Cand moartea te loveste pe terenul de fotbal

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Sambata, 07 Mai 2016, ora 14:00
4283 citiri
Cand moartea te loveste pe terenul de fotbal

Credeam cat se poate de sincer ca am lasat in spate vremurile in care fotbalistii mureau pe terenul de joc, ma gandeam la avansul luat de medicina sportiva, la controalele tot mai stricte, la afectiunile descoperite din timp. Soarta are insa felul ei crud de a ne demonstra cat de mult gresim.

Dinamovistul Patrick Ekeng a murit la numai 26 de ani dupa ce s-a prabusit pe gazon in timpul meciului cu Viitorul. O faza banala de joc, mingea era plimbata in zona mediana a terenului si jucatorul african, fara a fi atins de nimeni, se prabuseste pur si simplu pe spate.

Dupa cateva momente de stupoare, sunt doi jucatori care banuiesc probabil cat este de grav si alearga spre el, cerand in acelasi timp interventia echipei medicale. Doctorii lui Dinamo alearga cu dificultate, cara bineinteles obisnuitele genti burdusite cu pansament si spray-uri cu kelen, dar si laditele cu apa. Apoi lucrurile se complica. Prima manevra medicala efectuata de echipa medicala a departamentului medical de la Dinamo este intoarcerea pe o parte a lui Ekeng! Teoretic ajuta ca victima sa nu-si inghita limba si sa elibereze intrucatva caile respiratorii. Cand inima nu-ti mai bate insa, pare o manevra nu doar inutila, ci si periculoasa.

Patrick Ekeng a murit: Doctor de la Spitalul Floreasca: NU a fost resuscitat pana sa ajunga la spital

Se pierd in continuare momente care fac diferenta intre viata si moarte in cazul unui stop cardio-respirator, medicii lui Dinamo par ca se lupta sa-l faca pe jucator sa nu-si inghita limba, iar intr-un final se cere ceva, se face semn catre margine si intervine masinuta-targa a clubului, utilizata pentru evacuarea fotbalistilor accidentati de pe gazon. Intra masinuta, se opreste langa jucator, mai trec vreo 30 de secunde si abia apoi incep semnele disperate catre echipajul ambulantei sa intre pe teren!

Potrivit cronometrului celor de la DolceSport, una din televiziunile care a transmis meciul, din momentul in care Ekeng s-a prabusit pe gazon si pana cand echipa medicala a lui Dinamo a cerut asistenta ambulantei a trecut cel putin un minut si 15 secunde. Pe transmisia TV intra reluari ale golurilor, iar cand revenim in direct, 40 de secunde mai tarziu, ambulanta este langa jucator.

Dar lucrurile se petrec, in continuare, intr-un mod in care pe mine unul, ca un amator care nu cunoaste procedurile decat din ce a mai vazut si citit de-a lungul anilor, ma socheaza. Stiind acum ca a fost vorba despre un stop cardio-respirator si presupunand ca un medic de urgenta din echipajul ambulantei isi da seama in cateva secunde, ma asteptam sa vad inceperea manevrelor de resuscitare pe teren, intai cu masaj cardiac si apoi prin utilizarea defibrilatorului mobil si medicatie specifica. Am vazut, in schimb, un jucator ridicat ca un sac de cartofi, pus pe targa care nici macar nu parea coborata si urcat apoi in ambulanta.

Patrick Ekeng a murit: Doctorul Serban Bradisteanu lanseaza acuzatii grave: S-a pierdut timpul! Ar fi avut sanse maxime de supravietuire

Ce s-a intamplat apoi ne-a spus un medic de la Spitalul Floreasca, acolo unde dinamovistul a ajuns in cateva minute "fara manevre de resuscitare".

Dupa anuntul decesului s-a pornit iuresul vanatorii de vrajitoare, cei socati de aceasta tragedie incepand sa arate cu degetul, iar posibilii vinovati incercand cu disperare sa scape de responsabilitate. Doctor in tribune spargand seminte, ambulanta fara dotarile obligatorii, medic care face controalele pe genunchi si cate si mai cate... Totusi, nimeni nu pare interesat in momentul de fata de a face ceva pentru ca asa ceva sa nu se mai intample niciodata!

Ancheta, intelegem ca este si una penala in desfasurare, va stabili ce s-a intamplat. Incepand cu autopsia, care va releva daca Ekeng avea vreo afectiune misterioasa si nedescoperita si terminand cu dosarul politistilor de la Omoruri, care ar trebui sa afle daca interventia medicala s-a desfasurat in conformitate cu dispozitiile legale.

Patrick Ekeng a murit: A fost deschis dosar penal si au fost ridicate documente - UPDATE

Pe noi, de-acum inainte, ar trebui sa ne intereseze insa si altceva. Ar trebui sa ne intereseze imbunatatirea protocolului de interventie a ambulantelor in timpul evenimentelor sportive.

Ma gandesc din nou la echipa medicala a lui Dinamo, cea care a pierdut mai bine de un minut intorcand intr-o parte si stropind cu apa un pacient aflat in stop cardio-respirator. Daca protocolul ar fi prevazut obligativitatea echipei medicale din ambulante de a urmari ce se intampla in teren si de a interveni fara sa mai astepte solicitarea doctorului sportiv? E o idee si nimic mai mult. Dar asa cum stewarzii prezenti la meciuri trebuie sa fie cu ochii pe tribune, de ce nu s-ar putea ca in cele 90 de minute ale unei partide de fotbal medicii de pe ambulante sa fie consemnati la masini si obligati sa urmareasca ce se intampla pe teren. Nu jocul in sine, ci oamenii care il practica. Iar atunci cand observa un sportiv ca Ekeng prabusindu-se din senin pe gazon, sa intervina de urgenta, chiar inaintea doctorului sportiv.

Ma tem insa ca in perioada urmatoare se va marsa pe aceasta vanatoare de vrajitoare, de cautare nebuna de vinovati, iar esentialul se va pierde. Esentialul, in momentul de fata, este ca asemenea tragedii sa nu se mai repete. Si ele nu se vor mai repeta doar daca protocoalele si regulamentele vor fi modificate, iar statutul medicilor sportivi va fi redus la ceea ce sunt si de fapt.

Pentru ca, sa fim sinceri, chiar si in cazul in care ancheta va stabili ca medicii de pe ambulanta, ca cei de la Dinamo, clubul sau oricine mai vreti vor fi gasiti vinovati si vor fi condamnati, o mentinere a reglementarilor in forma de astazi va face ca o noua tragedie similara, fie ca este vorba despre fotbal, handbal sau orice alt sport, sa devina o chestiune de timp.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Patrick Ekeng mort, #Ekeng Dinamo mort teren, #fotbalist mort teren , #murit