Ziare.com

Dialog cu un senator incompatibil - Interviu

Vineri, 18 Februarie 2011, ora 10:05

   

Dialog cu un senator incompatibil - Interviu
Agentia Nationala de Integritate a dat un diagnostic de incompatibilitate senatorilor Paul Ichim, sef de sectie Chirurgie Spitalul Clinic de Urgenta "Sf. Apostol Andrei" Galati, Mircea Diaconu, director al Teatrului Nottara, si Mircea Cinteza, sef sectie Cardiologie, Spitalul Universitar Bucuresti.

Urmatorul interviu, acordat in exclusivitate pentru Ziare.com, isi propune consemnarea unor puncte de vedere ale medicului galatean Paul Ichim (PNL), referitoare la cauza in care se afla si nu doar atat.

In ce situatie sunteti acum pe relatia doctor-senator si cum s-a ajuns aici?

Inaintea validarii mele in functia de senator, stiind ca raporturile de activitate cu spitalul vor implica schimbari, am incheiat un protocol de colaborare cu unitatea in care profesez, avand si ore de predare din postura de cadru didactic asociat la Universitatea Dunarea de Jos din Galati.

In formularul oficial mentionat, delegam unui coleg sefia sectiei de chirurgie. Am inaintat dosarul spre informarea conducerii Senatului, solicitand lamuriri despre eventuala existenta a unei stari de incompatibilitate. Subliniez, acest demers se desfasura anterior depunerii si validarii juramantului, respectiv pe 18 decembrie 2008.

Actele mele, impreuna cu cele ale altor colegi, au fost trimise catre Comisia Juridica din cadrul Biroului Permanent al Senatului, spre analizare si raspuns. La inceputul lui februarie 2009, mi s-a comunicat ca activitatile pe care le desfasuram la catedra sau in chirurgie, ca sef de sectie, nu sunt incompatibile cu cea de senator.

Cum era firesc, am inmanat conducerii spitalului decizia Parlamentului. La scurt timp, dupa aceea, o delatiune initiata de "binevoitori" colegi de breasla din spital, adresata managerului institutiei, avea sa-si faca efectul. Fara sa-mi fi fost ceruta pozitia, fapt reprobabil in opinia mea, denuntul ajunge pe biroul unui concitadin de-al meu, ce era secretar de stat in Ministerul Sanatatii, dr. Aurel Nechita.

De acolo vine o interpretare a Legii '95/2006, conform careia s-a descoperit ca functia de sef de sectie este una de conducere intr-un spital de utilitate publica.

Ce a urmat?

Managerul institutiei a dispus eliberarea mea din functie. Asa s-a ajuns in Justitie. Intrucat pentru mine era foarte limpede diferenta dintre functia de autoritate publica, stipulata atat in Constitutie, cat si in Legea 161/2003, si cea referitoare la serviciile de utilitate publica, nu am urmarit cu interes desfasurarea procesului.

M-a surprins sa constat ca Justitia de la Galati nu a fost capabila sa gaseasca deosebirea. In acest sens, este remarcant faptul ca, in anul 2010, pe aceeasi speta, Ministerul Sanatatii aflat sub conducerea unui jurist interpreteaza corect Legea '95/2006, privind gradele de incompatibilitate ale sefilor de sectie raportate la cele ale managerului. Aceasta justa maniera de abordare difera fundamental de cea initiala, mediata de dr. Nechita.

Cum vedeti finalul acestei situatii? Din cate stim, ati recurs la un act de contestare.

Asa este. Din data de 7 februarie curge termenul legal de 15 zile alocat unei astfel de posibilitati. Solicitarea mea a fost trimisa spre rezolvare Tribunalului Municipiului Bucuresti.

Este imposibil sa nu se consemneze faptul ca am respectat legea organica privitoare la organizarea Senatului si regulamentului sau de functionare.

Cunoasteti cazuri similare ale altor colegi de-ai dumneavoastra?

Probabil se va recurge la o lista cuprinzand circa 22 de senatori care intreprind activitati medicale, didactice s.a.m.d cu aprobare din partea Biroului Permanent al Senatului. Cuprinsul numelor va fi integral sau pe sarite. E posibil orice, traim in Romania.

Presa dezvaluie ca 18% din parlamentarii romani fac afaceri cu statul. Care va e opinia vizavi de aceasta situatie?

Stiu, dar niciunul nu este incompatibil. Daca o putem numi eroare, consider ca am fost naiv, respectandu-mi profesia de medic. Altfel, puteam sa intru in tagma baietilor destepti. Aveam liber la constituit firme, cesionam actiunile si treceam la afaceri cu statul. Nu mai eram niciodata tinta vreunei anchete. In momentul in care ANI considera ca medicii, profesorii si actorii constituie un prag incomod pentru propasirea natiunii, nu mai e nimic de adaugat.

In acelasi registru, potrivit declaratiilor de interese depuse la inceputul anului in curs, 72 de parlamentari au obtinut contracte de la diferite institutii publice.

Corect. (zambeste n.r.) Un sfert din parlamentari au o sursa de venit asigurata din relatii economice cu statul. Acestea sunt cele mai sigure si mai banoase. Riscul falimentului este zero. Pe deasupra, exista si prioritate la incasari.

Ce puteti spune despre sistemul de Sanatate?

Actuala guvernare a semnat scrisorile de intentie cu FMI si Banca Mondiala prin care s-a angajat ca va reduce numarul paturilor de spital si va desfiinta multe unitati sanitare. In urma protestelor, de cele mai multe ori indreptatite, guvernantii au adoptat o atitudine duplicitara.

In fata Legislativului si a specialistilor din Comisiile de Sanatate, afirma ca vor reanaliza deciziile, dar in declaratiile publice si actiunile intreprinse sunt in deplina concordanta cu angajamentele luate fata cele doua institutii internationale de creditare.

De fapt, nu se cauta solutii adevarate pentru cresterea fondurilor destinate sanatatii, ci se incearca o contractie a sistemului in conformitate cu o cifra angajata, total insuficienta.

Nu mi-a fost dat sa intalnesc un haos mai mare ca acesta din domeniul pe care-l slujesc. Credeti-ma, profesez de peste trei decenii! Este consecinta directa a recentei perioade dominate de pseudodemocratie, descentralizare, subfinantare si rationalizare.

Am ajuns la o nuanta politica?

Inevitabil, desi nu mi-am dorit acest lucru. Exista o presiune tot mai evidenta dinspre oamenii care suporta din plin "beneficiile" politice ale actualei guvernari.

Din punct de vedere democratic, Uniunea Social Liberala nu a transmis o formula-semnal catre populatie. Ca e placuta sau nu, ca e comestibila sau dimpotriva. Ramane un proiect viabil de unificare a Opozitiei si pregatitor pentru o eventuala schimbare a guvernarii.

Acest fapt nu inseamna nici pe departe o dizolvare a doctrinei liberale. Cu certitudine, acelasi unghi de abordare asupra lor il au si cei de la PSD. Ramane de vazut ce curs va avea UDMR dupa congresul sau si cum vor percepe "independentii" de la UNPR rezultatele sociale ale actualei formule aflate la Putere.

Cu solutiile adoptate in ultimii trei ani, Romania nu mai poate merge mult timp. Si asa functionam pe datorie. Bulgaria, Ungaria si Polonia dau semne de iesire din criza. In absenta "ajutorului" FMI.
Harta alegerilor locale 2020. Lista cu toti candidatii la consiliile judetene si la primariile marilor orase din Romania

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 10468 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
20 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Dezolant !

Faptul ca senatorii fac afaceri cu statul.Dupa cum reiese din cele discutate.70 de plosnite se hranesc din Buget via companii afiliate .

 

concret :

" Cat despre banul public, actuala situatie vorbeste de la sine despre viitor, dacă ne referim doar la clasamentul afacerilor cu statul, făcute de parlamentari. In 2010, prima pozitie este ocupată de PNL cu 30 milioane de euro, a doua de PSD...(afiseaza tot comentariul) cu 24 milioane de euro si a treia de PDL cu 11 milioane. In schimb, in perioada de glorie a lui 2009, cea a guvernării comune dintre PDL si PSD, in frunte era PSD, cu aproximativ 16 milioane de euro, urmat de PDL cu 6 milioane si de bietul PNL cu 500 de mii. De departe insă, cea mai prosperă epocă a fost cea de dinainte de 2009, a guvernării Tăriceanu, cand sprijinul PSD era pipărat. Atunci, parlamentarii PSD au dat lovitura cu 377 de milioane de euro, cei ai PNL au strans 142 de milioane, PDL fiind la coadă cu 8 milioane. Iar, in teritoriu, afacerile baronilor locali sunt in aceeasi ordine ierarhică." Sursa : http://www.revista22.ro/articol-9850.html

Afaceri cu statul au facut toti. Moda se pastreaza. "Mazare a dat unui coleg un contract de 280 milioane euro!"

"Mazare a dat unui coleg un contract de 280 milioane euro!
Sursa: Ziarul - Investigatii | 09 Februarie 2011

Mazare a dat unui coleg un contract de 280 milioane euro!


Deputatul PSD Eduard Martin incasează cei mai multi bani de pe urma unui contract cu statul. Radu Mazăre i-a dat salubritatea Constantei pentru 280 de milioane de euroParlamentarii si-au dublat afacerile cu statul in 2010, afacerile se "lipesc“ de Putere, dar si de Opozitie."

Afaceri cu statul? Cine nu face? Romprest, contract fara licitatie de 5 milioane de euro in sectorul 5

"Firma de salubrizare Romprest a primit in 30 decembrie 2010, fara licitatie, un contract pentru salubrizarea stradala si deszpapezirea sectorului 5, urmand sa obtina astfel 21,87 milioane lei (circa 5,2 milioane de euro).

Fara licitatie??? In sect. 5 totul este posibil, femeie sfarsiata de caini,mafie invizibila dar palpabila...

"INCOMPATIBILI" ?! Bine ca sunt guvernantii, foarte "compatibili"

"Incompatibilii" ...si ma rog, de ce ar fi acesti profesionisti, "incompatibili ?! Pentru ca au o pregatire superioara ? Este bine ca in Parlament sa intre numai oameni de aaceri, gen Pasat, oameni fara nicio pregatire in domeniile specializate, precum Anastase ?!
Exista comisii de specialitate : cultura, educatie, sanatate, juridica, si pt.aceste comisii nu este nevoie de specialisti ?
Acesti oameni au profesii specializate, fiind nevoie de ei si la institutiile respective...

Intocmai

Cata dreptate ai draga "Boby 23"? Poporul acesta nu intelege ca in comisiile de care vorbesti e nevoie de oameni pregatiti pentru toate domeniile.Incompatibilitatea trebuie privita altfel.De ce n-am avea in Parlament figuri proeminente? Nu ma intereseaza din ce partid face parte, pun pe primul plan capacitatea lui de a gasi solutii, dar mai ales de a le pune in practica.Paul Ichim spune lucrurilor pe nume, Mircea Diaconu este extraordinar in gandire, are originalitate. Ca ei mai sunt multi.

Cred ca nu stiti nici voi la cine sa va referiti dar vreti oameni de valoare. Am avut in timpul comunismului? Comunistii au distrus cultura si au instalat bata. Da sau nu? Azi se spune: cine a condamnat PSD-sti va suferi...

Voi admirati un Bratianu, un Maniu sau pe Ana Pauker, Voicu sau un Vanghelie? Cred ca Nastase, daca va scapa, desi nu cred, este idolul puscariasilor multora de pe forum.

2 functii publice

Mircea Diaconu.Il cunoastem toti e parlamanentar si Director de teatru.
Udrea e ministra si deputat.Sa ma ierte Dumnezeu dar cred ca-i mai incompatibil cu bunul simt ca Udrea sa ia salarii din 2 parti,mai nou si de la sefia PD-L Bucuresti care tot de la bugetul statului se harneste.
Sper ca intr-ozi partidele sa-si justifice in fata Justitie sponsorizarile care nu se supun legii impozitarii.
Fiscul ca de obicei nu se poate sesiza pentru ca,culmea este subordonat unui minister.
Daca teatrul unde este director Diaconu este privat atunci nu exista incompatibiliate intrucat actoria este meserie de liber-profesionisti.Poti fi senator si sculptor.
E drept ca nu poti fi si sef de chirurgie si senator intrucat toata lumea stie ca un sef de chirurgie mai da si lectii ca profesor asociat si pentru bunul-simt sunt bani multi pentru o singura persoana.
Oricum partidele politice n-au niciun interes sa clarifice situatia asta intrucat aici e vorba de pistari grosi.

 

in Romania politica este in to(n)ti si in to(n)ate, e in bisturie si in teatre!

Se pare ca mai mult nu poate intelectualitatea romana.....

TARA LUI EXCROCU VODA, NU PAPURA !!!!!!

De atunci de cind cu "aprobare din partea Biroului Permanent al Senatului" alesii nostri pot ocupa cite posturi pe bani publici vrea muschii lor!!!!
Asa sa traiti !!!!

 

SI MAI VREM SA SHI REFORMAM STATUL !!!

Cu cine? cu hotii din parlament ! Cu cei carora nu le ajung cite 3-4 salarii de la bugetul tzarii !!!!

@tavi49, eu te inteleg, stimate coleg, dar pe cine ai propune?

Pe Vantu si camarila mafiota? Crezi ca va fi mai bine?
Cu guvernul Boc se iese din criza si se lupta impotriva coruptiei. Ai dori sa fie altfel? Acuzatiile fara dovezi, precum Marica se fabrica la A, TWC si Ziare.leca.
Munca si justitia sunt dusmanii Romaniei?

DACA NU BOC....

Numai LENUTZA mai salveaza !!!

CUM DRACU II GASESC INCOMPATIBILI DOAR PE DOCTORI , PROFESORI , ACTORI , SI MANELISTII ANALFABETI CORUPRI SI PLINI DE BANI DE LA PDL CARE NE CONDUC TARA SUNT PERFECT LEGALI SI PLINI DE INTEGRITATE???

.

 

depinde cat esti de incomod

Daca ti'ai luat BAC-ul pe la 25 de ani, ai o facultate d'aia particolera, dar esti perfect aliniat cu partidul, nimic mai perfect. Gandeste el ptr. tine. Important ramane sa aduci bani la pusculitza formatiei din care faci parte. Nu conteaza cum. Romania nu mai are nevoie de mult in fruntea ei de intelectuali veritabili. Iata unde s'a ajuns.

Din pacate

Sunt oamenii lor, vorba ta, compatibili pana la sange.

bine punctat

Insa daca bagi in seama manelistii si analfabetii, ar insemna sa le faci reclama gratuita si sa le ridici putin audienta. S-ar simti importanti si bagati in seama si s-ar crede intelectuali. Acea categorie trebuie eliminata, nu bagata in seama.

Dar despre NECONSTITUTIONALITATEA ministrilor parlamentari, pe cand?

Avand in vedere separarea puterilor in stat, prevazuta de constitutie, ce parere aveti despre ministrii parlamentari ? Astia nu sunt mai presus dacat legea? Stiti care a fost raspunsukl sefului PSD, Victor Ponta la intrebarea asta: DIN PUNCTUL LUI DE VEDERE NU ARE NIMIC IMPOTRIVA UNUI MINISTRU SA FIE SI PARLAMENTAR insa nimic despre neconstitutionalitatea acestora.

 

Nu ma mai mira nimic

Faptul ca dupa al 2 lea razboi mondial, DAR mai ales dupa 1989, au fost numiti pe functii, persoane care nu au nici macar o tangenta cu ceea ce reprezinta responsabilitatile preluate, nu mai mira pe nimeni. Din pacate, aceste incompatibilitati sunt acceptate si trecute usor cu vederea, ca mai apoi tot romanul să se plangă de traiul greu. Iata de ce! Pentru ca nu sunt capabili să zică STOP! PÂNĂ AICI! SUFICIENT! AJUNGE! cat de incompatibili a-ti fost si sunteti, e timpul sa cedati locul celor care merita, celor care se pricep. Lasitatea si complacerea prosteasca nu le permite multora sa ia atitudine.

 

pe asta mizeaza...

...impostorii. Lasitate, compromis. Intr-un cuvant lichelizarea in masa. Pe urma totul vine de la sine.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor