Reactia lui Paul Stanescu, dupa ce Iohannis a atacat la CCR decizia prin care devine premier interimar

Vineri, 03 August 2018, ora 12:20
8130 citiri
Reactia lui Paul Stanescu, dupa ce Iohannis a atacat la CCR decizia prin care devine premier interimar
Foto: Arhiva (Guvernul Romaniei)

Vicepremierul Paul Stanescu, cel care urmeaza sa preia interimar sefia Guvernului, incepand de luni, in perioada in care Viorica Dancila este in concediu, a avut vineri o prima reactie la decizia presedintelui Klaus Iohannis de a sesiza CCR referitor la aceasta decizie.

"E decizia presedintelui. Sigur ca doamna prim-ministru, bineinteles si eu, vom respecta decizia Curtii Constitutionale. Altceva nu pot sa spun la aceasta ora. Eu cred ca acest conflict Curtea Constitutionala va da o decizie cat mai repede si sigur ca cu totii respectam deciziile Curtii Constitutionale", a spus Paul Stanescu, dupa ce a prezentat bilantul Ministerului Dezvoltarii, citat de Agerpres.

"Toti trebuie sa respectam Constitutia si legile tarii, indiferent cum ne cheama si indiferent ce functii detinem la un moment dat in statul roman", a subliniat vicepremierul.

Presedintele Klaus Iohannis a sesizat, vineri, Curtea Constitutionala cerandu-i sa solutioneze conflictul juridic de natura constitutionala generat de decizia premierului Dancila de a-l lasa pe vicepremierul Paul Stanescu la carma Guvernului in perioada in care ea va pleca in concediu.

"Rolul constitutional si specificul atributiilor prim-ministrului presupun ca acesta sa isi exercite atributiile permanent si neintrerupt oriunde s-ar afla, inclusiv in vacanta. Insa, ori de cate ori acesta ar aprecia ca se afla intr-o imposibilitate de a-si exercita atributiile, chiar si cu acest prilej, devin incidente prevederile constitutionale referitoare la interimatul functiei de prim-ministru.

Prin omisiunea prim-ministrului Romaniei de a aduce la cunostinta presedintelui Romaniei imposibilitatea de a-si exercita atributiile in perioada 6-13 august 2018 si actiunea acestuia de a desemna un alt membru al Guvernului sa exercite, cu caracter temporar, atributiile de prim-ministru prin emiterea unui act (Decizia nr. 247/2018) cu depasirea competentelor stabilite de Legea fundamentala, s-a ivit un conflict juridic de natura constitutionala intre cele doua autoritati, pentru motivele expuse in cele ce urmeaza.

Procedand in acest mod, prim-ministrul Romaniei se situeaza in afara cadrului constitutional prevazut de art. 107 alin. (3) din Constitutie. Totodata, prin aceasta conduita, prim-ministrul a incalcat si prevederile art. 1 alin. (5) din Legea fundamentala in componenta sa referitoare la suprematia Constitutiei, precum si principiul colaborarii loiale, astfel cum a fost dezvoltat in jurisprudenta Curtii Constitutionale", se arata in comunicatul postat pe site-ul Administratiei Prezidentiale.

Prin urmare, premierul interimar isi preia atributiile doar in baza unui decret semnat de presedintele Romaniei. Asa s-a intamplat, de exemplu, si in 2015, cand vicepremierul Gabriel Oprea i-a tinut locul premierului Victor Ponta.

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#Stanescu premier interimar Iohannis CCR , #vicepremier