Paul Anghel (ANPC): „Achiziţionaţi jucării potrivite pentru vârsta copilului şi numai din magazine specializate”

Marti, 03 Decembrie 2024, ora 13:24
752 citiri
Paul Anghel (ANPC): „Achiziţionaţi jucării potrivite pentru vârsta copilului şi numai din magazine specializate”
Copii într-un magazin de jucării Foto: Pixabay

Directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), Paul Anghel, recomandă părinţilor, în contextul sărbătorii de Moş Nicolae, să achiziţioneze jucării potrivite pentru vârsta copilului şi numai din magazine specializate.

Paul Anghel îi sfătuiește pe părinți să cumpere jucării doar din magazinele unde se eliberează documente de cumpărare, pentru a putea proba tranzacţia în cazul unor reclamaţii legate de calitatea sau siguranţa unui produs.

"Dacă doreşti să dăruieşti o jucărie care să nu reprezinte un pericol pentru copii, ci să fie un cadou practic, atractiv care să aducă zâmbete pe chipurile lor, trebuie să ţii cont de următoarele sfaturi: să achiziţionezi jucării numai din magazine şi/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanţă fiscală), pentru a putea proba tranzacţia, în cazul în care, în mod justificat, doreşti să reclami calitatea/siguranţa unui produs; să alegi întotdeauna jucării potrivite pentru vârsta copilului, capacităţile şi aptitudinile sale.

Jucăriile trebuie să fie însoţite de avertismente generale privind grupa de vârstă recomandată, care ajută la alegerea jucăriei; trebuie să ai în vedere faptul că jucăriile care nu sunt destinate unui grupe de vârstă specifice pot să îi rănească", a scris marţi, 3 decembrie, pe Facebook, Paul Anghel.

Potrivit acestuia, jucăriile trebuie să fie marcate pe corpul lor, "într-un mod vizibil, lizibil şi durabil", coordonatele producătorului şi/sau importatorului; numărul unic de identificare a jucăriei; marcajul de conformitate CE care conduce la supoziţia că jucăria este sigură.

Anghel menţionează în postarea sa că trebuie verificată existenţa instrucţiunilor de utilizare şi a avertismentelor specifice, însoţite de indicaţii privind precauţiile în utilizare pentru anumite categorii de jucării. "Acestea trebuie să fie traduse obligatoriu în limba română şi trebuie respectate", susţine directorul general al ANPC.

De asemenea, acesta transmite părinţilor să nu cumpere jucării cu părţi mici, detaşabile, pentru copiii sub 3 ani, deoarece aceştia au tendinţa să bage jucăriile în gură şi se pot îneca cu părţile mici.

Anghel are recomandări şi pentru părinţii care cumpără jucării funcţionale.

"Jucăriile funcţionale, adică cele care reproduc la scară redusă echipamente, aparate sau instalaţii destinate adulţilor, trebuie să poarte avertismentul "Atenţie! A se folosi sub strictă supraveghere a unei persoane adulte!". În plus, acestea vor fi obligatoriu însoţite de instrucţiunile de utilizare şi de măsurile de precauţie necesare pentru evitarea unor pericole", a mai scris Anghel pe pagina de socializare.

De asemenea, patinele şi skateboardurile destinate utilizării de către copii trebuie să fie însoţite de avertismentul: "Atenţie! A se purta echipament de protecţie." În plus, vor exista recomandări cu privire la echipamentul de protecţie.

Anghel subliniază că este necesară examinarea periodică a jucăriilor pentru eliminarea acelora care sunt stricate/uzate şi pot reprezenta un pericol pentru sănătatea şi siguranţa copilului.

Şi în privinţa dulciurilor, directorul general al ANPC recomandă achiziţionarea acestora numai din locuri autorizate. "Trebuie evitată cumpărarea de la vânzători ambulanţi, chiar dacă preţul oferit este comparativ mai mic. Înainte de cumpărare, trebuie verificată starea ambalajelor (integritate, etanşeitate) şi încadrarea produselor în data durabilităţii minimale, după caz, în data limită de consum stabilite de producător", arată directorul general al ANPC în postarea sa.

De asemenea, etichetele trebuie să conţină următoarele informaţii: denumirea produsului, numele şi adresa producătorului sau ale ambalatorului sau ale distribuitorului. În cazul produselor din import se vor înscrie numele şi adresa importatorului sau ale distribuitorului înregistrat în România, data durabilităţii minimale, cantitatea netă şi condiţiile de depozitare.

"Toate produsele din import trebuie să fie însoţite de etichete cu elementele de identificare şi informare în limba română", subliniază reprezentantul ANPC.

Pentru ciocolată şi produse din ciocolată trebuie menţionat în mod obligatoriu conţinutul de cacao substanţă uscată, exprimat în procente, iar în cazul ciocolatei umplute se menţionează produsul de umplutură. Se exceptează de la indicarea cantităţii nete produsele din ciocolată preambalate, cu o greutate mai mică de 50 grame. De asemenea, trebuie menţionat adaosul de cafea sau băuturi spirtoase, atunci când acesta depăşeşte 1% din masa produsului.

"Ciocolata proaspătă trebuie să prezinte o suprafaţă lucioasă, nestratificată şi fără pete, să fie onctuoasă, casantă la rupere fără senzaţie de rugozitate la masticare, culoare şi gust specific, iar drajeurile trebuie să aibă suprafaţa netedă, lucioasă, uscată şi nelipicioasă", atrage atenţia Anghel în postarea sa.

Nu în ultimul rând, părinţii trebuie să fie foarte atenţi dacă pe eticheta produselor există informaţii cu privire la ingredientele cu posibil efect alergen sau a atenţionării "poate afecta negativ activitatea copiilor şi atenţia acestora" în cazul menţionării în lista ingredientelor a coloranţilor, înscrişi în Anexa V la Regulamentul (CE) nr.1333/2008 privind aditivii alimentari, a mai scris directorul general al ANPC, Paul Anghel, pe reţeaua de socializare.

ANPC are o structură specializată care preia reclamațiile la adresa băncilor. Cum sunt acestea soluționate
ANPC are o structură specializată care preia reclamațiile la adresa băncilor. Cum sunt acestea soluționate
Românii care întâmpină dificultăți în relația cu operatorii economici financiar-bancari se pot adresa Direcției de Soluționare Alternativă a Litigiilor (DSAL), din cadrul Autorității...
Lunga istorie a reorganizării administrativ-teritoriale a României. Ce modificări a suferit administrația de la Marea Unire până astăzi și de ce stagnează reforma
Lunga istorie a reorganizării administrativ-teritoriale a României. Ce modificări a suferit administrația de la Marea Unire până astăzi și de ce stagnează reforma
Discuțiile despre reforma administrativ-teritorială a României au început încă din primii ani ai tranziției, după decenii în care România a fost împărțită în județe, după planurile...
#paul anghel, #anpc, #jucarii copii, #jucarii cadouri copii, #Mos Nicolae cadouri , #ANPC
  1. Azerbaidjanul acuză separatiștii armeni de crime de război. Două procese majore încep la Baku
  2. Ucraina a găsit punctul slab al lui Putin: Un atac letal lovește în fiecare noapte, Rusia e descoperită VIDEO
  3. Cum a ajutat o firmă ucraineană Rusia să construiască laboratoare pentru dezvoltarea rachetelor nucleare
  4. Lumea pe cale să reintre în era imperialismului. Cum ciopârțesc planeta marile puteri
  5. De la televiziune, la putere. Administrația Trump, înțesată de foști angajați ai Fox News
  6. Amenințările venite dinspre Silicon Valley și Kremlin. Musk și Dughin, un pericol pentru Europa
  7. Un aliment consumat de mulți crește riscul de demență. Era deja factor de risc stabilit pentru afecţiuni cronice, inclusiv bolile cardiovasculare şi diabetul STUDIU
  8. Vile, putere și bani. Oligarhia Trump își face cuib în Washington
  9. Exodul milionarilor din Marea Britanie: peste 10.000 au părăsit țara în 2024
  10. Cum a ajuns tânăra cu cetățenie română, născută în Făgăraș, să fie răpită de teroriștii Hamas. Primul mesaj transmis de familia sa, după ce s-a întors acasă