Patriarhul Daniel, mesaj public despre actuala formă a Constituției României: „Afirmă și garantează explicit libertatea şi autonomia cultelor”

Miercuri, 08 Decembrie 2021, ora 13:56
1788 citiri
Patriarhul Daniel, mesaj public despre actuala formă a Constituției României: „Afirmă și garantează explicit libertatea şi autonomia cultelor”
Patriarhul Daniel FOTO Facebook/ Patriarhul Daniel

Patriarhul Daniel a transmis miercuri, 8 decembrie, un mesaj de Ziua Constituției.

Cu ocazia împlinirii a 155 de ani de la adoptarea Constituției din anul 1866 și a 30 de ani de la adoptarea Constituției din anul 1991, Patriarhul Daniel și-a exprimat, din Aula mare a Palatului Patriarhiei, mesajul de omagiere „faţă de cei care au realizat aceste două momente importante din istoria modernă și contemporană a Statului Român, legate de locul în care ne aflăm”.

„După cum se cunoaşte, Palatul Patriarhiei, fostul sediu al Camerei Deputaților până în anul 1996, a fost construit la începutul secolului XX (1906-1908) pe locul unei clădiri a Mitropoliei Țării Românești. În clădirea respectivă, veche, a fost adoptată prima Constituție a României, în anul 1866. Iar în actuala clădire, Adunarea Constituantă a votat, în anul 1991, prima Constituție după căderea regimului comunist, prin care s-a stabilit și înfiinţarea Curţii Constituţionale a României, garantul respectării Constituție”, a transmis liderul BOR.

Patriarhul spune că atât Statul, cât și Biserica pot contribui la „apărarea demnității persoanei umane, promovarea libertăţii şi a responsabilităţii omului, precum și la realizarea dreptății şi solidarităţii sociale în viaţa poporului român”.

De asemenea, liderul BOR a transmis că actuala Constituție garantează drepturile fundamentale ale cultelor religioase.

„Între drepturile fundamentale garantate de către Constituțiile României este afirmat şi dreptul la libertatea credințelor religioase, enunțat în prezent de articolul 29 din Constituție, care afirmă și garantează explicit libertatea şi autonomia cultelor, inclusiv libertatea lor de a elabora statute proprii şi a se conduce potrivit acestora în ce priveşte organizarea şi funcționarea lor”, a transmis Patriarhul, se mai arată în mesaj.

Discuții pentru modificarea Consituției

În actuala coaliție de guvernare au fost discuții în legătură cu modificarea Constituției.

Înainte de a intra la guvernare, Sorin Grineanu a anunțat că social-democrații au pregătit o echipă de revizuire a Constituției.

orin Grindeanu a anunțat mai multe condiții pentru a intra la guvernare alături de PNL. Totodată, acesta a anunțat și că social-democrații au stabilit „echipă pentru un proiect de revizuire a Constituției, condusă de senatorul PSD, Robert Cazanciuc”.

Liderii social-democraţi au stabilit mai multe condiţii pentru a intra la guvernare alături de PNL, cea mai importantă fiind modificarea Constituţiei - de la republică semiprezidenţială la republică parlamentară, susţin surse politice pentru News.ro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce mesaj a transmis Preafericitul Daniel către Patriarhului Ierusalimului, după atacul Iranului asupra Israelului
Ce mesaj a transmis Preafericitul Daniel către Patriarhului Ierusalimului, după atacul Iranului asupra Israelului
Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române i-a transmis, duminică, 14 aprilie, Patriarhului Ierusalimului Teofil al III-lea, un mesaj în care se arată îngrijorat de escaladarea...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Patriarhul Daniel, #Constitutia Romaniei, #Ziua Constitutiei Romania , #biserica