Presedintia cere socoteala ministrului Educatiei in problema directorilor de scoli numiti fara concurs

Luni, 09 Ianuarie 2017, ora 17:18
10073 citiri
Presedintia cere socoteala ministrului Educatiei in problema directorilor de scoli numiti fara concurs
Foto: Arhiva Ziare.com

Consilierul de stat Ligia Deca, seful Departamentului Educatie din Administratia Prezidentiala, a declarat, luni, ca ordinul privind posibilitatea de numire a directorilor de scoli, fara concurs, este un "semnal extrem de negativ" in sistem.

Precizam ca ordinul emis de noul ministru al Educatiei, Pavel Nastase, le permite fostilor directori de scoli care nu au promovat concursul sa poata reveni in functii.

Citeste aici explicatiile ministrului Educatiei

"Prin aceasta derogare in bloc, practic inspectorii pot delega aceiasi directori pe post, chiar daca ei nu au luat concursul sau nu s-au prezentat. De ce nu este bine ce se intampla: persoanele care nu au promovat concursul sunt dovedit nepotrivite pentru functia respectiva si in Romania discutam mult despre calitatea educatiei, despre cat de nepotrivita este pe alocuri infrastructura scolara. Cred ca este absolut necesar sa avem directori competenti si independenti", a declarat Ligia Deca, pentru News.ro.

Ea afirma ca la baza schimbarii metodologiei sta si o "presiune" venita din randul fostilor directori, care fie au ratat examenele, fie nu s-au prezentat, dar au dorit sa revina la conducerea unitatilor scolare.

Ligia Deca afirma ca masura este "un semnal extrem de negativ", pentru ca ii rasplateste pe cei care nu performeaza. "Avem si o problema care tine de cum se simt cei care au muncit, au promovat concursul pe merit si vad ca, in ciuda acestor stradanii, cei care fie nu s-au prezentat, fie nu au luat concursul, pana la urma primesc acelasi lucru, un post de director", a spus ea.

Consilierul presedintelui Iohannis a subliniat ca au existat anul trecut si cazuri de inspectori scolari care nu au trimis Ministerului Educatiei in termen modificarile ce vor fi aduse in randul directorilor si directorilor adjuncti, ceea ce arata ca inspectorii au asteptat sa vada cum vor fi modificate regulile.

Deca a anuntat ca Presedintia va cere Ministerului Educatiei o harta a acestor nominalizari.

"Asta oricum intentionam sa facem, sa avem un dialog si sa solicitam o astfel de evidenta vizavi de cazurile in care aceasta regula initiala nu va fi aplicata, numai ca trebuie sa intelegem ceva: odata ce regula dispare, odata ce acel paragraf dispare, va fi destul de greu de vazut acolo unde putea fi si altfel", a explicat Deca.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
#Presedintie ordin directori scoli, #ordin numire directori scoli , #ministrul Educatiei