„Armata rusă este o casă de nebuni”. Dezvăluirile care l-au forțat pe un soldat să fugă din Rusia după ce a luptat în Ucraina

Joi, 18 August 2022, ora 16:30
8906 citiri
„Armata rusă este o casă de nebuni”. Dezvăluirile care l-au forțat pe un soldat să fugă din Rusia după ce a luptat în Ucraina
Pavel Filatiev, soldatul care și-a scris confesiunea pe VKontakte FOTO Twitter

Un fost parașutist rus în vârstă de 34 de ani, Pavel Filatiev, a publicat o confesiune remarcabilă despre experiențele sale din războiul din Ucraina.

A făcut parte din Regimentul 56 de asalt aerian de gardă din Feodosia și a luptat în sudul Ucrainei timp de două luni.

Filatiev s-a numărat printre militarii care au participat la capturarea orașului Herson, în februarie, și a fost spitalizat cu o leziune oculară, după ce a petrecut mai mult de o lună sub bombardamentul puternic de artilerie ucraineană în apropiere de Mykolaiv. În acel moment, era deja complet dezamăgit de mersul războiului.

În timp ce se recupera, Filatiev și-a scris memoriile pe 141 de pagini și a intitulat lucrarea „ZOV” (după simbolurile de recunoaștere marcate pe vehiculele militare rusești). A publicat cartea pe VKontakte (n.r. - Facebook-ul rusesc). Ulterior, a fost forțat să fugă din Rusia pentru propria sa siguranță.

Memoriile au fost descoperite de istoricul militar englez Chris Owen, care anunță pe Twitter că va dedica mai multe episoade cărții soldatului rus.

"În această primă tranșă, voi relata experiențele lui Filatiev în cele șase luni dinaintea războiului, când s-a antrenat ca parașutist în Crimeea cu Regimentul 56. Nu a fost o experiență fericită pentru el.

Filatiev provine dintr-o familie de militari. După o perioadă anterioară de serviciu militar, s-a înrolat din nou în Armata Rusă în august 2021, alăturându-se vechii unități a tatălui său. Deși teoretic era o unitate de elită, el a constatat că soldații beneficiau de condiții de viață îngrozitoare.

A mai descoperit că nu erau paturi în barăcile companiei sale, iar camerele erau infestate cu purici proveniți de la o haită de câini vagabonzi hrăniți de personalul de la bucătărie. A evitat să se cazeze la o pensiune din apropiere, despre care a fost avertizat că este un „canal”. O altă companie i-a găsit un pat în barăcile lor, care nu aveau electricitate.

În cele din urmă, Filatiev s-a mutat la un hotel ieftin, când s-a încheiat sezonul estival în Crimeea. După cum a scris în memorii, „a trebuit să fug ca un om fără adăpost dintr-o baracă în alta, căutând un pat în care să dorm, până când am găsit un loc de închiriat pe cheltuiala mea [după] 3 săptămâni”.

De asemenea, a descoperit și că mâncarea cu care erau hrăniți soldații este îngrozitoare: „Nu există mâncare suficientă pentru toată lumea, cartofii din supă sunt cruzi, pâinea este veche”. Igiena de bază a fost greu de făcut deoarece alimentarea cu apă era întreruptă, rezultând astfel lipsa dușurilor sau a toaletelor funcționale.

Filatiev a așteptat zece zile o uniformă, înainte de a primi în cele din urmă o ținută de vară. Pantofii însă nu erau de mărimea potrivită. În cele din urmă, și-a cumpărat singur încălțăminte. (Aceasta este o situație comună în armata rusă, care rezultă adesea din corupția angajaților responsabili de aprovizionare).

În timpul experienței sale militare anterioare, Filatiev a fost antrenat la teorie, tactică și pregătire fizică. El se aștepta să aibă parte de o pregătire îmbunătățită în urma reformelor militare mult lăudate ale Rusiei din anii 2010, dar a constatat că realitatea era foarte diferită.

Comandantul companiei lipsea în cea mai mare parte a timpului. Tânărul ofițer politic al unității a încercat din proprie inițiativă să țină lecții de tactică. Într-o zi, compania a mers la poligon pentru antrenamentul la țintă, dar sesiunea a fost un fiasco.

„Ne trezim la 5.00 dimineața, stăm trei ore aliniați și așteptând camionul, în sfârșit mergem, ajungem la 12.00, ne aliniem, stăm, comandanților de la poligon nu le place felul în care unele fișe au fost completate, maiorul rupe foaia și o aruncă....

Maiorul urlă cu strigăte isterice că nu se va mai trage din această cauză, toată compania stă în picioare și se uită disprețuitor la maiorul isteric cu simpatie pentru tânăra starshina [sergent major] care este descurajată să aibă orice inițiativă de bun simț”.

În cele din urmă, la ora 13.00, antrenamentul la țintă a început în temperaturile din mijlocul verii în Crimeea. „Temperatura este de peste 50 de grade Celsius, nu avem apă, trebuia inițial să stăm până la prânz, acum se dovedește că petrecem aici toată ziua, plus trageri de noapte [până la] 1.00 dimineața”.

Soldații s-au întors epuizați în cele din urmă la baza, deshidratați și înfometați, având cu ei la trageri doar o rație cu mâncare uscată pentru un grup de 3-4 oameni. După cum comentează Filatiev, „Aceasta n-are legătură cu întărirea corpului, nu este altceva decât sabotarea propriei armate”.

A durat extrem de mult înainte de organizarea oricăror antrenamente de sărituri cu parașuta. Între timp, îmbolnăvirile în masă de COVID din unitate au fost rezolvat prin faptul că rezultatele pozitive „dispar miraculos undeva între testele tuturor”, în ciuda faptului că mulți soldați nu erau vaccinați.

La venirea frigului, soldaților li s-au oferit uniforme uzate de iarnă de dimensiuni greșite. Filatiev a avut probleme dar s-a plâns superiorilor degeaba. În cele din urmă, și-a achiziționat în mod privat o jachetă pentru uz propriu (probabil una care fusese furată și revândută anterior de personalul corupt al depozitului).

Antrenamentul de sărituri cu parașuta a avut loc în sfârșit în noiembrie 2021, dar a fost un alt fiasco. Câteva zile s-au irosit împachetând parașute „de dimineață până la ora 21.00”, deoarece s-a dovedit că jumătate din companie nu știa cum să o facă.

Soldații au pornit spre antrenamentul de sărituri la ora 2.00 noapte. În condițiile în care temperatura era de sub 0 grade, au fost urcați în camioane având cu toții capul descoperit. Au petrecut cinci ore „sărind pe loc... să se încălzească cumva”. După ce au sărit din avion, Filatiev a constatat că zona de aterizare fusese plasată din greșeală într-un cimitir.

Din fericire, scrie Filatiev, „e bine că vremea a fost bună, toată lumea a sărit, nimeni nu a aterizat pe o cruce sau pe mormântul nimănui”. Dar după ce s-a întors la bază, a constatat că a contractat pneumonie la ambii plămâni, iar mulți camarazi s-au îmbolnăvit și ei.

A fost trimis la un spital militar unde a petrecut o săptămână recuperându-se. Pe când era acolo, a descoperit că șeful companiei sale a încercat să ascundă șederea soldatului în spital, probabil pentru a evita întrebări incomode despre motivul pentru care atât de mulți dintre membrii unității s-au îmbolnăvit deodată.

În acel punct, Filatiev era deja scârbit peste măsură. El a scris o plângere detaliată către Ministerul rus al Apărării (MOD), subliniind numeroasele încălcări ale regulamentelor și etosul militar sărac pe care le-a văzut, precum și lipsa aproape completă de pregătire oferită soldaților.

„În rândul militarilor domnește o atmosferă de apatie”, s-a plâns Filatiev, „și 90% dintre ei discută în sălile de fumat cum să-și încheie contractul cât mai curând posibil... Am auzit și de la câțiva ofițeri că nu vor să servească aici”.

„Steagurile unității militare și cel al Rusiei arătau ca și cum ar fi trecut printr-un război, deși fuseseră înlocuite cu doar două săptămâni în urmă, iar personalul unității le-a peticit pentru că era deja pline de găuri”.

Unitatea ridica drapelurile în fiecare dimineață, cu imnul național rusesc cântat pe fundal. Dar, după cum notează sardonic Filatiev, „jumătate din militari nu îl cântă”. El a scris că „unitățile anti-teroriste sunt de serviciu doar pe hârtie” și nu au participat la apelurile nominale de dimineață.

Filatiev a mai scris Ministerului Rus al Apărării că ceea ce a observat în ultimele 3 luni jumătate „mă îngrozește... de fapt, văd anarhie completă, există doar o mică urmă de pregătire pentru luptă, [și] aud o mulțime de glume și ironii făcute de localnici despre Feodosia VDV [compania de parașutiști]”.

Lucrurile s-au înrăutățit când unitatea lui Filatiev a fost reorganizată chiar înainte de război (în decembrie 2021), devenind Regimentul 56 Gărzi de Asalt Aerian. Dar era un regiment doar cu numele, format din 2 batalioane și o companie de recunoaștere echivalente ca număr de soldați cu un pluton.

În ajunul războiului, unitățile erau extrem de subdimensionate. Batalionul 2 de asalt aerian era alcătuit din trei companii a câte 45-60 de oameni fiecare (165 în total), iar batalionul de asalt amfibiu era, de asemenea, format din 165 de oameni. Dar pe hârtie aveau 500 de oameni.

Filatiev acuză corupția pe scară largă și un sistem de raportare ierarhică bazat pe fotografii, care le permite comandanților să ascundă problemele. El sugerează că doar 100.000 de soldați ruși ar fi invadat Ucraina în februarie 2022 (în ciuda numărului de hârtie de cel puțin 200.000).

Când s-a format noul regiment, a sosit comandantul adjunct al Forțelor Aeropurtate pentru a efectua o inspecție. În loc să ne antrenăm, „am pierdut toată ziua prostește, ca de obicei”, aliniindu-ne inutil timp de 7 ore în timp ce ofițerii inspectau vehiculele regimentului.

„Toate aceste [echipamente] au o sută de ani, multe nu funcționează corect, dar din rapoartele lor totul a fost probabil în regulă și asta a fost cu două luni înainte de operațiunea specială”. Generalul nu s-a arătat interesat de soldații care arătau, în uniformele lor uzate, ca niște sperietori pe stâlp.

Plângerea lui Filatiev a dus doar la represalii din partea propriului comandant, despre care se zvonește că ar fi încercat să depună o plângere penală împotriva lui. Unii ofițeri i-au spus că îl susțin, „spunând că toate acestea sunt cu siguranță adevărate, dar e inutil să te plângi”.

În mod deloc surprinzător, scrie Filatiev, dorința lui de a servi în armată a dispărut complet până în ianuarie 2022. "Mi-am dat seama că capacitatea noastră de luptă nu este foarte bună, ca să mă exprim eufemistic, că facem prostii, treburi inutile, ne îmbrăcăm degeaba sau ne prefacem că avem treabă".

El a concluzionat că „armata rusă este casă de nebuni și totul se face de fațadă”, în ciuda faptului că unii oameni încă mai încearcă să îmbunătățească sistemul. El dă vina pe ofițerii de carieră de rang mediu „care nu vor să piardă statutul și banii (ei sunt cei care păstrează sistemul putred)”.

Citește și:
Răspunsul lui Zelenski la "amenințarea" cu pacea a lui Putin: Ucraina începe demersuri pentru ”aderarea accelerată la NATO”
Răspunsul lui Zelenski la "amenințarea" cu pacea a lui Putin: Ucraina începe demersuri pentru ”aderarea accelerată la NATO”
Ucraina urmează să ceară în mod oficial o ”aderare accelerată la NATO”, anunţă vineri, 30 septembrie, preşedintele Volodimir Zelenski, imediat după ce Rusia a mediatizat anexarea...
Ursula von der Leyen, anunț făcut imediat după discursul ultimativ al lui Vladimir Putin
Ursula von der Leyen, anunț făcut imediat după discursul ultimativ al lui Vladimir Putin
Președinta Comisiei Europene a avut vineri, 30 septembrie, o reacție fermă, la capătul discursului virulent al președintelui rus. ”Anexarea ilegală proclamată de Putin nu va schimba...