Paul de România își petrece toată vara în Franța. Când se decide dacă va fi trimis sau nu în România, ca să își ispășească pedeapsa

Vineri, 01 Iulie 2022, ora 10:59
2754 citiri
Paul de România își petrece toată vara în Franța. Când se decide dacă va fi trimis sau nu în România, ca să își ispășească pedeapsa

Curtea de Apel din Paris a anunțat data la care va decide soarta Mandatului European de Arestare enis pe numele lui Paul de România.

Pe 14 septembrie se va stabili dacă va fi trimis sau nu în România pentru ispășirea pedepsei de trei ani si patru luni de inchisoare, a anunțat jurnalistul Ovidiu Oanță, într-o postare pe pagina sa de pe Facebook.

Ministerul Justiției a anunțat pe 28 iunie care sunt următorii pași de urmat în privința extrădării lui Paul de România, la o zi după ce acesta a fost capturat în Franța, pe 27 iunie.

La data de 27 iunie 2022, în Republica Franceză, cetățeanul român Al României Paul Philippe a fost arestat provizoriu, în vederea executării mandatului european de arestare emis de către autoritățile judiciare române, în baza unei hotărâri judecătorești definitive de condamnare.

Arestarea a fost dispusă ca urmare a existenței acestui mandat european de arestare, procedura executării fiind o procedură ce se derulează între instanțe în mod direct, respectiv între instanța română şi cea străină.

În consecință, instanța din Republica Franceză este competentă, potrivit Deciziei Cadru 2002/584/JAI, să decidă asupra modalității de executare a acestui mandat european de arestare şi asupra predării persoanei solicitate. Procedura de executare a mandatului european de arestare se desfășoară potrivit legislației franceze, în termenele şi condițiile prevăzute de aceasta.

Ministerul Justiției are atribuții strict administrative (decurgând din principiul separației puterilor în stat), respectiv de a primi/ transmite mandatele europene de arestare emise de către autoritățile judiciare române și străine, și de a acorda sprijin autorităților implicate în această procedură, în special în vederea facilitării comunicării.

Ministerul Justiţiei, în calitate de autoritate centrală, nu este implicat în procedură şi nu a fost solicitat, până în prezent, în vederea facilitării comunicării de către instanțe.

Ministerul Justiţiei manifestă deplină deschidere şi disponibilitate şi în acest caz, cu respectarea rolului conferit de lege şi de legislaţia unională aplicabilă.

Pe 17 decembrie 2020, Curtea de Apel Brașov a emis mandatul de executare a pedepsei închisorii nr. 42 din 17.12.2020 împotriva numitului AL ROMANIEI PAUL-PHILIPPE, 72 ani, fiind condamnat la 3 ani și 4 luni închisoare, pentru săvârșirea infracțiunilor de cumparare de influență si complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice.

Citeste si:
Medalii de argint pentru gimnastele din România la Campionatul European
Medalii de argint pentru gimnastele din România la Campionatul European
Echipa feminină de gimnastică junioare a României a obţinut, vineri, medalia de argint la Campionatul European de la Munchen. Amaria Ghigoarţă a fost şi ea medaliată cu argint la...
Cât costă un litru de benzină în Ucraina, țară cu rafinăriile atacate de ruși. Comparația cu prețurile din România
Cât costă un litru de benzină în Ucraina, țară cu rafinăriile atacate de ruși. Comparația cu prețurile din România
În Ucraina, între 6 și 12 august, prețul benzinei A-95 a scăzut cu 7 copeici pe litru, atingând un nivel mediu de 49,8 grivne (UAH) pe litru, aproximativ 6,5 lei/ litru. Motorina a devenit...