Opinii: Cum isi voteaza PD-L motiunea

Sambata, 20 Noiembrie 2010, ora 21:52
3052 citiri
Opinii: Cum isi voteaza PD-L motiunea
Foto:9am.ro

Nu, Opozitia nu va reusi sa doboare Guvernul prin motiune de cenzura. Nu acum. Dar PD-L isi poate rasturna singur propriul Guvern daca va merge pe calea pe care a mers in ultimul timp. Sau isi poate pava calea spre un dezastru la alegerile parlamentare din 2012.

Asta pentru ca prin politicile controversate, balbaielile si mai ales modul foarte slab in care si-au comunicat erorile sau chiar reusitele, liderii coalitiei si mai ales cei ai PD-L isi pun singuri bete in roate. De la Guvernul Ciorbea incoace, niciun guvern nu a fost insirat mai multe erori de comunicare si o strategie mai slaba de marketing politic.

Nu numai ca a reluat greseli tipice guvernului Nastase, ca mentinerea unor oameni dubiosi in functii inalte, dar a fost un guvern cel putin inabil, rigid si chiar cinic cu ceea ce spune, ce face si ce lasa inteles. Ceea ce par sa uite liderii PD-L si ai Guvernului e faptul ca stilul dur, "la rupere", pe care l-au imprumutat de la Basescu e bun doar pentru cucerirea guvernarii. Nu si pentru guvernare in sine.

Decizii mari,cuvinte mici

Aruncand o privire la toate masurile importante ale Guvernului Boc, nu poti sa nu observi ca le-au prezentat atat de prost incat se pare ca au uitat ca puterea politica se mentine la urne. Sau ca oamenilor nu poti sa le explici oricum, orice, fara sa gandesti bine strategia. Chiar si deciziile pe care le iei pentru ca de asta are nevoie statul trebuie ambalate in ceva ce trebuie sa contina elementul "speranta".

N-am putea gasi un exemplu mai clar decat decizia Guvernului de a taia salariile bugetarilor cu 25%. Temporar. Asta a uitat sa spuna Guvernul Boc. Pentru o mare parte a populatiei, nu a fost deloc clar ca masura e doar una temporara, care va inceta la sfarsitul anului. Nu pentru ca n-au spus-o. Ci pentru ca n-au spus-o bine si n-au explicat la fel de bine ce inseamna sa n-o faci. Pana si guvernele romanesti interbelice din perioada Marii Crize au inventat formula "curbei de sacrificiu". Ceva care arata clar ca dupa o perioada de strans din dinti, perioada buna va reveni. Un lucru asemanator ar fi trebuit sa gaseasca si Boc. Si sa-l repete la infinit. Ar fi dat incredere oamenilor si i-ar fi creat o imagine mai buna actualei puteri.

La fel a fost si cu alte politici ale guvernului. Negandite si de multe ori explicate prin aruncarea vinei pe cineva. Neaparat. In problema simulentelor din Finante, angajatii au devenit brusc acuzati, din victime ale sistemului. Si nu e ultimul exemplu. Chiar si la problema platilor pe drepturi de autor guvernul a gafat nepermis. Nu doar ca a luat o decizie absurda, care punea o jumatate de milion de oameni pe drumuri in fiecare luna, dar i-a bagat pe toti in oala unor cvasievazionisti.

Acesti penali de baza

PD-L a uitat probabil cum tuna fata de "baronii penali" ai lui Adrian Nastase. Cum ii critica atunci cand erau alesi in functii de conducere oameni cu dosare penale sau afaceri mai mult decat dubioase. Trebuie sa fi uitat. Altfel nu ar accepta cu seninatate ca un om abia iesit din inchisoare cum e Antonie Solomon sa fie reales in fruntea unei organizatii a partidului.

Ce-i drept, Guvernul Boc nu are atatea controverse si scandaluri de coruptie precum guvernul Nastase. Si, spre deosebire de acea perioada, oameni ai Puterii chiar ajung dupa gratii, dar asta nu inseamna ca e in ordine sa adopti unele din practicile unui guvern pe care l-ai blamat atat. Cea mai mare parte a electoratului PD-L nu apreciaza, cu siguranta, aceste lucruri. Mai ales ca nu sunt primele, daca ne amintim de cazuri precum cel al Monicai Iacob Ridzi, care a fost tinuta in brate de partid mult timp dupa ce a devenit clar ca e bagata pana-n gat in afacerea "Scena". Ce-ar fi trebuit sa faca liderii PD-L ? Sa puna piciorul in prag. Sa faca ceea ce predica.

Ce nu fac si ce nu spun

PD-L nu numai ca face greseli cu o seninatate demna de o cauza mai buna, dar nu stie sa profite nici atunci cand ar putea. La urma urmei, aceasta Putere are totusi cateva lucruri cu care sa se poata lauda, dincolo de proiectele inca nevotate de legi ale Educatiei, Salarizarii Unitare sau Pensiilor.

Mica reforma in Justitie, ridicarea exceptiei de neconstitutionalitate in procesele de mare coruptie, cele 228 de taxe inutile eliminate sau cei 52 de kilometri de autostrada sunt doar cateva exemple de masuri adoptate, dar de care nu au stiut sa profite. De fapt, daca ne uitam atent, cea mai mare parte din romanii care totusi urmaresc politica nu stiu exact vreo masura a celor mai multe dintre ministere. De ce se intampla asta ? Pentru ca sintagma "reforma statului" nu tine loc de strategie de comunicare.

Chiar si daca am lua doar boicotul Opozitiei de la Camera Deputatilor, devine clar ca PD-L se misca incet. Partidul aflat la guvernare a venit doar acum cateva zile cu solutia de a schimba regulamentul, astfel incat lipsa deputatilor puterii de la sedintele Biroului Permanent sa devina inutila. Intre timp, au suportat mai mult decat le cereau interesele gesturile Opozitiei, care iesea din sala, reamintind astfel cu fiecare ocazie de scandalul numararii voturilor de catre Roberta Anastase.Si abia tarziu s-au gandit sa dea vina pe secretarul Camerei,liberalul Mihai Voicu.

Unde e problema? In mai multe locuri, dar mai ales la varful PD-L si al Guvernului. La Emil Boc. Care, oricate intentii bune ar avea, nu e un lider cu viziunie si cu un program coerent. Si mai jos, unde responsabilii cu comunicarea ai partidului ar trebui sa se gandeasca serios la o mana de ajutor din alta parte.

Dincolo de oameni, ezitarile PD-L sunt bolile unui partid umflat prea mult si prea repede, speriat de efectele crizei si care inca nu si-a gasit cadenta necesara. Pentru ca nu a avut curajul sa faca schimbarile de care avea nevoie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#strategie PDL, #comunicare PDL , #alegeri parlamentare
Comentarii
I
I.E.Feher
rank 1
"De la Guvernul Ciorbea incoace, niciun guvern nu a fost insirat mai multe erori de comunicare si o strategie mai slaba de marketing politic."
Poza Boc Emil
Boc Emil
rank 5
Sa traiti, domnu’Presedinte, sarumana! Numai eu sunt de vina pentru imaginea sifonata a PDL…