Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Ministrul Sanatatii: Vrem o tara ca afara? Perfect, hai sa muncim ca afara! Sistemul sanitar e peste media societatii romanesti Interviu video

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 29 Ianuarie 2016, ora 08:31
32390 citiri
Ministrul Sanatatii: Vrem o tara ca afara? Perfect, hai sa muncim ca afara! Sistemul sanitar e peste media societatii romanesti Interviu video

Raportat la ansamblul societatii, sistemul de sanatate e peste medie, dar criticam fara sa ne uitam la noi insine. E foarte usor sa te raportezi la un sistem frumos, pe care il vezi la televizor, si la performantele lui extraordinare, fara sa te gandesti cat costa acel sistem, afirma ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas-Cadariu.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, ministrul Sanatatii a prezentat in premiera concluziile in urma primului an de functionare a cardului de sanatate si a anuntat ca intentioneaza sa extinda cardul si in cazul copiilor.

Ministrul a explicat in ce masura va rezolva criza periodica a vaccinurilor, iar copiii nevaccinati nu vor fi acceptati la gradinita si la scoala.

Dr. Achimas-Cadariu a detaliat prioritatile mandatului sau si a aratat ce isi doreste sa lase in urma la finalul lui.

Ati preluat domeniul pe care multi il considera marele bolnav al societatii romanesti. Care sunt tumorile primare pe care le-ati identificat si pe care trebuie sa le extirpati in acest an de mandat?

Nu stiu daca trebuie sa privim lucrurile neaparat in paradigma "boala - sanatate". Sistemul sanitar e o bucatica a sistemului pe care il traim, ne straduim sa-l facem mai bun sau sa-l pulverizam de 25 de ani.

Segmentul acesta progreseaza sau regreseaza odata cu intreaga societate, dar suntem cu mult mai dependenti decat altii de ceea ce se intampla la nivel macro in societate.

Deci imi spuneti ca avem un sistem sanitar fix pe masura societatii romanesti?

Daca ar fi sa raportez sistemul de sanatate la ansamblul societatii, as spune ca e peste medie. Dar criticam fara sa ne uitam la noi insine, fara sa ne gandim la ce ne raportam.

E foarte usor sa te raportezi la un sistem frumos, pe care il vezi la televizor, si la performantele lui extraordinare, fara sa te gandesti cat costa acel sistem. Nu ma refer doar la banii pentru dotari, ci si la banii pentru formarea specialistilor. Scoala costa, medicina costa direct, prin plata, sau indirect, prin taxe. Acesta e adevarul.

Sistemul este finantat corespunzator posibilitatii Romaniei din 2016 de a-l finanta si corespunzator sistemului de valori in functie de care impartim din sacul comun. Potrivit sistemului de valori din 2016 atata consideram ca trebuie sa platim pentru sanatate.

In opinia dvs e un sistem de valori corect care duce la finantare corecta sau dimpotriva?

Nu sunt chemat sa judec asta, ci sa ma ocup de acest sistem cu resursele pe care le are, sa lupt pentru imbunatatirea lui si o mai buna finantare. Dar aceasta este realitatea si trebuie sa ne raportam la ea, asa cum e ea, nu asa cum am vrea-o. Vrem o tara ca afara? Perfect, hai sa muncim ca afara!

Avem cardul de sanatate de, in curand, un an de zile. Aveti o statistica precisa cat si de unde s-a economisit cu ajutorul lui?

Da. E proaspata, miercuri am prezentat-o impreuna cu dl presedinte Ciurchea in sedinta de guvern. Comparand 2014 cu 2015, cu aceeasi suma de bani au fost oferite cu mult mai multe servicii si programe de sanatate. Pacientii au beneficiat de mult mai multe interventii cu aceeasi suma. Au fost reduse raportarile pe aceleasi CNP-uri la nesfarsit, dar acest lucru s-a mutat in zona copiilor unde cardul nu functioneaza.

Si intentionati sa introduceti cardul si pentru copii?

Da. Dupa discutia din Guvern am convenit cu premierul sa pregatim aceasta propunere pe care o vom discuta.

Unde ati constatat ca se intamplau cele mai importante drenaje de bani: medici de familie, spitale, specialisti, laboratoare etc?

Nu suntem organe de ancheta, nu discutam in acest mod, ci vrem sa aratam ce s-a facut in plus cu banii economisiti. In acest moment important e ca pacientii au beneficiat de mult mai mult.

Ce inseamna in cifre "mult mai mult"?

Numarul bolnavilor cu afectiuni oncologice in tratament cu molecule scumpe a crescut la peste 10.000 in anul 2015, fata de 8.800 in anul 2014.

De asemenea, peste 14.000 de pacienti au beneficiat de servicii in cadrul subprogramului de radioterapie a bolnavilor cu afectiuni oncologice, implementat in luna mai 2015.

In dializa, sumele alocate acestui program au crescut in 2015 cu peste 80 de milioane lei fata de 2014. Si exemplele pot continua.

Dar sunt si probleme de functionare a cardului de sanatate. Periodic, mai ales in zilele de vineri, aflam ca sistemul se blocheaza. Credeti ca se impun imbunatatiri in functionarea lui?

Fara doar si poate. Motivele pentru care se intampla acest lucru sunt multe si complexe. Am condus un spital, am avut si noi probleme, insa le-am depasit si nu am avut dificultati majore cu raportarea. Au fost 2-3 cazuri, dar nu luni de zile in care sa nu ne luam banii. Si utilizatorii trebuie sa se straduiasca sa puna cap la cap sistemul lor informatic cu sistemul informatic al Casei.

Dar lucrati la imbunatatirea softului?

Da. Softul este upgradat continuu. Dar ar trebui sa se lucreze si in partea cealalta, a utilizatorilor.

Deci spuneti ca avem un sistem sanitar finantat dupa puterile societatii, criticat prea sever, iar utilizarea banilor este din ce in ce mai buna datorita cardului. Totusi, va intreb din nou, ce probleme ati identificat in sistem? Unde aveti de lucru anul acesta?

Avem o problema de depopulare a sistemului. Nu atat in zonele urbane, cat in zonele rurale si in localitatile mai mici. Sper ca vom putea sa ne incadram intr-o politica guvernamentala mai larga.

Medici la sate, inteleg. Cum?

Sunt multi specialisti care se implica in mod direct in identificarea modalitatilor prin care va creste calitatea vietii oamenilor din zonele rurale.

Omului aceluia trebuie sa ii asiguri o locuinta, unde sa traiasca decent, un loc unde sa munceasca. Sigur, nu se poate intr-un an.

Am identificat localitatile fara medici. Ele sunt multe. Iau in calcul mai multe ipoteze: varianta in care sa construiesti dispensare, case sau sa le reabilitezi pe cele existente. Autoritatile locale trebuie sa fie parte a demersului.

Luam in calcul si un proiect pilot, al telemedicinei, finalizat in decembrie. In Tulcea, Galati, Braila, Constanta, aproximativ 200 de medici de familie au fost dotati cu anumite echipamente si informatiile pot fi transmise catre medici specialisti.

Ne gandim la o eventuala extindere a programului. Bugetul nu va permite sa finantam direct o astfel de operatiune, dar din fericire avem specialisti care se pricep la atragerea de fonduri europene.

Exista insa si in orasele mari specialitati depopulate. Ce faceti cu ele?

Da si avem problema rezidentiatului pe care am atacat-o deja. Zilele acestea ne vom intalni cu rectorii UMF. Ne gandim sa organizam un rezidentiat care sa asigure cat de multe locuri de munca, care sa fie bine renumerate, iar medicii sa isi poata face meseria cat mai bine.

Bine remunerate inseamna ca va ganditi la noi majorari salariale anul acesta?

N-as face o promisiune. Cautam solutii pentru ca veniturile tuturor medicilor sa creasca.

Dar nu e vorba doar despre bani. Tinerii medici se plang ca in spitale exista feudele sefilor de sectie, "jupani" care nu sunt evaluati pe criterii de performanta si raman, daca vor, insurubati in scaune pana la pensie. Aveti in plan sa spargeti aceste feude?

Una dintre solutiile la care ne-am gandit a fost evaluarea activitatii profesionale clinice. O varianta prin care rezidentul si formatorul sa se valideze reciproc. Rezidentul sa valideze participarea la anumite proceduri, formatorul sa ii valideze activitatea de zi cu zi, astfel incat la sfarsitul perioadei rezidentul sa aiba un parcurs profesional complet, usor de vizualizat, dar sa se poata vedea si ce a lucrat cu el formatorul.

Se va vedea fiecare specialist ce a lucrat in fiecare luna, astfel incat salarizarea sa fie diferentiata. Am putea gandi un punctaj atat pentru tinerii medici, cat si pentru formatori, in functie de care sa se poata evalua ce a facut fiecare.

Activitatea clinica e cea mai putin evaluata la un medic. Colegiul Medicilor evalueaza formarea profesionala, dar activitatea clinica nu e punctata nicaieri.

Infectiile intraspitalicesti reprezinta una dintre prioritatile pe care le-ati anuntat in planul de masuri. Cum anume ganditi sa le combateti?

Noi deocamdata nu prea stim cum stam, deoarece capacitatea de identificare arata ca avem prea putini specialisti epidemiologi, mai putin de jumatate fata de numarul de spitale. Avem un raport al unui grup de specialisti, insotit de un plan de recomandari.

Cum anume ganditi, in mod concret, sa scoateti infectiile nosocomiale din subraportare ca sa stiti cum stati si cu ce luptati?

Vom modifica contractul de management. Momentan se da un interval in care trebuie sa ne incadram, ca un fel de raportare la hectar a productiilor de grau din alte vremuri.

In schimb, ar trebui reglementata obligativitatea managerului de a forma o echipa cu microbiolog, epidemiolog, infectionist, farmacist cu specialitate clinica, care sa puna in evidenta infectiile nosocomiale. Noi intotdeauna am mers pe solutia mai ieftina, dar acest lucru trebuie nuantat.

Statisticile arata ca in Romania consumul de antibiotice este dublu fata de media UE si jumatate din el este nejustificat. Cum veti combate acest fenomen strans legat de infectiile nosocomiale?

Trebuie respectate protocoalele.

Lucrati la ele?

Da, in paralel cu restul masurilor. Pe 8 februarie cred ca vom lansa acest program de sanatate privind infectiile, iar in 9 si 10 voi participa la Amsterdam la intalnirea cu toti ministrii Sanatatii si ai Agriculturii din UE pe aceasta teama. Problema e paneuropeana.

O alta prioritate anuntata este legea vaccinarii. Deocamdata insa vedem sincope periodice in aprovizionarea cu vaccin, astfel incat luni de zile imunizarile se blocheaza. Cum veti face sa nu mai apara asemenea intreruperi?

Nu le avem numai noi. Ele sunt consecinta faptului ca sunt prea putini producatori mondiali. Este o problema recurenta.

De nerezolvat?

In acest moment, da. Producatorii sunt putini si se orienteaza spre clientii mai bogati. Noi avem preturi mici prin negociere, respectam contractele, avem preturi bune la medicamente. Legea vaccinarii ne va obliga pe noi insine, minister, sa asiguram aceste vaccinuri.

Numai ce spuneati ca nu se poate in mod constant.

Nimeni nu poate cere realizarea imposibilului. Ne obligam sa ne facem treaba si recomandam populatiei vaccinurile necesare, fara a sari calul.

Exista un trend destul de puternic antivaccinare. Cum veti obliga parintii sa asculte recomandarea? Prin sanctiuni?

Nu e vorba atat de a impune cu forta unele lucruri, cat de a explica si a convinge ca asa e bine. Simplul fapt ca nu va mai fi acceptat copilul nevaccinat la scoala sau gradinita va fi o sanctiune cumplita. Dar ea exista deja prin lege.

Se aplica aceasta prevedere legala? Copiii nevaccinati nu sunt primiti in scoli si gradinite in acest moment?

Nu ma ocup cu acest lucru, eu va spun ce stiu ca exista.

Ati anuntat ca prioritate si profilaxia. Cum si in ce zone intentionati sa o faceti?

Educatia pentru sanatate si profilaxia sper sa fie prioritati care sa depaseasca limitele acestei guvernari. Vom extinde progamele de profilaxie in zona mamei si copilului si in zona cancerelor de col si, pilot, de san si de colon. Colegii din minister cauta solutii pentru accesare de fonduri peste cele ale ministerului.

Vicepremierul Dancu imi spunea anul trecut ca fiecare ministru urmeaza sa faca o evaluare a functionarilor din minister pentru a incepe curatarea administratiei de balast. Ati inceput si dvs o asemenea evaluare?

Sigur ca da. Cred ca, fiind anul acesta asa de scurt, a forma o echipa din ceea ce exista care sa performeze este cu mult mai important. Aceasta e paradigma in care functionez.

Ce ati descoperit?

Cand esti in operatie nu te apuci sa te incanti de ce gasesti acolo, ca nu intotdeauna e ce credeai inainte de a incepe. Trebuie sa rezolvi problema.

La finalul acestui mandat, in principiu de un an, ce va propuneti sa lasati in urma dvs?

Speranta ca se pot continua niste lucruri pe care le incepem si despre care v-am vorbit.

Dar in mod concret, in afara de speranta, pacientul ce va simti dupa mandatul tehnocratului Patriciu Achimas - Cadariu?

Mi-as dori ca pacientul sa aiba mai multa incredere in sistem.

Ea trebuie castigata. Cum?

Prin ceea ce vom face anul acesta.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#ministrul Sanatatii Achimas Cadariu, #infectii intraspitalicesti antibiotice, #exod medici, #lege vaccinare , #ministrul Sanatatii