Scandalul dezinfectantilor Ministrul Sanatatii: Pacientii sunt in siguranta in acest moment

Miercuri, 04 Mai 2016, ora 15:07
3023 citiri
Scandalul dezinfectantilor Ministrul Sanatatii: Pacientii sunt in siguranta in acest moment

Ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas Cadariu, a tinut o conferinta de presa pe tema dezinfectantilor diluati folositi in spitale din Romania.

Ministrul a precizat ca sub 5 la suta dintre testele efectuate au fost neconforme, subliniind ca orice afirmatie referitoare la acest caz trebuie sustinuta de dovezi.

"Principala noastra responsabilitate este siguranta pacientilor nostri. Este datoria noastra sa verificam orice suspiciune apare, cand exista cel mai mic semnal, cand apar lucruri care pot sa afecteze siguranta pacientilor nostri.

Functionam intr-un cadru legal, in care orice afirmatie trebuie sustinuta de dovezi, care sa provina din surse autorizate.

Am vorbit cu prim-ministrul, ieri (marti - n.red.), si l-am informat de toate aspectele care au aparut intre timp. Discutasem si saptamana trecuta si am ramas in contact constant si in timpul sarbatorilor de Paste", a spus ministrul.

In ce priveste testele recoltate, acesta a mentionat ca au fost 3.526, iar circa 150 au fost neconforme.

Patriciu Achimas Cadariu a subliniat ca s-a luat decizia de suspendare a folosirii unor substante si ca "testarea s-a facut in laboratoarele unitatilor sanitare, in laboratoarele directiilor de sanatate publica".

"Unde sunt testele neconforme, am dispus sa se ia masurile legale, de la caz la caz. Toate rezultatele verificarilor facute vor fi puse la dispozitia organelor de ancheta. Specialistii ministerului colaboreaza indeaproape cu Parchetul", a mai spus ministrul Sanatatii, adaugand ca pacientii "sunt in siguranta in acest moment".

Dosar penal in cazul dezinfectantilor diluati folositi in spitale

Parchetul General a confirmat ca a fost deschis un dosar penal dupa dezvaluirile aparute in presa cu privire la dezinfectantii diluati folositi de mai multi ani in spitalele din Romania.

"Procurorii au dispus in cauza inceperea urmaririi penale cu privire la fapta sub aspectul savarsirii infractiunilor de zadarnicire a combaterii bolilor prev. de art. 352 Cod penal si falsificarea si substituirea de alimente sau alte produse prev. de art. 357 alin. 2 Cod penal", se arata intr-un comunicat remis miercuri presei de Ministerul Public.

Miercuri dimineata, presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, i-a cerut public noului procuror general Augustin Lazar sa spuna daca s-a deschis sau nu un dosar in aceasta cauza.

Scandalul dezinfectantilor: Premierul Ciolos, intalnire cu Ministrul Sanatatii - Cand se fac publice primele concluzii

Scandalul a izbucnit dupa ce jurnalistul Catalin Tolontan a publicat pe site-ul sau o ancheta din care reiesea ca dezinfectantii furnizati de Hexi Pharma spitalelor au concentratii mai mici decat cele inscrise pe eticheta. Analize ulterioare au aratat ca este vorba de o concentratie de 10 ori mai mica.

In acest context, ministrul Sanatatii a anuntat saptamana trecuta ca a fost dispus controale la mai multe spitale din tara, iar Hexi Pharma a demarat o ancheta interna, in timp ce Parchetul General s-au autosesizat in acest caz. Reprezentantii firmei Hexi Pharma au negat toate acuzatiile.

Citeste si:
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Preşedintele PNL Bucureşti, primarul Sectorului 6 Ciprian Ciucu, a spun sâmbătă, 22 ianuarie,despre greva de la STB că este „ilegală, imorală şi penală”. Esilul susține că acest...
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Tudor Prisecaru a fost numit vineri în funcția de secretar de stat în ministerul Cercetării și Digitalizării, printr-o decizie a premierului Nicolae Ciucă. Potrivit CV-ului, Prisecaru este...