Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Din nou schimbari fara schimbare?

Autor: Lucian Lumezeanu - manager de comunicare
Marti, 10 Mai 2016, ora 18:17
6633 citiri

A plecat si ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas-Cadariu. Multi oameni se vor simti satisfacuti ca vad o victima de cel mai inalt nivel in scandalul dezinfectantilor diluati din spitale. De fapt, schimbarea lui Cadariu inseamna putin, mult prea putin daca nu e urmata de schimbari adevarate.

Pentru ca asta vedem in Romania: O multime de schimbari fara schimbare adevarata.

Scriam imediat dupa Colectiv: "Demisia lui Ponta nu e de ajuns". Ce s-a schimbat daca Victor Ponta a plecat din fruntea Guvernului? Unele lucruri chiar s-au schimbat.

Nu, demisia lui Ponta nu e de ajuns!

Cu toate astea, nu s-a schimbat aproape nimic din fundamentul sistemului care controleaza Romania. Cum nu s-a schimbat nici cand USL a schimbat PDL.

Sistemul este de fapt, vorbind ultrasimplificat, o triada: politizarea institutiilor de stat pana la cel mai mic nivel, contracte de stat dezastruoase pentru cetatean date de aceleasi institutii catre mii de firme-capusa, bani veniti de la aceleasi firme care alimenteaza partide sau politicieni individuali puternici ce pun stapanire pe viata politica.

Poate ar merita o mentiune speciala si "mandarinii" care stapanesc domenii precum medicina, sefii aia de spitale si profesori care vor sa se schimbe orice, mai putin ceva important sau care le-ar putea afecta interesele, insa de cele mai multe ori "mandarinii" sunt inclusi fie la politicieni, fie la sefi de institutii.

E o capcana perfecta.

Ce a facut Guvernul Ciolos pentru a schimba sistemul? In ciuda faptului ca are multi oameni buni si, luati ca medie, probabil mai buni specialisti si sigur mai cinstiti decat toate guvernele anterioare, foarte putine.

Nici nu putea sa faca foarte multe. Iar adevarul e ca timpul de la instalare a fost foarte scurt, doar asteptarile noastre sunt mari.

Pana acum, Guvernul Ciolos a incercat doar sa managerieze lucrurile mai bine. Nu a atacat fundamentele sistemului. E adevarat, spatiul sau de manevra e limitat mult de faptul ca nu are o majoritate parlamentara in adevaratul sens al cuvantului si de faptul ca putini vor risca miscari tectonice intr-un an electoral, dar si pentru ca si-a limitat singur spatiul de manevra printr-o comunicare si o atitudine prea "cuminte".

La fel de adevarat e si ca vedem miscari ce pot produce mici fisuri in "triada", cum ar fi un pachet de legi ale achizitiilor publice abia adoptat de Parlament, contururile unei reforme a administratiei ce ar putea sa mai scoata politica din administratie, eforturile pentru instituirea managementului privat la mai multe companii de stat. Mai avem si ceva ce va produce o fisura mai mare - Laura Codruta Kovesi a luat un nou mandat in fruntea DNA.

Totusi, ce face Guvernul Ciolos cade sub asteptarile (mari) de dupa Colectiv. De fapt, cu viziunea sa pe termen scurt, multi actori sociali (de la sindicate si patronate la ONG-uri) au ajuns sa regrete faptul ca nu a fost instalat un guvern politic, care mai si da socoteala in fata electoratului si isi face planul pentru multi ani.

Doar ca nimic nu e pierdut. Schimbari se mai pot face si acum, mai ales in Sanatate, pe fondul acestui val de nemultumire si emotie ca urmare a scandalului dezinfectantilor diluati.

Sanatatea se confrunta cu aceeasi problema - licitatii care ajung mereu la "cine trebuie", o casta de medici-profesori cu grade superioare si care fie influenteaza, fie fac politica Sanatatii, politizare care impiedica un control adevarat.

Guvernul nu poate schimba radical regulile, insa poate incepe sa faca schimbari importante.

Sa atace triada, mai ales sistemul de achizitii care ne face sa aruncam pe geam bani si, din pacate, vieti. Sa instituie un mecanism de verificare atunci cand e vorba de cea mai importanta chestiune pentru o fiinta umana: sanatatea.

Este trist, ca sa fim draguti, sa nu existe mecanisme de control pentru chestiuni cum e cea a dezinfectantilor. Este trist sa aflam din presa despre problema dezinfectantilor diluati. Este trist sa nu poata fi testati adecvat in tara din cauza ca nu avem laboratoare potrivite pentru asta. Este trist ca sistemul este blocat, practic dintotdeauna, de puterea unei caste.

Guvernul Ciolos e in fata unei alegeri: E dispus sa mearga mai departe decat a mers pana acum, dincolo de a incerca sa gestioneze mai bine? E dispus sa faca ceva pentru a schimba puterea "Triadei"?

De asta depinde raspunsul la intrebarea: Vom avea iar schimbari fara schimbare?

Lucian Lumezeanu este analist politic, consultant Public Affairs si fost jurnalist Ziare.com.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#Guvern Ciolos schimbare , #demisie