentru Turism, care a construit, înainte de 1989, toate echipamentele și instalațiile de agrement prezente și astăzi în parcurile din Romania.

După privatizare, împreună cu activele (terenuri), aceasta a ajuns în proprietatea lui Omar Hayssam.

În prezent, în locul patinoarului funcționează un restaurant, inaugurat la 16 iulie 2009, sub numele de Club White. După ce patinoarul a fost închis aproape 4 ani, în anul 2009 noul proprietar a repus în funcțiune patinorul.

Acesta are o suprafață de 1800 mp și este răcit cu ajutorul unei instalații ecologice. Pe timpul verii, suprafața este folosită ca terasă pentru restaurant, potrivit Wikipedia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#patinoar bucuresti, #floreasca, #anii 70 , #stiri magazin