Majoritatea PSD-ALDE vrea restructurarea SPP si a serviciilor, iar ascultarea telefoanelor sa treaca la Parlament

Sambata, 31 Martie 2018, ora 09:58
6458 citiri
Majoritatea PSD-ALDE vrea restructurarea SPP si a serviciilor, iar ascultarea telefoanelor sa treaca la Parlament
Foto: captura video Antena3

Vicepremierul Paul Stanescu anunta ca Serviciul de Protectie si Paza (SPP) va fi restructurat, iar ministrul de Externe, Teodor Melescanu, spune ca se va modifica legislatia astfel incat toate interceptarile, "de orice natura", sa fie facute de o agentie aflata in subordinea Parlamentului.

Decizia privind restructurarea SPP va fi luata in contextul in care Liviu Dragnea a lansat acuzatii grave la adresa sefului SPP, Lucian Pahontu, iar ministrii au renuntat la protectia oferita de acest serviciu.

Anuntul a fost facut vineri seara, intr-o emisiune la Antena3.

Intrebat de moderator daca n-ar trebui "taiate major" cheltuielile si personalul SPP dupa ce tot Cabinetul Dancila a renuntat la serviciile acestuia, vicepremierul Paul Stanescu a raspuns: "O sa facem lucrul asta, chiar o sa-l facem. Avem in plan sa restructuram serviciul".

Pe de alta parte, ministrul de Externe, Teodor Melescanu, a anuntat, vineri, ca legislatia referitoare la serviciile secrete va fi modificata, iar Parlamentul va primi in subordine o agentie care va face toate interceptarile, "de orice natura".

"Toate aceste lucruri (scandalurile din Justitie - n.red.) care se intampla reprezinta de fapt si o presiune foarte mare asupra Parlamentului pentru revederea cadrului juridic de functionare a institutiilor de forta, inclusiv pe tema speciala, o propunere care e din 2004 a liberalilor cu privire la infiintarea unei agentii specializate autonome sub autoritatea Parlamentului care sa poata sa intercepteze orice convorbiri telefonice sau de alta natura.

Deci exista un efect pozitiv prin faptul ca se creeaza o presiune asupra Parlamentului de a veni cat mai rapid cu niste proiecte de legi care sa asigure un cadru legal democratic de functionare a acestor institutii", a spus Melescanu, citat de news.ro.

In urma cu doua luni, premierul Dancila a anuntat ca toti membrii guvernului vor renunta la protectia oferita de SPP, dupa ce Liviu Dragnea l-a acuzat pe seful serviciului, generalul Lucian Pahontu, ca s-ar fi implicat in politica facuta de PSD.

Ulterior, tot la insistentele lui Liviu Dragnea, in Parlament a fost constituita o comisie speciala care sa il ancheteze pe seful SPP. Episodul a fost catalogat drept o premiera de catre fostul presedinte al CCR Augustin Zegrean, care a precizat ca nu se face o comisie de ancheta pentru un singur om.

Liberalii au contestat comisia la Curtea Constitutionala, care se va pronunta abia in luna aprilie, cu toate ca respectiva comisie si-a inceput deja activitatea, prima sedinta avand loc in 27 februarie.

C.B.

#guvern restructurare SPP Pahontu , #vicepremier