Dialog cu un senator incompatibil - Interviu

Vineri, 18 Februarie 2011, ora 10:05
10905 citiri
Dialog cu un senator incompatibil - Interviu
Foto: senat.ro

Agentia Nationala de Integritate a dat un diagnostic de incompatibilitate senatorilor Paul Ichim, sef de sectie Chirurgie Spitalul Clinic de Urgenta "Sf. Apostol Andrei" Galati, Mircea Diaconu, director al Teatrului Nottara, si Mircea Cinteza, sef sectie Cardiologie, Spitalul Universitar Bucuresti.

Urmatorul interviu, acordat in exclusivitate pentru Ziare.com, isi propune consemnarea unor puncte de vedere ale medicului galatean Paul Ichim (PNL), referitoare la cauza in care se afla si nu doar atat.

In ce situatie sunteti acum pe relatia doctor-senator si cum s-a ajuns aici?

Inaintea validarii mele in functia de senator, stiind ca raporturile de activitate cu spitalul vor implica schimbari, am incheiat un protocol de colaborare cu unitatea in care profesez, avand si ore de predare din postura de cadru didactic asociat la Universitatea Dunarea de Jos din Galati.

In formularul oficial mentionat, delegam unui coleg sefia sectiei de chirurgie. Am inaintat dosarul spre informarea conducerii Senatului, solicitand lamuriri despre eventuala existenta a unei stari de incompatibilitate. Subliniez, acest demers se desfasura anterior depunerii si validarii juramantului, respectiv pe 18 decembrie 2008.

Actele mele, impreuna cu cele ale altor colegi, au fost trimise catre Comisia Juridica din cadrul Biroului Permanent al Senatului, spre analizare si raspuns. La inceputul lui februarie 2009, mi s-a comunicat ca activitatile pe care le desfasuram la catedra sau in chirurgie, ca sef de sectie, nu sunt incompatibile cu cea de senator.

Cum era firesc, am inmanat conducerii spitalului decizia Parlamentului. La scurt timp, dupa aceea, o delatiune initiata de "binevoitori" colegi de breasla din spital, adresata managerului institutiei, avea sa-si faca efectul. Fara sa-mi fi fost ceruta pozitia, fapt reprobabil in opinia mea, denuntul ajunge pe biroul unui concitadin de-al meu, ce era secretar de stat in Ministerul Sanatatii, dr. Aurel Nechita.

De acolo vine o interpretare a Legii '95/2006, conform careia s-a descoperit ca functia de sef de sectie este una de conducere intr-un spital de utilitate publica.

Ce a urmat?

Managerul institutiei a dispus eliberarea mea din functie. Asa s-a ajuns in Justitie. Intrucat pentru mine era foarte limpede diferenta dintre functia de autoritate publica, stipulata atat in Constitutie, cat si in Legea 161/2003, si cea referitoare la serviciile de utilitate publica, nu am urmarit cu interes desfasurarea procesului.

M-a surprins sa constat ca Justitia de la Galati nu a fost capabila sa gaseasca deosebirea. In acest sens, este remarcant faptul ca, in anul 2010, pe aceeasi speta, Ministerul Sanatatii aflat sub conducerea unui jurist interpreteaza corect Legea '95/2006, privind gradele de incompatibilitate ale sefilor de sectie raportate la cele ale managerului. Aceasta justa maniera de abordare difera fundamental de cea initiala, mediata de dr. Nechita.

Cum vedeti finalul acestei situatii? Din cate stim, ati recurs la un act de contestare.

Asa este. Din data de 7 februarie curge termenul legal de 15 zile alocat unei astfel de posibilitati. Solicitarea mea a fost trimisa spre rezolvare Tribunalului Municipiului Bucuresti.

Este imposibil sa nu se consemneze faptul ca am respectat legea organica privitoare la organizarea Senatului si regulamentului sau de functionare.

Cunoasteti cazuri similare ale altor colegi de-ai dumneavoastra?

Probabil se va recurge la o lista cuprinzand circa 22 de senatori care intreprind activitati medicale, didactice s.a.m.d cu aprobare din partea Biroului Permanent al Senatului. Cuprinsul numelor va fi integral sau pe sarite. E posibil orice, traim in Romania.

Presa dezvaluie ca 18% din parlamentarii romani fac afaceri cu statul. Care va e opinia vizavi de aceasta situatie?

Stiu, dar niciunul nu este incompatibil. Daca o putem numi eroare, consider ca am fost naiv, respectandu-mi profesia de medic. Altfel, puteam sa intru in tagma baietilor destepti. Aveam liber la constituit firme, cesionam actiunile si treceam la afaceri cu statul. Nu mai eram niciodata tinta vreunei anchete. In momentul in care ANI considera ca medicii, profesorii si actorii constituie un prag incomod pentru propasirea natiunii, nu mai e nimic de adaugat.

In acelasi registru, potrivit declaratiilor de interese depuse la inceputul anului in curs, 72 de parlamentari au obtinut contracte de la diferite institutii publice.

Corect. (zambeste n.r.) Un sfert din parlamentari au o sursa de venit asigurata din relatii economice cu statul. Acestea sunt cele mai sigure si mai banoase. Riscul falimentului este zero. Pe deasupra, exista si prioritate la incasari.

Ce puteti spune despre sistemul de Sanatate?

Actuala guvernare a semnat scrisorile de intentie cu FMI si Banca Mondiala prin care s-a angajat ca va reduce numarul paturilor de spital si va desfiinta multe unitati sanitare. In urma protestelor, de cele mai multe ori indreptatite, guvernantii au adoptat o atitudine duplicitara.

In fata Legislativului si a specialistilor din Comisiile de Sanatate, afirma ca vor reanaliza deciziile, dar in declaratiile publice si actiunile intreprinse sunt in deplina concordanta cu angajamentele luate fata cele doua institutii internationale de creditare.

De fapt, nu se cauta solutii adevarate pentru cresterea fondurilor destinate sanatatii, ci se incearca o contractie a sistemului in conformitate cu o cifra angajata, total insuficienta.

Nu mi-a fost dat sa intalnesc un haos mai mare ca acesta din domeniul pe care-l slujesc. Credeti-ma, profesez de peste trei decenii! Este consecinta directa a recentei perioade dominate de pseudodemocratie, descentralizare, subfinantare si rationalizare.

Am ajuns la o nuanta politica?

Inevitabil, desi nu mi-am dorit acest lucru. Exista o presiune tot mai evidenta dinspre oamenii care suporta din plin "beneficiile" politice ale actualei guvernari.

Din punct de vedere democratic, Uniunea Social Liberala nu a transmis o formula-semnal catre populatie. Ca e placuta sau nu, ca e comestibila sau dimpotriva. Ramane un proiect viabil de unificare a Opozitiei si pregatitor pentru o eventuala schimbare a guvernarii.

Acest fapt nu inseamna nici pe departe o dizolvare a doctrinei liberale. Cu certitudine, acelasi unghi de abordare asupra lor il au si cei de la PSD. Ramane de vazut ce curs va avea UDMR dupa congresul sau si cum vor percepe "independentii" de la UNPR rezultatele sociale ale actualei formule aflate la Putere.

Cu solutiile adoptate in ultimii trei ani, Romania nu mai poate merge mult timp. Si asa functionam pe datorie. Bulgaria, Ungaria si Polonia dau semne de iesire din criza. In absenta "ajutorului" FMI.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#interviu Paul Ichim, #Paul Ichim incompatibil , #stiri Paul Ichim