Scandalul dezinfectantilor: Ministrul Sanatatii a cumparat produse de la Hexi Pharma pe vremea cand a condus spitalul oncologic din Cluj

Miercuri, 04 Mai 2016, ora 19:25
2720 citiri
Scandalul dezinfectantilor: Ministrul Sanatatii a cumparat produse de la Hexi Pharma pe vremea cand a condus spitalul oncologic din Cluj
Foto: site Guvernul Romaniei (Arhiva)

Institutul Oncologic din Cluj a achizitionat in perioada 2012-2015, de la firma Hexi Pharma, prin licitatie deschisa, doi dezinfectanti in valoare de 44.446,56 lei, reprezentand 11,36 la suta din totalul bugetului alocat dezinfectantilor, a anuntat ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas-Cadariu.

"In perioada cat am fost director la Institutul Oncologic din Cluj, intre 2012 si 2015, institutul a achizitionat de la firma mentionata (Hexi Pharma - n.red.) prin oferta deschisa pe SEAP (Sistemul electronic de achizitii publice - n.red), offline, licitatie deschisa, doi dezinfectanti. Practic, au fost trei acorduri-cadru, doua pentru unul dintre dezinfectanti, si un altul pentru celalalt. Consecutiv, au fost 13 contracte subsecvente.

Putem multiplica la nesfarsit numarul de contracte, dar practic au fost trei acorduri-cadru, ele se fac pe o suma, dar cum spitalele nu au acea suma deodata, se fac acorduri-cadru si asupra modului in care se plateste, in masura in care spitalul are bani. Fac precizarea ca suma totala a achizitiilor de dezinfectanti, reala si nu cea din contract, se face pana intr-o anumita suma, din contract platesti o anumita parte, nu esti obligat sa il platesti pe tot. La noi a fost de 44.446, 56 lei, adica 11,36 la suta din bugetul alocat dezinfectantilor", a explicat ministrul Sanatatii, citat de News.ro.

Dosar penal in cazul dezinfectantilor diluati folositi in spitale

Achimas-Cadariu a mai spus ca, la Institutul Oncologic din Cluj, primea saptamanal un raport privind infectii nosocomiale, insa nimeni nu a semnalat probleme legate de produsele Hexi Pharma.

"In plus, in septembrie 2015 am avut un audit al Curtii de Conturi care a afirmat fara rezerve ca totul este in regula", a mai spus ministrul.

Intrebat daca spitalele erau obligate sa anunte public rezultatele neconforme, ministrul a spus ca multe lucruri nu au fost transparentizate.

"Este obligatia fiecarui spital sa raporteze la Directia de Sanatate Publica daca a avut probleme cu anumite produse si daca a returnat cantitati din produsele neconfrome, dar multe lucruri nu au fost transparentizate", a adaugat Patriciu Achimas-Cadariu.

Ministrul Sanatatii a anuntat, miercuri, ca, dintre cele 3.526 de teste de sanitatie efectuate la nivel national pentru produsele Hexi Pharma, sub 5 la suta sunt neconforme, apreciind ca, in acest moment, pacientii din spitale sunt in siguranta.

"Sunt 3.526 de probe recoltate, dintre acestea un numar de sub cinci procente au fost teste neconforme pentru diferitele produse biocide testate. Testarea s-a facut in laboratoarele unitatilor sanitare, in laboratoarele Directiiilor de Sanatate Publica si in laboratoare private cu care unitatile sunt in contract", a precizat Achimas-Cadariu.

Ministrul Sanatatii a explicat in ce au constat testele de sanitatie.

"Practic, se verifica pe suprafete, pe maini, pe obiecte modul in care procesul de curatenie si dezinfectie se realizeaza, in mod corespunzator, daca produsul utilizat a avut efectul scontat in sensul distrugerii microorganismelor", a spus Patriciu Achimas-Cadariu.

Scandalul dezinfectantilor Ministrul Sanatatii: Pacientii sunt in siguranta in acest moment

Ministrul a sustinut ca, in peste 95 la suta dintre situatii, testele au fost conforme.

"Sigur ca ne punem problema acolo unde apar testele neconforme. Am dispus sa se ia toate masurile administrative, conform legii, de la caz la caz, pana la suspendarea utilizarii acestor substante, pana la clarificarea situatiei", a adaugat ministrul.

El a mai spus ca toate rezultatele verificarilor facute vor fi puse la dispozitia organelor de ancheta.

Scandalul Hexi Pharma a izbucnit dupa ce Gazeta Sporturilor si jurnalistul Catalin Tolontan au dezvaluit, bazandu-se pe declaratiile si pe documentele furnizate de fosti angajati ai firmei, ca dezinfectantii furnizati de aceasta spitalelor au concentratii mai mici decat cele inscrise pe eticheta. De asemenea, jurnalistii au relatat ca patronul firmei, Dan Condrea, este actionar la o firma care asigura servicii de curatenie in spitale, aceasta avand acelasi administrator ca si Unilab, laboratorul unde ar trebui sa fie verificata calitatea dezinfectantilor. Analize facute in laboratorul de stat ICECHIM au aratat ca dezinfectantii livrati de Hexi Pharma au o concentratie de 10 ori mai mica decat cea din reteta.

In urma acestor relatari, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a inceput o ancheta, iar ministrul Sanatatii a dispus un control la spitale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Cadariu contracte Hexi Pharma, #Cadariu dezinfectanti Institutul Oncologic , #ministrul Sanatatii