Patriciu Achimas Cadariu, explicatii dupa demisie: Am prezentat propuneri de legi, nu liste de cumparaturi

Luni, 09 Mai 2016, ora 15:48
6917 citiri
Patriciu Achimas Cadariu, explicatii dupa demisie: Am prezentat propuneri de legi, nu liste de cumparaturi

Ministrul demisionar al Sanatatii, Patriciu Achimas Cadariu, a explicat luni dupa-amiaza care au fost motivele pentru care a ales sa demisioneze si a vorbit despre scandalul dezinfectantilor.

"Am avut o discutie cu premierul Dacian Ciolos, dupa ce anuntase ca va fi intrunita comisia pentru rezolvarea problemei dezinfectantilor. Au existat probleme de abordare, motive pentru care am decis sa-mi inaintez demisia.

Principala preocupare o reprezinta siguranta pacientilor, in conditiile respectarii legii. Am ales sa realizam analizele care puteau fi facute cel mai rapid, pentru a putea lua masurile administrative potrivite.

Nu putem sa vorbim despre analize in laboratoare neautorizate, pentru ca acest lucru poate sa coste Romania in justitie", a spus Achimas Cadariu, adaugand ca, in programul infectiilor nosocomiale, "am prezentat propuneri de legi si schimbari de personal care se impun, nu liste de cumparaturi".

Scandalul dezinfectantilor diluati E oficial: Achimas Cadariu si-a dat demisia de la Ministerul Sanatatii

Acesta a comentat si reactiile dupa declaratiile sale de miercuri, referitoare la faptul ca sub 5 la suta dintre testele efectuate in cazul dezinfectantilor diluati au fost neconforme.

"S-a discutat mult despre declaratiile mele despre acele 5 procente. Cele 5 procente se refereau la 5 procente din totalul testelor de sanitatie care au fost facute. Nu am publicat lista spitalelor pentru ca eram in contextul anchetei penale. Acea lista trebuie interpretata deoarece una este cand apare un test pozitiv, care poate sa aiba mai multe cauze.

Principala preocupare a noastra o reprezinta siguranta cetateanului. Pacientii nu cred ca trebuie sa fie trasi intr-un joc in care sa li se induca panica, pentru ca e singurul sistem pe care il avem si majoritatea pacientilor nu isi permite sa ia un bilet si sa plece din tara", a mai declarat Patriciu Achimas Cadariu.

Dacian Ciolos, ministru interimar al Sanatatii

In ce priveste dezinfectantii, ministrul demisionar al Sanatatii a explicat ca acestia reprezinta "o parte a sistemului de sanatate si o parte a infectiilor nosocomiale".

"Planul de control al infectiilor nosocomiale l-am lansat recent si are scopul de a reda increderea pacientilor. Un astfel de plan nu se face prin masuri pompieristice sau prin explozii de petarde la televizor. (...) Sunt parte a sistemului si imi doresc schimbarea sistemului si toate bunele mele intentii au fost puse in joc", a mai spus Patriciu Achimas Cadariu.

Acesta si-a dat demisia din functie, luni, in urma scandalului legat de dezinfectantii diluati din spitale. Interimarul va fi asigurat de prim-ministrul Dacian Ciolos, astfel ca nu va fi facuta o propunere pentru acest portofoliu in perioada imediat urmatoare.

Citeste si:
Clotilde Armand s-a adresat conducerii PNL cu duritate: „USL ucide. La propriu. Fără nicio exagerare”
Clotilde Armand s-a adresat conducerii PNL cu duritate: „USL ucide. La propriu. Fără nicio exagerare”
Primarul Sectorului 1 a criticat dur comportamentul consilierilor PNL din forul legislativ local. Primarul Sectorului 1 Clotilde Armand afirmă că ”USL ucide”, după ce consilierii PSD şi...
Ludovic Orban rămâne oficial fără funcția de președinte al Camerei Deputaților
Ludovic Orban rămâne oficial fără funcția de președinte al Camerei Deputaților
Plenul Camerei Deputaţilor va lua luni, 18 octombrie, act de demisia lui Ludovic Orban din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor şi de vacantarea funcţiei. Biroul Permanent va stabili...
Sursa: Ziare.com