Cadariu, in scandalul dezinfectantilor: Stiu ce campanie e pregatita impotriva mea. Apropo de demitere sau demisie, sunt obisnuit

Miercuri, 04 Mai 2016, ora 21:19
4259 citiri
Cadariu, in scandalul dezinfectantilor: Stiu ce campanie e pregatita impotriva mea. Apropo de demitere sau demisie, sunt obisnuit
Foto: Captura video Digi24

Ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas-Cadariu, a declarat, miercuri seara, ca e tinta unei campanii si ca stie ca aceasta va continua si in zilele care urmeaza. Acesta s-a referit chiar la o eventuala demitere sau demisie, insa a dat de inteles ca nu l-ar afecta o astfel de situatie.

"Nu vreau sa linistesc lucrurile in niciun fel, vreau sa clarific. Apropo de demitere sau demisie, sunt obisnuit", a spus Patriciu Achimas-Cadariu la Digi24.

Ministrul, care in trecut a condus Institutul Oncologic din Cluj, de unde una dintre probele recoltate s-a dovedit a fi neconforma, a tinut sa precizeze: "Inca de dimineata se fac afirmatii tendentioase in ceea ca ma priveste privind numarul contractelor. (...) Stiu ce campanie este pregatita azi impotriva mea si va continua in zilele urmatoare. O sa aflati".

Intrebat care anume sunt afirmatiile tendentioase, ministrul a spus ca cele legate de numarul contractelor facute pe vremea cand conducea Institutul Oncologic din Cluj, valoarea lor si cum au fost ele facute, reiterand afirmatiile sale de la o conferinta de presa sustinuta miercuri: "Au fost strict trei contracte cadru, adica 11 si ceva la suta din bugetul alocat dezinfectantilor".

Cadariu: Intre 2012 si 2015, Institutul Oncologic din Cluj a cumparat de la Hexi Pharma dezinfectanti de 44.000 de lei

"Nu am facut decat doua lucruri: am respectat legea, dubland numarul de controale, inmultind amenzile, demitand (...) si m-am concentrat pe programul de guvernare", a mai afirmat el.

Intrebat cum de nu s-a stiut de concentratia mica din dezinfectanti, Cadariu a replicat ca "nu ai de ce sa verifici acest lucru. Aceste lucruri sunt reglementate de documente. Modul cum intra pe piata e reglementat de niste legi, se merge mult pe incredere".

Dosar penal in cazul dezinfectantilor diluati folositi in spitale

In plus, a mai spus el, "verificarea se face in mod indirect prin teste de sanitatie", care presupun verificarea modului prin care acesti dezinfectanti isi fac treaba, practic recoltarea de probe de pe suprafete care au fost curatate cu acesti dezinfectanti. "Aceasta e procedura standard si acreditata. Acest lucru se face dintotdeauna", a explicat el.

"Exista aceste teste de sanitatie care sunt obligatorii de facut in fiecare spital", a mai spus ministrul, completand insa ca din multe spitale nu vin raportari. "Am descoperit ca nu se raporteaza lucruri care ar trebui raportate", a mai spus el.

"Haideti sa nu folosim cuvantul 'criza'"

Ministrul a atras atentia ca actualele "crize" din Sanatate "sunt pe subiecte care sunt de zeci de ani in aceasta tara, lucruri care anii trecuti au fost total trecute cu vederea".

In plus, afirma Cadariu, nu este potrivita nici folosirea termenului de "criza": "Haideti sa nu mai folosim cuvantul 'criza'; e o situatie la care s-a ajuns dupa 25 de ani de nepasare, superficialitate, afirmatii facute peste gard s.a.m.d.".

"Sa nu uitam ca avem o lege prin care cumparam ce e mai ieftin pe piata", a mai spus ministrul, dand insa de inteles ca ieftin nu inseamna si prost. "Pe vremuri se facea dezinsectie cu formol si cloramina. Era foarte eficient", a explicat el, afirmand ca in prezent altele sunt insa procedurile.

"Nu e de ajuns o campanie de acest gen, cu flacari la Tv, ca sa rezolve problema. Un sistem de sanatate se construieste si reconstruieste zi de zi. Eu pot gresi, toti putem gresi, lucrurile se fac in echipa si in mod consecvent", a mai afirmat Cadariu, adaugand insa ca nu fuge de responsabilitate. "Ce s-a stricat in 25 de ani sa inlocuiesti in 6 luni?", a intrebat el retoric.

Intrebat daca s-ar opera maine intr-un spital din Romania, ministrul Sanatatii a raspuns afirmativ.

Scandalul dezinfectantilor Ministrul Sanatatii: Pacientii sunt in siguranta in acest moment

Pus in situatia de a nominaliza judete sau spitale unde probele s-au dovedit a fi neconforme, ministrul Sanatatii nu a raspuns, invocand si ancheta in curs. Mai mult, referindu-se la firma Hexi Pharma si intrebat fiind daca mai are incredere in aceasta, Cadariu a replicat: "Pana la proba contrarie nu pot sa fac afirmatii fata de nicio firma, oricum s-ar numi ea".

In final, ministrul a tinut sa reitereze o teorie lansata la inceputul emisiunii: "Nu am mania persecutiei, dar nu pot sa nu ma mir de lucrurile care apar in ultima zi despre mine".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#ministrul Sanatatii dezinfectanti spitale, #Cadariu scandal dezinfectanti, #demisie Cadariu, #demisie ministrul Sanatatii , #ministrul Sanatatii