Iar a facut PDL reforma (Opinii)

Duminica, 04 Decembrie 2011, ora 15:29
5210 citiri
Iar a facut PDL reforma (Opinii)

In timp ce Opozitia se canibalizeaza cu mare veselie, Puterea a mai dat o mostra a viziunii sale reformiste. Dupa negocieri, mai degraba de ochii lumii dupa cum se vede acum, Ministerul de Interne a emis proiectul Legii privind organizarea si desfasurarea alegerilor pentru autoritatile administratiei publice locale si a alegerilor pentru Camera Deputatilor si Senat in anul 2012.

Acesta prevede - dupa cum era de asteptat, caci decizia fusese deja luata - comasarea alegerilor locale si parlamentare. Argumentul invocat pentru comasare este, probabil convingator, pentru cei mai multi dintre romani: un rand de alegeri costa cu mult mai putin decat doua, cam la jumatate. Dar daca e s-o luam asa, mai bine nu mai facem alegeri deloc si iesim cel mai ieftin cu putinta. Democratia costa si daca ea e functionala cheltuiala e necesara si merita. Oricat de scumpa ar fi democratia, ea e mai ieftina decat dictatura.

Problema este ca aceasta comasare va provoca un deficit de democratie, caci va fi o mare aiureala cu rezultate pe masura. Campaniile electorale se vor amesteca si parlamentarii vor ajunge un fel de vagoane ale primarilor locomotiva. Evident ca nu va mai exista nicio diferenta intre programele electorale ale autoritatilor locale si ale celor centrale, totul amestecandu-se intr-un bulion nedefinit.

Iar cand alegatorul va ajunge in cabina de vot cu un vraf de buletine de vot in mana, cam sase, sa vezi nebunie! Si ca sa scape de bataie de cap, este foarte probabil sa puna stampila pe acelasi semn peste tot, in principiu unde le-a zis "domnu' primar".

Asa ca avantajata va fi Puterea, cu cei mai multi primari in functie si mobilizati la maximum. Va fi desigur si mai ieftin pentru pusculitele de partid, care vor cheltui o data si vor incasa de mai multe ori.

Surpriza proiectului este insa alta: este mentinuta norma de reprezentare a parlamentarilor din legislatia in vigoare - un deputat la 70 de mii de locuitori si un senator la 160 de mii de locuitori. In traducere, numarul acestora nu va scadea nici macar simbolic cum se intelesesera membrii coalitiei. Ba e chiar mai amuzant: desi teoretic norma de reprezentare nu se schimba, in fapt vom avea cel mai mai mare numar de parlamentari raportat la populatia reala a tarii. Si asta pentru ca norma de reprezentare va fi aplicata populatiei inregistrata la 31 octombrie 2011, adica 22.305.133 de persoane. Recensamantul a aratat insa ca suntem doar vreo 17 milioane, ceea ce ar trebui sa duca la un numar mai mic de parlamantari, chiar aplicand actuala norma de reprezentare.

Si acest proiect de lege vine dupa ce Traian Basescu si-a manifestat deschis nemultumirea pentru intentia initiala a coalitiei de a reduce numarul parlamentarilor la 390, fata de 300 cat stabilise referendumul din 2009. Presedintele a cerut atunci democrat liberalilor cinstiti sa voteze mai degraba proiectul USL pe aceeasi tema. Ei bine, iata ca PDL i-a raspuns: nu mai reducem deloc.

Senatorul PDL de Suceava Tiberiu Prodan, membru al Comisiei de administratie publica, sustine ca reducerea numarului parlamentarilor va veni mai tarziu, fiind al doilea pas al reformei inceputa cu comasarea. Putin probabil. Daca Puterea dorea sa respecte referendumul din 2009, facea reforma acum, schimband pur si simplu norma de reprezentare si aplicand-o populatiei inregistrata la recensamant. Nu a facut-o pentru ca nici nu intentioneaza sa o faca si electoral e de inteles. Si asa bucata de cascaval a Puterii va fi mai mica dupa 2012, caci procentele din 2008 nu mai pot fi atinse. Daca mai si micsoreaza cascavalul vor ramane si mai multi flamanzi, prea multi flamanzi.

Dar existenta unei explicatii nu schimba esenta problemei: PDL si-a dovedit din nou inapetenta totala pentru reforma, inapetenta pe care incearca sa o mascheze cu smecherii ieftine.

Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat că deschiderea noului terminal al Aeroportului Internaţional Timişoara este dovada că România ştie să materializeze proiecte concrete...
#comasare alegeri parlamentare locale, #proiect MAI comasare alegeri , #alegeri parlamentare