Soluții disperate ale patronilor care nu găsesc personal: Firma care a angajat deținuți și le oferă cazare. 3 zile muncite sunt echivalente cu 4 zile din pedeapsă

Sambata, 28 Ianuarie 2023, ora 08:35
5049 citiri
Soluții disperate ale patronilor care nu găsesc personal: Firma care a angajat deținuți și le oferă cazare. 3 zile muncite sunt echivalente cu 4 zile din pedeapsă
Muncitori pe șantier FOTO Pixabay

Angajatorii găsesc soluții disperate din cauza lipsei muncitorilor în România. În județul Timisș, aproape 100 de firme caută lucrători pentru cele 1.700 de locuri de muncă vacante, potrivit Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

Unele firme au căutat lucrători printre deținuții de la Penitenciarul Timișoara, cărora pedeapsa le permite să lucreze în regim semideschis.

O companie din oraș folosește deținuți cărora le oferă și cazare. De aceste condiții au parte doar deținuții aflați în regim semideschis, condamnați la cel mult un an de închisoare.

"Nu fac absolut nici o diferență"

„E foarte bine, nu fac absolut nici o diferență, nu se uită urât la noi. Vorbesc ca de la om la om, ne respectăm reciproc. Am învățat foarte multe chestii bune aici. Cum să mă comport în societate, cum să respect un om și să știu să merg pe drum, să nu mai încalc legea, că totul se află”, a declarat un deținut pentru Euronews.ro.

„Reintegrare în societate se poate considera și perioada în care suntem la muncă. Suntem între oameni, lucrăm. În primul rând sunt greutățile sufletești. Pentru un om care n-a fost niciodată, e groaznic, dar trecem peste. Am greșit, plătim”, a declarat alt deținut.

Deținuții lucrează în trei schimburi

Una dintre companiile din Timișoara a închiriat un spațiu în care îi cazează pe deținuți. Imobilul poate adăposti 84 de persoane, iar deținuții sunt păziți de angajații Penitenciarului.

„Este pentru prima dată când o firmă din Timișoara este dispusă să încerce o astfel de colaborare, în care să pună la dispoziție spațiile de cazare pentru deținuții care prestează activități pentru firma respectivă”, a explicat Liviu Marica, director Penitenciarului Timișoara.

Deținuții lucrează în trei schimburi. Ei sunt cazați în secția exterioară a Penitenciarului Timișoara, în camere cu câte trei până la opt locuri.

Trei zile muncite sunt echivalente cu patru zile din pedeapsa deținuților.

Din contractele încheiate de firme cu Penitenciarul, deținutul primește 40%, iar restul este folosit pentru programe de calificare și reintegrare.

Companiile care angajează foști deținuți pot primi subvenții de la stat pentru trei ani, cu condiția să îi păstreze toată această perioadă.

#patroni, #lipsa angajati, #detinuti, #cazare, #firma , #angajati
Comentarii
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5
În județul Timisș...