Ministra Culturii, Raluca Turcan, a anunțat miercuri, 15 mai, lista propunerilor României pentru Patrimoniul Mondial UNESCO. Din totalul de patru propuneri, doar una este naturală, restul fiind culturale. Comitetul UNESCO are deja în evaluare două dosare susținute de țara noastră.
Noile dosare depuse de România includ ctitorii domnești din Țara Românească și Moldova, reședințe Regale din Sinaia, foste închisori comuniste din România și Peștera Movile, a anunțat Raluca Turcan pe o rețea de socializare.
Este vorba despre Biserica „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași și Biserica episcopală „Adormirea Maicii Domnului” a Mănăstirii Argeșului din Curtea de Argeș, castelele Peleș și Pelișor din Sinaia, foste închisori comuniste din București, Râmnicu Sărat, Pitești, Făgăraş și Sighetu Marmaţiei, alături de Peștera Movile de lângă Mangalia.
„Prin calitățile excepționale ce fundamentează valoarea culturală sau naturală, (obiectivele, n.r.) au potențialul de a fi recunoscute la nivel internațional pentru importanța pe care o au pentru generațiile prezente și viitoare”, a scris Raluca Turcan pe Facebook.
Pe lângă noile dosare, țara noastră mai are un dosar în pregătire și două sunt în evaluare, iar decizia va fi luată de UNESCO în mai puțin de două luni.
„România are în lucru pregătirea dosarului transnațional de nominalizare (împreună cu Bulgaria, Croația și Serbia) pentru Frontierele Imperiului Roman - Limesul Dunărean, segmentul estic și are, de asemenea, în evaluare două dosare de nominalizare pentru care Comitetul Patrimoniului Mondial urmează să ia o decizie în cadrul celei de-a 46-a reuniuni din India, în luna iulie 2024: Ansamblul Monumental realizat de Constantin Brâncuși la Târgu Jiu și Frontierele Imperiului Roman - Dacia”, a mai spus ministra.