Al doilea Sistem Patriot a fost operaționalizat în România. Ce înseamnă pentru securitatea țării

Vineri, 14 Iunie 2024, ora 16:10
3235 citiri
Al doilea Sistem Patriot a fost operaționalizat în România. Ce înseamnă pentru securitatea țării
Al doilea Sistem Patriot al Rmâniei a fost operaționalizat vineri FOTO Facebook/ Ministerul Apararii Nationale, Romania - www.mapn.ro

Al doilea Sistem Patriot al Rmâniei a fost operaționalizat vineri, 14 iunie, la poligonul Capu Midia.

Poligonul de la Capu Midia, situat în zona Mării Negre, a fost gazda testelor pentru cea de-a doua baterie Patriot, menită să asigure protecția flancului estic al NATO, în contextul solicitărilor Ucrainei pentru echipamente de înaltă precizie pentru apărarea împotriva atacurilor aeriene rusești, potrivit adevarul.ro.

„Un obiectiv național în derularea exercițiului îl constituie finalizarea procesului de operaționalizare a celui de-al doilea sistem PATRIOT care, prin executarea tragerilor reale în poligonul din Capu Midia, va fi certificat „gata pentru îndeplinirea unei misiuni (mission capable)”.”, a transmis Ministerul Apărării Naționale, pe Facebook.

Peste 1.300 de militari din România şi din nouă state aliate participă la un exerciţiu NATO menit să simuleze apărarea flancului estic al alianţei de un atac rusesc. Vor fi folosite sisteme de rachete PATRIOT, HAWK, dar şi aeronave F-16, IAR-330, IAR-99 şi YAK-52.

La baza „Mihail Kogălniceanu" din judeţul Constanţa se desfăşoară unul dintre cele mai mari exerciţii de apărare aeriană a flancului estic al NATO, Rammstein Legacy 2024. Sunt prezente unităţi anti-rachetă şi avioane de luptă din 15 ţări NATO. În cadrul exerciţiului, avioanele de luptă şi elicopterele din arsenalul ţărilor NATO simulează un atac aerian asupra unităţilor de la sol. Pentru prima dată de la integrarea în NATO, la acest exerciţiu participă şi forţele aeriene finlandeze.

Al doilea sistem Patriot devine operaţional în timpul exercițiului militar

În contextul războiului din Ucraina, dar mai ales în contextul manevrelor făcute de armata rusă în Marea Neagră, militarii care participă la exerciţiul NATO au spus că au întâmpinat problemele ridicate de bruiajul rusesc. Asta nu i-a împiedicat pe aliaţi să-şi ducă la bun sfârşit misiunile din România.

În timpul exercițiului militar va deveni operaţional al doilea sistem Patriot. Pe 13 și 14 iunie, se vor executa trageri reale în poligonul de la Capul Midia. La finalul tragerilor, sistemul Patriot va fi certificat 100% pentru misiuni de luptă reale. Preşedintele Klaus Iohannis a convocat CSAT-ul pentru săptămâna viitoare. În cadrul şedinţei CSAT se va decide dacă vom dona Ucrainei un sistem Patriot, arată sursa citată.

MApN neagă că avioane F16 ar fi decolat din România pentru misiuni în Ucraina: "Sursele imaginare ale propagandei ruse transmit informații false"
MApN neagă că avioane F16 ar fi decolat din România pentru misiuni în Ucraina: "Sursele imaginare ale propagandei ruse transmit informații false"
Ministerul Apărării Naționale a criticat luni, 15 iulie, dezinformarea cu privire la așa-zise misiuni executate în spațiul aerian ucrainean de aeronave F-16 care au decolat din România....
România și-a „atins toate obiectivele stabilite” la Summitul NATO: „Culoarul militar este absolut necesar”
România și-a „atins toate obiectivele stabilite” la Summitul NATO: „Culoarul militar este absolut necesar”
Discuțiile în marja Summitului NATO au adus pentru România mai multe rezultate, fiind menționată de liderii politici români inclusiv abordarea subiectului cu reprezentanții de la Washington...
#Patriot, #sistem patriot, #MApN , #mapn
  1. Un val de jafuri a pus pe jar poliția suedeză. Deși zeci de locuințe au fost sparte în centrul capitalei Stockholm, nu există niciun suspect
  2. Strigătul disperat al fermierilor: „E totul uscat. Ne vom duce toate animalele la abator”. „Ar trebui să nu stăm la mâna Comisiei Europene”
  3. Liderul extremei drepte din PE a votat împotriva rezoluției de susținere a Ucrainei. "Fragilizează unitatea europeană"
  4. Una dintre gărzile de corp care au intervenit în timpul tentativei de asasinat asupra lui Trump este o rusoaică
  5. Atac dur la adresa lui Biden al unui înalt oficial american. "E doar o marionetă. O unealtă prin care stânga își impune agenda"
  6. Un britanic este noul reprezentant al Alianței Nord-Atlantice în Ucraina. Cine este el și care este scopul trimiterii sale la Kiev
  7. Trump renunță la diplomație. Taiwanul trebuie să plătească pentru că SUA îl apără. "Nu suntem diferiţi de o companie de asigurări"
  8. Angela Merkel împlinește 70 de ani: omagii şi regrete
  9. Motivul pentru care Loredana a plecat de la X Factor: ”Cu părere de rău vă anunț”
  10. Daniel Tudorache, trimis după gratii în "Dosarul diamantelor". Cât va sta la "răcoare" fostul primar al Sectorului 1