Ziare.com

Ministrul Sanatatii: Vrem o tara ca afara? Perfect, hai sa muncim ca afara! Sistemul sanitar e peste media societatii romanesti Interviu video

de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Vineri, 29 Ianuarie 2016, ora 08:31

   

Ministrul Sanatatii: Vrem o tara ca afara? Perfect, hai sa muncim ca afara! Sistemul sanitar e peste media societatii romanesti Interviu video
Raportat la ansamblul societatii, sistemul de sanatate e peste medie, dar criticam fara sa ne uitam la noi insine. E foarte usor sa te raportezi la un sistem frumos, pe care il vezi la televizor, si la performantele lui extraordinare, fara sa te gandesti cat costa acel sistem, afirma ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas-Cadariu.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, ministrul Sanatatii a prezentat in premiera concluziile in urma primului an de functionare a cardului de sanatate si a anuntat ca intentioneaza sa extinda cardul si in cazul copiilor.

Ministrul a explicat in ce masura va rezolva criza periodica a vaccinurilor, iar copiii nevaccinati nu vor fi acceptati la gradinita si la scoala.

Dr. Achimas-Cadariu a detaliat prioritatile mandatului sau si a aratat ce isi doreste sa lase in urma la finalul lui.


Ati preluat domeniul pe care multi il considera marele bolnav al societatii romanesti. Care sunt tumorile primare pe care le-ati identificat si pe care trebuie sa le extirpati in acest an de mandat?

Nu stiu daca trebuie sa privim lucrurile neaparat in paradigma "boala - sanatate". Sistemul sanitar e o bucatica a sistemului pe care il traim, ne straduim sa-l facem mai bun sau sa-l pulverizam de 25 de ani.

Segmentul acesta progreseaza sau regreseaza odata cu intreaga societate, dar suntem cu mult mai dependenti decat altii de ceea ce se intampla la nivel macro in societate.Deci imi spuneti ca avem un sistem sanitar fix pe masura societatii romanesti?

Daca ar fi sa raportez sistemul de sanatate la ansamblul societatii, as spune ca e peste medie. Dar criticam fara sa ne uitam la noi insine, fara sa ne gandim la ce ne raportam.

E foarte usor sa te raportezi la un sistem frumos, pe care il vezi la televizor, si la performantele lui extraordinare, fara sa te gandesti cat costa acel sistem. Nu ma refer doar la banii pentru dotari, ci si la banii pentru formarea specialistilor. Scoala costa, medicina costa direct, prin plata, sau indirect, prin taxe. Acesta e adevarul.

Sistemul este finantat corespunzator posibilitatii Romaniei din 2016 de a-l finanta si corespunzator sistemului de valori in functie de care impartim din sacul comun. Potrivit sistemului de valori din 2016 atata consideram ca trebuie sa platim pentru sanatate.In opinia dvs e un sistem de valori corect care duce la finantare corecta sau dimpotriva?

Nu sunt chemat sa judec asta, ci sa ma ocup de acest sistem cu resursele pe care le are, sa lupt pentru imbunatatirea lui si o mai buna finantare. Dar aceasta este realitatea si trebuie sa ne raportam la ea, asa cum e ea, nu asa cum am vrea-o. Vrem o tara ca afara? Perfect, hai sa muncim ca afara!Avem cardul de sanatate de, in curand, un an de zile. Aveti o statistica precisa cat si de unde s-a economisit cu ajutorul lui?

Da. E proaspata, miercuri am prezentat-o impreuna cu dl presedinte Ciurchea in sedinta de guvern. Comparand 2014 cu 2015, cu aceeasi suma de bani au fost oferite cu mult mai multe servicii si programe de sanatate. Pacientii au beneficiat de mult mai multe interventii cu aceeasi suma. Au fost reduse raportarile pe aceleasi CNP-uri la nesfarsit, dar acest lucru s-a mutat in zona copiilor unde cardul nu functioneaza.Si intentionati sa introduceti cardul si pentru copii?

Da. Dupa discutia din Guvern am convenit cu premierul sa pregatim aceasta propunere pe care o vom discuta.Unde ati constatat ca se intamplau cele mai importante drenaje de bani: medici de familie, spitale, specialisti, laboratoare etc?

Nu suntem organe de ancheta, nu discutam in acest mod, ci vrem sa aratam ce s-a facut in plus cu banii economisiti. In acest moment important e ca pacientii au beneficiat de mult mai mult.Ce inseamna in cifre "mult mai mult"?

Numarul bolnavilor cu afectiuni oncologice in tratament cu molecule scumpe a crescut la peste 10.000 in anul 2015, fata de 8.800 in anul 2014.

De asemenea, peste 14.000 de pacienti au beneficiat de servicii in cadrul subprogramului de radioterapie a bolnavilor cu afectiuni oncologice, implementat in luna mai 2015.

In dializa, sumele alocate acestui program au crescut in 2015 cu peste 80 de milioane lei fata de 2014. Si exemplele pot continua.

Dar sunt si probleme de functionare a cardului de sanatate. Periodic, mai ales in zilele de vineri, aflam ca sistemul se blocheaza. Credeti ca se impun imbunatatiri in functionarea lui?

Fara doar si poate. Motivele pentru care se intampla acest lucru sunt multe si complexe. Am condus un spital, am avut si noi probleme, insa le-am depasit si nu am avut dificultati majore cu raportarea. Au fost 2-3 cazuri, dar nu luni de zile in care sa nu ne luam banii. Si utilizatorii trebuie sa se straduiasca sa puna cap la cap sistemul lor informatic cu sistemul informatic al Casei.Dar lucrati la imbunatatirea softului?

Da. Softul este upgradat continuu. Dar ar trebui sa se lucreze si in partea cealalta, a utilizatorilor.Deci spuneti ca avem un sistem sanitar finantat dupa puterile societatii, criticat prea sever, iar utilizarea banilor este din ce in ce mai buna datorita cardului. Totusi, va intreb din nou, ce probleme ati identificat in sistem? Unde aveti de lucru anul acesta?

Avem o problema de depopulare a sistemului. Nu atat in zonele urbane, cat in zonele rurale si in localitatile mai mici. Sper ca vom putea sa ne incadram intr-o politica guvernamentala mai larga.Medici la sate, inteleg. Cum?

Sunt multi specialisti care se implica in mod direct in identificarea modalitatilor prin care va creste calitatea vietii oamenilor din zonele rurale.

Omului aceluia trebuie sa ii asiguri o locuinta, unde sa traiasca decent, un loc unde sa munceasca. Sigur, nu se poate intr-un an.

Am identificat localitatile fara medici. Ele sunt multe. Iau in calcul mai multe ipoteze: varianta in care sa construiesti dispensare, case sau sa le reabilitezi pe cele existente. Autoritatile locale trebuie sa fie parte a demersului.

Luam in calcul si un proiect pilot, al telemedicinei, finalizat in decembrie. In Tulcea, Galati, Braila, Constanta, aproximativ 200 de medici de familie au fost dotati cu anumite echipamente si informatiile pot fi transmise catre medici specialisti.

Ne gandim la o eventuala extindere a programului. Bugetul nu va permite sa finantam direct o astfel de operatiune, dar din fericire avem specialisti care se pricep la atragerea de fonduri europene.Exista insa si in orasele mari specialitati depopulate. Ce faceti cu ele?

Da si avem problema rezidentiatului pe care am atacat-o deja. Zilele acestea ne vom intalni cu rectorii UMF. Ne gandim sa organizam un rezidentiat care sa asigure cat de multe locuri de munca, care sa fie bine renumerate, iar medicii sa isi poata face meseria cat mai bine.Bine remunerate inseamna ca va ganditi la noi majorari salariale anul acesta?

N-as face o promisiune. Cautam solutii pentru ca veniturile tuturor medicilor sa creasca.Dar nu e vorba doar despre bani. Tinerii medici se plang ca in spitale exista feudele sefilor de sectie, "jupani" care nu sunt evaluati pe criterii de performanta si raman, daca vor, insurubati in scaune pana la pensie. Aveti in plan sa spargeti aceste feude?

Una dintre solutiile la care ne-am gandit a fost evaluarea activitatii profesionale clinice. O varianta prin care rezidentul si formatorul sa se valideze reciproc. Rezidentul sa valideze participarea la anumite proceduri, formatorul sa ii valideze activitatea de zi cu zi, astfel incat la sfarsitul perioadei rezidentul sa aiba un parcurs profesional complet, usor de vizualizat, dar sa se poata vedea si ce a lucrat cu el formatorul.

Se va vedea fiecare specialist ce a lucrat in fiecare luna, astfel incat salarizarea sa fie diferentiata. Am putea gandi un punctaj atat pentru tinerii medici, cat si pentru formatori, in functie de care sa se poata evalua ce a facut fiecare.

Activitatea clinica e cea mai putin evaluata la un medic. Colegiul Medicilor evalueaza formarea profesionala, dar activitatea clinica nu e punctata nicaieri.Infectiile intraspitalicesti reprezinta una dintre prioritatile pe care le-ati anuntat in planul de masuri. Cum anume ganditi sa le combateti?

Noi deocamdata nu prea stim cum stam, deoarece capacitatea de identificare arata ca avem prea putini specialisti epidemiologi, mai putin de jumatate fata de numarul de spitale. Avem un raport al unui grup de specialisti, insotit de un plan de recomandari.Cum anume ganditi, in mod concret, sa scoateti infectiile nosocomiale din subraportare ca sa stiti cum stati si cu ce luptati?

Vom modifica contractul de management. Momentan se da un interval in care trebuie sa ne incadram, ca un fel de raportare la hectar a productiilor de grau din alte vremuri.

In schimb, ar trebui reglementata obligativitatea managerului de a forma o echipa cu microbiolog, epidemiolog, infectionist, farmacist cu specialitate clinica, care sa puna in evidenta infectiile nosocomiale. Noi intotdeauna am mers pe solutia mai ieftina, dar acest lucru trebuie nuantat.Statisticile arata ca in Romania consumul de antibiotice este dublu fata de media UE si jumatate din el este nejustificat. Cum veti combate acest fenomen strans legat de infectiile nosocomiale?

Trebuie respectate protocoalele.

Lucrati la ele?

Da, in paralel cu restul masurilor. Pe 8 februarie cred ca vom lansa acest program de sanatate privind infectiile, iar in 9 si 10 voi participa la Amsterdam la intalnirea cu toti ministrii Sanatatii si ai Agriculturii din UE pe aceasta teama. Problema e paneuropeana.O alta prioritate anuntata este legea vaccinarii. Deocamdata insa vedem sincope periodice in aprovizionarea cu vaccin, astfel incat luni de zile imunizarile se blocheaza. Cum veti face sa nu mai apara asemenea intreruperi?

Nu le avem numai noi. Ele sunt consecinta faptului ca sunt prea putini producatori mondiali. Este o problema recurenta.De nerezolvat?

In acest moment, da. Producatorii sunt putini si se orienteaza spre clientii mai bogati. Noi avem preturi mici prin negociere, respectam contractele, avem preturi bune la medicamente. Legea vaccinarii ne va obliga pe noi insine, minister, sa asiguram aceste vaccinuri.Numai ce spuneati ca nu se poate in mod constant.

Nimeni nu poate cere realizarea imposibilului. Ne obligam sa ne facem treaba si recomandam populatiei vaccinurile necesare, fara a sari calul.Exista un trend destul de puternic antivaccinare. Cum veti obliga parintii sa asculte recomandarea? Prin sanctiuni?

Nu e vorba atat de a impune cu forta unele lucruri, cat de a explica si a convinge ca asa e bine. Simplul fapt ca nu va mai fi acceptat copilul nevaccinat la scoala sau gradinita va fi o sanctiune cumplita. Dar ea exista deja prin lege.Se aplica aceasta prevedere legala? Copiii nevaccinati nu sunt primiti in scoli si gradinite in acest moment?

Nu ma ocup cu acest lucru, eu va spun ce stiu ca exista.

Ati anuntat ca prioritate si profilaxia. Cum si in ce zone intentionati sa o faceti?

Educatia pentru sanatate si profilaxia sper sa fie prioritati care sa depaseasca limitele acestei guvernari. Vom extinde progamele de profilaxie in zona mamei si copilului si in zona cancerelor de col si, pilot, de san si de colon. Colegii din minister cauta solutii pentru accesare de fonduri peste cele ale ministerului.Vicepremierul Dancu imi spunea anul trecut ca fiecare ministru urmeaza sa faca o evaluare a functionarilor din minister pentru a incepe curatarea administratiei de balast. Ati inceput si dvs o asemenea evaluare?

Sigur ca da. Cred ca, fiind anul acesta asa de scurt, a forma o echipa din ceea ce exista care sa performeze este cu mult mai important. Aceasta e paradigma in care functionez.Ce ati descoperit?

Cand esti in operatie nu te apuci sa te incanti de ce gasesti acolo, ca nu intotdeauna e ce credeai inainte de a incepe. Trebuie sa rezolvi problema.La finalul acestui mandat, in principiu de un an, ce va propuneti sa lasati in urma dvs?

Speranta ca se pot continua niste lucruri pe care le incepem si despre care v-am vorbit.Dar in mod concret, in afara de speranta, pacientul ce va simti dupa mandatul tehnocratului Patriciu Achimas - Cadariu?

Mi-as dori ca pacientul sa aiba mai multa incredere in sistem.

Ea trebuie castigata. Cum?

Prin ceea ce vom face anul acesta.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 30852 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
37 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Ce ***

Sinistra.

 

Mde...

De acord cu muncitul ca afară, da' vreau să nu se mai fure ca'n Romania. Ce zici, dom' ministru?

PS - am auzit că a inceput să se dea șpagă și in spitalele private. Dacă e adevărat ne-a luat dr*cul...

 

SI DACA MUNCIM CA AFARA scapam de obligatia de spaga

domnule elitist si om de stiinta , convins ? tocmai acum cind sistemul medical a impartit pacientii in buni si rai , adica , cei care se trateaza la PRIVAT si cei care au dreptul la o moarrte asistata, de catre STAT ?

 

se dovedeste inca odata superioritatea statului fata de....

...cea a privatului:
potrivit Constitutiei - legea fundamentala a statului de drept cunoscut cu numele de Romania - patria lui "curat murdar neconstitutional da' umflati-l"
"Art. 22 – Dreptul la viată si la integritate fizică si psihică
(1) Dreptul la viată, precum si dreptul la integritate fizică si psihică ale persoanei sunt garantate."
problema este ca Costitutia statului in care majoritatea cetatenilor sunt crestini ortodocsi, nu este specificat cu precizie unde este garantat de stat acest drept fundamental al cetatenilor romani: pe lumea asta, sau pe lumea cealalta.

Ce barbat dragut!... si ce nas are!... o sa faca

treaba tare... si buna, bineinteles... nu-i asa, adminule?
O sa magandesc cum fac ironiile mai sfichiuitoare... de fiecare data cand vre-un tehnocrat ca Cadariu o sa-si bata joc cu tupeu de cei care-i platesc salarul...

Vrem o tara ca afara? Perfect, hai sa muncim ca afara!

Perfect, creaza-mi conditii ca afara si muncesc ca afara, unde muncesc acum...

Dar daca muncesc ca afara ma platesti ca afara?
Cadariule, cu 4000 € lunar ma intorc si-ti lucrez "ca afara"... numai sa creezi conditiile de acolo si sa fii in stare sa ma platesti... dar nu esti... nu esti in stare sa aduci fase, bisturiuri si antinevralgice in spitale si arunci vina asupra mea, ca cica eu nu stiu sa le folosesc "ca afara"... cine te-a pus acolo, tehnocratule Cadariu? Tehnocratul Ciolos? Crezi ca esti mai bun decat tehnocratul pe care l-a vrut inaintea ta?
Chestia asta cu "Vrem o tara ca afara" te-a descalificat... o pojghita de caimac peste o cana plina cu cinism si tupeu...

Astia de ne conducsunt rupti complet de realitate. Habar n-au ce se

... intampla in teritoriu, cum sunt tratati pacientii, cum sunt umiliti si jigniti. Ei plătiti regeste isi permit spitale private sau servicii medicale in străinătate. Iar, de ajunge vreo unul de urgenta la spital, tot personalul le sta la dispozitie si le suglă-n fund. Pentru acesti trantori se gasesc cani pentru ceai, tacamuri, asternuturi de pat, papuci si pijamale - ei nu vor face setea si foamea niciodată. De asta isi imaginează că si oamenii derand sunt tratati si ingrijiti asa cum sunt ei.

NU e intotdeuna vina lor,

chiar daca stau in turnul de fildes. Exista o snoava interesanta:
UN rege aude din palatul sau un negustor ambulant de mere care isi facea reclama strigand din toti bojocii. Regele isi trimite sfetnicul sa cumpere o traista de mere. Acesta il trimite pe seful serviciilor, care la randul sau il trimite pe portar. Portarul il bate pe negustor si-i ia caruta cu mere pentru deranjarea linistii. Ii da jumate de caruta sefului serviciilor pentru 10 galbeni. Acesta ii da un sac de mere sfetnicului pentru 100 de galbeni. Sfetnicul duce traista de mere la rege cu 1000 de galbeni. La care regele zice: supusii mei au bani multi. Ia sa martesc eu birurile!

Daca tara nu se poate, macar ministrii...?

Tara ne-o facem noi, daca ne lasa ei, politicienii corupti.
Sa speram ca astia, "technocratii", n-or fi ca "cel mai cinstit guvern".
Dar am ceva dubii, daca ma uit la ministrul transporturilor, al educatiei, etc.
Ma sa fien n-avem noroc si pace, la ministri.

Daca muncim ca afara,

atunci vom avea un tratament ca afara. Cu munca sustinuta si acribie profesionala va creste produsul intern brut, se vor crea locuri noi de munca si vor creste salariile. Implicit incasarile la casele de sanatate vor creste si ele, a.i. acestea isi vor permite sa plateasca mai bine medicii si personalul spitalicesc, acestia nemaidepinzand atat de mult de "sponsorizarile particulare". Daca sistemul se imbunatateste, exista chiar sansa sa revina in tara medici si personal calificat, crescand concurenta si, implicit, reducand cererea de "avantaje necuvenite". Iar, la randul lor, pacientii vor fi mai sanatosi si vor munci mai mult si mai bine.
Asta este, desigur, modul teoretic in care s-ar putea initia si lansa acea spirala benefica, ce ar duce la bunastare. Ce nu zice ministrul, printr-o atitudine in care se spala cumva pe maini, e ca ESTE OBLIGATIA echipei guvernamentale, deci si a dumisale, de a crea conditiile in care sa putem munci ca "afara".

Eu ma

intreb ce fumeaza nea ministru asta ???

 

sa-ti raspund:....

...tigari electronice produse la fabrica de impachetat gargare si fum.

"Sistemul sanitar e peste media societatii"

Cu tot respectul Domnule Ministru, da' bati campii.
Indicele cel mai bun al 'calitatii' serviciilor publice este procentul de absolventi care fug peste hotare, sau al celor ce prefera servicii medicale in alte tari, ambele capitole devanseaza clar orice alta bresla.
Si nu, politicienii nu se iau in calcul fiindca ei nu presteaza servicii publice, ci deservicii.

 

Cuvantul lipsa era

j.i.g.o.d.i.e.

 
 

CORECT !!!

Hai sa atacam si sa ocupam o tara .

 

corect:....

...sa ne ocupam de tara noastra....

Nu toate exemplele din afara sunt de succes

Nu vad de ce trebuie importate masuri de sanatate si nu create unele noi. In Sua fiindca este sistem privat, oamenii nu isi pot permite asistenta medicala, cu toate astea s-a importat si la noi sistemul. Recent s-au importat masurile impotriva fumatului, dar plamanii nostri si ai copiilor sunt asaltati de noxele vehiculelor, care cauzeaza deasemenea cancer. Desi nu se aplica in nicio alta tara, oprirea circulatiei masinilor in orase ar fi un lucru benefic sanatatii.

 

ai fost in SUA sa vezi la fata locului ca faci afirmatii....

...false?

Nu, dar unii oameni sunt exasperati deja

Din cauza preturilor mari din sectorul privat. O simpla operatie a ajuns sa coste 20000 de lei si acesti oameni au nevoie de tratament.

ma politruc nesimtit

vi si faci pe desteptu la situl partidului, medici din spitale sunt niste n.......i tot sistemul e o bataie de joc, asistentele fura medicamente de la bolnavi, medici nu-si fac treaba decat dupa spaga aferenta, cunosc persoane care nu au fost operate fiindca nu aveau bani de spaga 5000 lei, mai ieri bunicu a avut un AVC aia de pe ambulanta au ajuns dupa 2 ore apoi analfabetii *** (cu nesimtire ziceau sa-l mai ducem la spital? ca nu mai are mult e adevarat are 85 de ani dar asa comportament de nesimtiti numai in sistemul de sanatate si in institutiile statului gasesti ) au chemat SMURDul ca sa le faca treaba (atunci lepadaturile astea de ce-si mai primesc salariile?)
PS apropos ministrul p...i lu m.-.a de ce nu faci ordine in sistem ia introdu asigurarile de sanatate private sa nu mai fim legati de bataia de joc numita CJAS si spitalele astea insalubre

 

"afara", daca chemi ambulanta pentru fleacuri, platesti cheltuielile

lumea e mult mai civilizata decat la noi, si nu suna la 112 pentru o bubita la genunchi, sau pentru pe "bolnav" il ustura ochii de la fumul din bar. despre asta s-a tot vorbit la minister, daer nimeni n-are curaj sa ia taurul de coarne. cheltuielile facute aiurea in sanatate sunt extrem de multe, dar daca cel spalat bine pe creier de troaca 3 ar fi pus la plata cand cere servicii medicale in mod nejustificat, ar pierde politicienii voturi. cum la noi romanul e invatat de PSD sa stea la rand la pomana, e clar ca va fi greu sa-i civilizezi pe alegatori...
daca s-ar reduce cheltuielile facute aiurea, ar fi bani de salarii mai mari pentru medici. cardul ala de sanatate o fi aratand el unde se duc banii, dar nu rezolva problema. mai mult, unii cred ca poate fi folosit pentru convorbiri gratuite cu medicul de familie.

 

acum

ceva vreme m-a muscat cainele unui cetatean ... am ajuns si la IML prima oara mi-au spus ca primesc certificat medicolegal pe baza tratamentului de la spitalul de boli contagioase a doua oara m-au trimis dupa o adeverinta m-am dus cu adeverinta, a treia oara s-a schimbat legea ziceau j.......e de acolo vor scrisoare medicala m-am dus cu scrisoarea medicala le trebuia apoi ordonanta de la politie asta-i bataia de joc din spitalele din Cluj Napoca si din IML Cluj Napoca am trimis un email in care am enumerat tot drumul meu inutil intre cele 2 spitale conducerii IML nu mi s-a raspuns nici pana azi, asta-i bataia de joc din spitalele din Romania si apoi astia cu nesimtire vor salarii ca-n vest pentru bataia lor de joc ia ba duceti-va-n sistemul privat daca vreti salarii mai mari sa vedem daca faceti fata

 

te plangi ca-i rau la noi ? se poate si mai rau.

in Canada, o hernie de disc nu e considerata urgenta. te duci la medic cu dureri mari si te programeaza la operatie peste 3-4 luni. am o ruda care a plecat din Romania in Canada acum vreo 15 ani tocmai din motivul ca sistemul de sanatate de la noi era catastrofa. acolo a constatat ca a scapat de dreacu' si a dat de tac-su. aici poate Hamurabi sa ne spuna mai multe - eu stiu doar ce nu i-a placut amicului meu. or fi si parti bune...

-o prietena din Franta (frantuzoaica get-beget) aflata in vizita la mine, a calcat intr-un canal fara capac (asta-i Romanica mea !) si a facut dubla fractura de maleola. au pus-o ai nostri in gips dar i-au spus ca trebe operata repejor. a ales sa se opereze la Franta. partea buna: avorbit la Asigurarile lor, a treia zi a venit un medic de la Asigurari din Franta la usa mea, a vazut pacienta (practic s-a convins ca femeia nu minte si ca e intr-adevar cu piciorul rupt), a cumparat bilete de avion pentru a doua zi (stiti ce inseamna sa iei bilet de avioan de azi pe maine ? mi-am pus mainile in cap cand am vazut ce cheltuieli sunt....) si au plecat in Franta. partea proasta: in Lyon, cand au ajuns la spital, au tratat-o cu ***. femeia le-a reprosat: "habar n-aveti sa purtati cu pacientii. in Romania am fost tratata foarte bine de doctori si de tot personalul medical" abia atunci aia de acolo au percutat - poate de jena. va mai zic ca intr-adevar, la noi n-am dat spagi pentru ea, si chiar s-au ocupat de ea foarte bine.
si inca ceva: sotul ei a fost foarte surprins cand la farmacie am cumparat doar 3 fiole dintr-un anume medicament si cateva pastile din altul. la ei cumperi toata cutia, chiar daca ai nevoie de 1-2 pastile.

Hernia de disc ...

... nu este urgenta medicala niciunde. Boala este dureroasa, intr-adevar, dar nu reprezinta un risc imediat, major pentru bolnav. Cazul de urgenta este acea afectiune care, netratata, poate duce la agravarea bolii sau la pericol vital in urmatoarele ore. Nu e cazul herniei de disc.
Suntem adesea predispusi sa tragem concluzii generalizatoare, pe baza unor experiente proprii si cunoscand prea putin elementele de confir´gurare ale unui sistem.

P.S.

mi-am recuperat cheltuielile cu tratamentul doar dupa ce am depus o plangere la POLITIA CLUJ NAPOCA mi-am irosit degeaba zile din viata cu incompetenti de la IML CLUJ NAPOCA NAPOCA, cand m-am dus acolo a treia oara cu tupeu mi-au zis da de ce nu ati venit aici la noi in prima zi cand v-a muscat cainele, aceasi bataie de joc e si in justitie eu platesc de 4 ori mai mult pentru o mostenire decat cineva care are un teren in acelasi cartier in care locuiesc si eu si el are terenul mai aproape de centru tara de r...t sistem de sanatate de r...t justitie de r...t

 

@alina.a - e corect ce zici. din viteza n-am mai spus ce voiam

sa zic de fapt: ca la noi, chiar daca nu e urgenta, dai "o atentie" si devine urgenta. ma indoiesc ca asta merge in afara. de asta am spus ca se poate si mai rau. in ziua in care se va desfiinta orice practica de genul spagilor, s-ar putea ca romanii sa-si aduca aminte cu nostalgie ce bine frumos era pe vremea spagilor, cand rezolvai orice :) la francezi s-a procedat altfel: poti da un fel de spaga legala la medic (are o denumire care imi scapa). platesti consultatia cu pretul ei afisat in "mercurial" si mai platesti acea "spaga legala" pentru care ti se ti se da chitanta.
ideea mea este - si o sustin cu tarie - ca la noi romanul asa a fost invatat de pe vremea lui Ceasca, are impresia ca i se cuvin toate gratuit. asta era candva, in comunism, si nici macar atunci nu : era gratuit pentru cei cu functii.

Asa este, Julian Doe!

Interventia ta modifica oarecum unghiul in care trebuie privite lucrurile. Asa e! In Canada cu siguranta nu poti da un cadou, pentru a trece inaintea celor care chiar au nevoie de tratament urgent. Insa titlul si concluzia comentariului anterior nu lasau impresia asta.
Oricum, imi pare bine ca suntem de acord!

@ cozmin 29.01.2016, 08:17: multumesc pentru lamurire:....

================================================
carrandash:
"ai fost in SUA sa vezi la fata locului ca faci afirmatii....false?"
=================================================

cozmin:
"Nu, dar unii oameni sunt exasperati deja

Din cauza preturilor mari din sectorul privat. O simpla operatie a ajuns sa coste 20000 de lei si acesti oameni au nevoie de tratament."
==============================================
...nu stiam ca, in SUA, spitalele si medicii accepta plata in lei pentru serviciile prestate....
stiu insa de la fata locului ca orice pacient care se prezinta la camera de urgenta este imediat tratat si, daca nu are cu ce sa plateasca, de datoria pentru serviciile medicale primite este exonerat. ce zici de chestia asta? cam nasoala, fara de spaga la portar, brancardieri, surori, asistente, medici si personal auxiliar....

 

fiosofie si caracter

Indiferent ca o spune ministrul sanatatii sau Iohanis In Romania nu se poate prea curand o tara ca afara ! De ce? Exista un cumul de factori care franeaza cu desavarsire inaintarea spre acest deziderat ! Sa nu omitem faptul ca in Ro 80% din populatie traieste la sate , au studii minime sau fara , iar cei mai fundamentali piloni ce formeaza structura unui om educat lipsesc ! Am amintit de educatie da? Ei , aceasta este baza unei tari si conditia sine qua non ,care doreste sa intre in randurile tarilor care au ceva de spus in sensul acesta ! Referitor la caracter , mi se pare fara noima sa ceri CAS de la cineva care nu munceste si este vai steaua lui, nu are casa , masa, etc ...!Mi se pare fara noima ca aproape saptamanal sa afli ca cutare si cutare este cercetat de DNA ! Mi se pare iarasi fara noima ca din moment ce platesti de trei ori pentru sanatate o groaza de bani, (cunosc caz) iar daca esti bolnav iti trebuie programare care se poate destul de des doar peste o luna sau doua si , vrand nevrand, te duci la particular ca doar nu astepti o luna iar tu esti bolnav si ai nevoie ingrijoratoare de doctor ! Exista doctori care chiar daca esti batran si nu ai bani, este evident, nu iti face operatia si te lasa balta ! Ti- o spune in fata ! Oare nu vorbim aici de caracter ??? Cica : exclama un dr: ''Ce , vii la mine cu 10 oua si un bot de branza ?'' Pai bre, daca NU am mai mult , ce sa iti aduc? Vedeti, aceeiasi problema, caracterul ! Desigur sunt si salariile mici dar nu fiecare vine cu 10 oua si un bot de branza !Corect? In SUA, daca nu ai asigurare buna e cam cu cantec DAR , exista si un dar , poti sa mergi la spitale unde nu platesti si iti faci absolut ce doresti ! Spre exemplu , la Cook County Hospital din Chicago si nu numai, poti sa mergi linistit sa iti faci ce doresti : stomatologie, operatii...etc! Daca la privat o colonoscopie de ex, costa $ 2800 la C.C o faci moca(desigur trebuie sa ai un minim minimorum de acte)!In Romania, nu mai stiu cum sa ia bani de pe om.....! In consecinta, ce ar trebui facut ???

 

Acum cativa ani, se discuta despre incasarile de cateva

miliarde de euro din taxa de tigari, si nu se stia ce s-ar putea face cu ei. Daca doar acesti bani nu ar fi indreptati catre mediul privat prin diverse decontari de la CNAS, ci investiti in cel de stat, sistemul de sanatate ar fi fost performant. In ce alt domeniu privat statul deconteaza cheltuieli, sau in ce alta tara statul intervine in mediul privat?

Mai concret domnule ministru!

Am inteles ca sistemul este peste media societatii; ca suntem puturosi si nu muncim ca afara; ca medicii au salarii mici (ceea ce este adevarat)
Dar faptul ca este o batatie de joc in spitale , ca se cheltuie aiurea banul public pe licitatii trucate , ca intreg personalul este corupt incepand de la portar si pana la managementul spitalelor , n-ati observat , domnule ministru?
Este adearat ca mai exista specialisti , ca mai exista si omenie , insa toate astea sunt raritati ,iar sistemul este amprentat de cei care cheltuiesc aiurea bugetul (contra spagi/comisioane/paraindarat) si de cei care conditioneaza actul medical! Toate acestea nu le stiti domnule ministru? si daca da, ce faceti sa reduceti toate astea? asta am fi dorit de la dvs , nu sa ne spuneti ca suntem lenesi si nu muncim ca afara!

 

Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor