Vicepremierul Paul Stanescu, somat sa respecte legea si Constitutia in cazul protocolului semnat de Dragnea cu SRI

Sambata, 21 Iulie 2018, ora 08:14
17651 citiri
Vicepremierul Paul Stanescu, somat sa respecte legea si Constitutia in cazul protocolului semnat de Dragnea cu SRI
Foto: captura YouTube/Olttv Slatina

Deputatul USR Lucian Stanciu Viziteu a transmis, vineri, o noua solicitare Ministerului Dezvoltarii, condus de vicepremierul Paul Stanescu, cerand inca o data desecretizarea protocolului semnat de Liviu Dragnea, dar si o ancheta administrativa, pentru a se afla de ce nu s-au respectat in acest caz prevederile Legii raspunderii ministeriale.

Reamintim ca, in data de 4 iunie, Lucian Stanciu Viziteu, care este si membru al Comisiei de Control SRI, a inregistrat oficial o interpelare prin intermediul careia a solicitat ministrului Paul Stanescu copiile in format electronic ale tuturor protocoalelor incheiate intre Ministerul Dezvoltarii si SRI.

Solicitarea a venit in conditiile in care coalitia de guvernare condusa de Liviu Dragnea a generat un urias scandal public pe tema protocoalelor semnate de SRI cu diverse institutii, in special din Justitie, insa Liviu Dragnea nu a vorbit public despre faptul ca pe un astfel de protocol s-ar afla propria sa semnatura.

Citeste mai multe despre: Deputat USR: SRI sa faca public si protocolul semnat de Dragnea, cand era ministru al Dezvoltarii, sa vedem daca s-a incalcat legea

Conform site-ului Camerei Deputatilor, interpelarea trebuia sa primeasca un raspuns inca din data de 27 iunie, insa acest lucru nu s-a intamplat nici pana in ziua de azi.

Potrivit Constitutiei, membrii Guvernului "au obligatia sa raspunda la intrebarile sau interpelarile formulate de deputati sau de senatori", iar potrivit Legii raspunderii ministeriale raspunsurile trebuie sa fie furnizate in doua saptamani de la solicitare.

"Nu am primit raspuns de la Paul Stanescu nici acum. A trecut o luna, iar in lege sunt obligati sa raspunda in 15 zile, insa legea nu prevede vreo sanctiune, decat raspunderea politica, in fata Parlamentului.

Eu am facut din nou astazi o sesizare la minister, pe Legea 544. Am cerut din nou ce am cerut atunci, ca deputat, prin Legea raspunderii ministeriale, plus o ancheta administrativa, ca sa mi se spuna de ce timp de o luna nu mi s-a raspuns", a declarat vineri deputatul Lucian Stanciu Viziteu, pentru Ziare.com.

In mod ciudat, daca cererea deputatului USR a fost tratata cu indiferenta, ministerul condus de Paul Stanescu a raspuns unei solicitari similare transmise de un cetatean, in baza Legii 544/2001.

Astfel, G4Media a scris joi ca liderul PSD, Liviu Dragnea, a semnat in 2014, cand era vicepremier si ministru al Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, un protocol secret de colaborare cu SRI, conform unui raspuns oficial furnizat unui cititor de catre ministerul condus de Paul Stanescu, raspuns din care rezulta ca la minister au fost semnate in total patru protocoale cu SRI: in 2007, 2008, 2012 si 2014.

Dupa publicarea articolului, ministerul a oferit cateva precizari suplimentare, sustinand ca protocolul din 2012 a fost semnat de ministrul de la acea data Eduard Hellvig, documentul fiind apoi revizuit in anul 2014 si aplicat pana in prezent. In 2014, ministerul era condus de Liviu Dragnea.

Citeste mai multe despre: Ministerul Dezvoltarii a incheiat protocoale cu SRI chiar si cand era Dragnea ministru. Cum explica?

Lucian Stanciu Viziteu spune ca, din cate isi aminteste, documentul vazut de el, care se referea la "protectia sistemelor informatice", era semnat de George Maior si Liviu Dragnea si "parca nu era secret, dar poate ma insel".

"Oricum, trebuie sa ni se puna la dispozitie macar semnatarii, daca nu si continutul, care e benign ca si celelalte", ne-a mai declarat deputatul USR, precizand ca pentru a putea fi desecretizat protocolul semnat de MDRAP si SRI "ambele parti trebuie sa fie de acord", exact asa cum s-a intamplat si in cazul celorlalte protocoale.

Lucian Stanciu Viziteu e convins ca aceste protocoale "erau absolut normale", insa cei din majoritatea guvernamentala "au transformat totul intr-un presupus rau".

"Dar este fals. E doar o propaganda ca sa dea in procurori si in justitie, aceea e tinta lor", ne-a mai spus deputatul USR.

Pe de alta parte, intrebat daca Liviu Dragnea a fost audiat pana acum de Comisia de Control SRI, asa cum insusi liderul PSD a cerut public, Viziteu a negat, dezvaluind ca la comisie nici nu s-a mai lucrat in ultima luna.

"Nu e nimic nou. In ultima luna, Claudiu Manda nu a mai convocat nicio sedinta, cu toate ca erau multe de facut. Dupa ce a iesit si a zis gogorita cu cele 6 milioane de interceptari, cand a facut scandal, totul s-a terminat. El si-a indeplinit 'misiunea', a facut maximum de rau, dupa care a plecat", a relatat deputatul USR, referindu-se la senatorul USR Claudiu Manda, presedintele comisiei.

#protocol Dragnea SRI ministerul Dezvoltarii, #Paul Stanescu protocol SRI Dragnea , #vicepremier